Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí vol una revetlla segura i inclusiva Una campanya conjunta d’Agents pel Civisme i Protecció Civil ha fet difusió dels consells de seguretat per gaudir d’una revetlla sense ensurts https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí vol una revetlla segura i inclusiva

Una campanya conjunta d’Agents pel Civisme i Protecció Civil ha fet difusió dels consells de seguretat per gaudir d’una revetlla sense ensurts

Els Diables són part important de la celebració.
Els Diables són part important de la celebració

Gaudir de la revetlla sense ensurts i que ningú se senti exclòs d’aquesta celebració és l’objectiu de la campanya conjunta que estan duent a terme les Agents pel Civisme i Protecció Civil. Aquesta acció s’ha centrat en promoure un ús responsable de la pirotècnica així com el respecte a l’espai públic i el foment del bon veïnatge durant la revetlla de Sant Joan.

El missatge s’ha centrat en la necessitat de gaudir de la revetlla sense ensurts i que els diferents col·lectius sensibles a aquesta celebració no se sentin exclosos.

D’una banda, la seguretat passa per la manipulació responsable dels petards i focs artificials. En aquest sentit, cal tenir en compte un seguit de recomanacions:

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics sempre en establiments autoritzats. Seguiu estrictament les instruccions de l’article. No porteu petards a les butxaques, sempre en una bossa.
 • No llenceu material pirotècnic a prop de zones amb vegetació, o a prop de zones a on hagi material inflamable acumulat.
 • Retireu dels balcons, terrasses i altres zones obertes dels edificis tot el material que pugui cremar fàcilment (fustes, teixits, paper, cartró...).
 • Recolliu els tendals i la roba estesa de les terrasses i balcons. Tanqueu les finestres.
 • No llenceu petards als balcons o des d’ells, ni tampoc dins d’espais tancats (locals, pisos, entrades d’edificis...).
 • No col·loqueu petards dins de papereres, contenidors d’escombreries, etc.
 • No deixeu fer ús de material pirotècnic als menors d’edat i estigueu sempre vigilant-los.
 • No tireu petards contra ningú, ni en llocs a on hi hagi aglomeracions de persones.
 • No utilitzeu coets que tinguin la canya trencada. No tireu coets agafats amb la mà.
 • No feu esclatar petards dins de totxanes o ampolles, etc, perquè al explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

Pirotècnia de baix impacte sonor

El soroll dels petards suposa greuges per a diferents col·lectius, per exemple persones que pateixen trastorn de l'espectre autista o altres malalties ─Alzheimer, vertígens o altres malalties mentals─, com als nadons i als animals.

Amb l’objectiu d’intentar pal·liar aquest impacte, el ple ordinari del 25 de juny de 2020 va aprovar una moció per a l'ús de pirotècnia de baix impacte sonor en les celebracions populars.

En aquest sentit, es recomana a la població que, en la mesura del possible, utilitzi material pirotècnic que prioritzi la llum en comptes del so. I, en cas d’encendre petards sonors, que aquests siguin de baix impacte.

Les persones amb una sensibilitat auditiva acusada són un col·lectiu vulnerable durant aquesta mena de celebracions. Durant la revetlla, hi ha programats diversos actes que poden ser molestos per a aquestes persones:

 • 23.45 h: Vesprada de Sant Joan (Itinerari: Pl. Pere Aguilera, pg. Pau Claris, c. Cadmo i c. Joaquim Blume).
 • 24 h: Escardilarre (Escardívol)
 • 00.15 h: Crema de la foguera de Sant Joan (Escardívol)

Els animals també ho passen malament amb el soroll dels petards. Aquí pots trobar un seguit de recomanacions per reduir l’impacte.