Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí viu una Festa Major per a tots els públics L’alta participació i la diversitat d’activitats i d’espais són els trets essencials d’una celebració que ha finalitzat aquest diumenge amb el tradicional piromusical https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí viu una Festa Major per a tots els públics

L’alta participació i la diversitat d’activitats i d’espais són els trets essencials d’una celebració que ha finalitzat aquest diumenge amb el tradicional piromusical

El correaigües, amb el Bòjum com a gran protagonista, ha estat una de les novetats d’aquesta festa (foto: Localpres).
El correaigües, amb el Bòjum com a gran protagonista, ha estat una de les novetats d’aquesta festa (foto: Localpres)

Rubí ha tancat quatre dies de Festa Major marcats per l’alta participació, la diversitat d’activitats i l’absència d’incidències remarcables. Al voltant de 200 propostes, pensades per a tot tipus de públics, han animat els rubinencs i rubinenques a ocupar carrers i places des del seguici inaugural fins al piromusical de diumenge. “Estem molt contents perquè ha tornat a ser una Festa Major participativa, on no hi ha hagut incidències, amb activitats per a tots els públics que, totes i cadascuna, han estat d’èxit”, ha valorat l’alcaldessa, Ana María Martínez, qui ha conclòs que “tenim la Festa Major més maca, la millor de la comarca”.

Entre les novetats d’enguany, la primera edil ha destacat la presentació del nou gegantó de la Colla de Geganters de Rubí, l’Orelletes; la incorporació a la programació de la Tuna de Rubí; i molt especialment la lluïda estrena del Bòjum, la figura creada per l’associació Les Anades d’Olla coincidint amb el 40è aniversari de l’elefant Bòdum. El simpàtic personatge va viure els seus moments més espectaculars dins el correfoc i del nou correaigües de la rambla del Ferrocarril. Altres novetats que s’han pogut gaudir durant aquesta Festa Major han estat les activitats esportives matinals a l’Escardívol, l’animació relacionada amb el centenari del ferrocarril, el nou vermut musical per a famílies de Flaix FM i les visites guiades al rellotge de l’Ajuntament.

Aquesta també ha estat una edició en què s’han consolidat activitats i espais, tal com ha destacat el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez: “L’espai jove de Salvador Allende ha tornat a ser un reclam participatiu i reivindicatiu [...]; el Rubisound ha estat un èxit immens a la plaça del Doctor Guardiet, el karaoke de Rubitv.cat també; la plaça de Catalunya ha viscut un revival com no s’havia vist mai; i el Holi ha estat una altra vegada el més gran de Catalunya, amb 10.000 persones participant-hi”.

Les activitats tradicionals, amb un clar protagonisme de les entitats culturals, han estat la constant de tota la festa i una altra de les claus del seu èxit. “Sempre agrairem a les entitats que la facin possible”, ha declarat l’alcaldessa.

Activitats multitudinàries
L’Escardívol ha tornat a ser un espai central de la Festa Major però, més que mai, les activitats d’èxit s’han repartit per diversos escenaris de la ciutat.

Els concerts del Rubí Random Music Festival han propiciat els moments més multitudinaris de la celebració. Al voltant de 17.000 persones van passar per l’Escardívol durant la Nit Golfa, atretes per una oferta musical que es va allargar fins a altes hores de la matinada.

La jornada de dijous va ser l’única que va registrar incidències com a conseqüència de la situació meteorològica. La pluja va alterar parcialment el seguici i el pregó inaugural, a càrrec de Santiago Granizal i Rossy de Palma, i va obligar a suspendre per motius de seguretat els concerts de Marcel i Júlia i Buhos, tot i que aquests últims van improvisar una petita actuació a peu de pista per compensar els seus seguidors i seguidores. Els recitals d’Hidrogenesse i The TripletZ, previstos a la plaça Salvador Allende, es van poder reprogramar el dia següent en format de vermut musical. En canvi, es van poder celebrar sense problemes els concerts de La Banda del Coche Rojo i d’Antonio José, que va reunir prop de 1.500 persones a l’amfiteatre del parc del Castell.

Divendres va destacar el tradicional espectacle de l’Esbart Dansaire de Rubí, amb més de 900 espectadores i espectadores al mateix amfiteatre; el gran èxit del festival Rubisound de Ràdio Rubí a la plaça del Doctor Guardiet; el concert de Sidecars a l’Escardívol; i una nova edició de LOS40 on Tour, durant la qual es van viure els moments de major afluència.

Com és habitual, la jornada de dissabte va ser la més multitudinària i farcida d’activitats, començant per la 36a Ballada de Gitanes al Carrer, que va reunir una trentena de colles dansaires a l’Escardívol. El concert de l’Obrador Coral, amb prop de 800 espectadors a l’amfiteatre del parc del Castell, i l’espectacle del Mag Lari, amb més de 400 a La Sala, van ser altres activitats de pagament que van gaudir d’un gran èxit. Ja dins el RRandom, el públic va respondre amb entusiasme a la proposta revival de Supersingles, Please i Rocket Band, que van omplir la plaça de Catalunya. A l’Escardívol, es van viure moments emocionants amb l’entrega del primer premi #SomRRANDOM al grup Phenomenal People, que va tenir l’oportunitat d’interpretar un tema davant dels milers de persones reunides en aquest espai. A continuació, es van succeir les esperades actuacions de Maldita Nerea, El Último Tributo i Versión Imposible fins a la sortida del sol.

Les nits de concerts s’han tancat aquest diumenge amb SAU30, que han atret prop de 800 persones a l’amfiteatre del parc del Castell.

Davant la gran concurrència de persones en tots aquests actes, enguany l’Ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania un servei gratuït d’autobús nocturn que unia el Centre amb les urbanitzacions. Tots els viatges efectuats han comptat amb persones usuàries i, durant la Nit Golfa, els vehicles s’han arribat a omplir. Els viatgers han estat majoritàriament joves, tot i que a primera hora de la nit també han fet ús del bus algunes famílies.

Per unes festes lliures de violència sexista
Aquesta Festa Major, l’Ajuntament ha habilitat un punt d’informació a l’Escardívol per prevenir i atendre possibles casos d’agressions sexistes. L’estand ha obert les nits del 28 al 30 de juny des de les 23 h fins a la fi de les activitats, i la seva tasca s’ha complementat amb un equip d’informadores itinerant.

Durant els tres dies de Festa Major, s’ha fet sensibilització a un total de 820 persones i s’ha intervingut en dos casos de noies que s’havien sentit agredides durant algun dels concerts. El material que s’ha distribuït, enfocat a la prevenció i detecció d’agressions sexistes, ha tingut una bona acollida entre la ciutadania.

Aquests dies de celebració, també s’ha fet sensibilització en relació a altres temes importants. Coincidint amb la commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI, el 28 de juny, la plaça de Salvador Allende va acollir diverses activitats lúdiques i reivindicatives, que es van desenvolupar sobre una pista recentment pintada amb els colors de l’arc de Sant Martí.