Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí se suma a la declaració de Colònia per avançar en el benestar dels nens i nenes a les ciutats Alcaldes i alcaldesses de 18 ciutats amigues de la infància s’han trobat aquest dimarts en un acte organitzat per UNICEF a Barcelona https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí se suma a la declaració de Colònia per avançar en el benestar dels nens i nenes a les ciutats

Alcaldes i alcaldesses de 18 ciutats amigues de la infància s’han trobat aquest dimarts en un acte organitzat per UNICEF a Barcelona

Els alcaldes i alcaldesses signants de la declaració  (foto: UNICEF).
Els alcaldes i alcaldesses signants de la declaració (foto: UNICEF)

L’alcaldessa de Rubí Ana María Martínez Martínez ha signat aquest dimarts en nom de la ciutat la Declaració de Colònia impulsada per UNICEF. El text s’ha presentat en el marc d’una trobada d’alcaldes i alcaldesses de municipis amb el segell de Ciutats Amigues de la Infància que ha tingut lloc al Palau Macaya de Barcelona. Cada dos anys, el Comitè Espanyol d'Unicef reconeix públicament amb el segell de Ciutat Amiga de la Infància aquells municipis que aposten pels drets dels nens i nenes, complint els principis de la Convenció sobre els Drets dels Infants. La Declaració de Colònia que ha signat l’alcaldessa reconeix la vigència dels principis de la Convenció coincidint amb el seu 30è aniversari i situa les ciutats a l’espai central de la promoció dels drets de la infància i l’adolescència. Els i les edils signants constaten que la Convenció sobre els Drets del Nen i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) van de la mà i que els drets de la infància i adolescència no poden complir-se sense l’èxit de la implementació dels ODS. Els ODS són una iniciativa impulsada per Nacions Unides que inclou 17 objectius i 169 metes com acabar amb la pobresa, la fam i la desigualtat econòmica i treballar per la transició energètica per combatre la crisi climàtica, entre altres. Els alcaldes i alcaldesses es comprometen a demostrar resultats concrets, sostenibles i quantificables, a promoure la participació significativa dels nens i nenes i a eliminar la discriminació contra nens, nenes i joves en totes les seves polítiques i accions. El document també defineix cinc objectius: tots els nens i nenes han de ser valorats, respectats i tractats de manera justa; tots els nens i nenes tenen veu, necessitats i prioritats que es tenen en compte a l’hora de prendre decisions; tots els nens i nenes tenen accés a serveis bàsics de qualitat; tots els nens i nenes viuen en un entorn segur, protegit i net i tots els nens i nenes tenen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci.

Ser una ciutat amiga de la infància és un orgull, però sobretot és un compromís a llarg termini. Un compromís que vam adquirir al principi de l’anterior mandat i que renovem avui amb la signatura d’aquesta declaració i periòdicament incorporant els nens i nenes en el disseny de les polítiques públiques”, ha explicat l’alcaldessa.

La trobada d’aquest dimarts s’ha dividit en dues parts: la primera dirigida a personal tècnic dels municipis i la segona per a alcaldes i alcaldesses. El personal tècnic ha reflexionat sobre l’ús d’indicadors per obtenir millors resultats a través de la ponència de Lucía Losoviz, responsable de Polítiques locals d’infància i Participació d’UNICEF Comitè Espanyol i s’han repassat les bases de la propera convocatòria per obtenir el segell de ciutat amiga de la infància amb Roger Garcia, responsable de Polítiques d’infància d’UNICEF Comitè Catalunya. Al migdia, els alcaldes i alcaldesses han ratificat la declaració de Colònia en una signatura conjunta.

Ciutat Amiga de la Infància des de 2016
Rubí ostenta el títol de Ciutat Amiga de la Infància atorgat per UNICEF des de l’octubre de 2016. El segell reconeix la tasca realitzada amb la commemoració del Dia Universal dels Drets dels Infants; l’elaboració d’un Pla local d'atenció a la infància i adolescència que estructura totes les polítiques i accions adreçades a aquesta part de la població, els 20 anys d’història del Consell dels Infants; l’existència d’un Pla local de joventut i la gestació d’un Consell de la Joventut; la integració a la Xarxa de Projectes de Participació Infantil, i la representació al Consell Nacional d'Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC), entre d’altres.

El consistori manté com a objectiu la construcció d’una ciutat digna per als infants, amable i cohesionada, que permeti als nens i nenes gaudir d’una vida plena i d’un entorn saludable i accedir lliurament a una educació i una sanitat de qualitat.