Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí se suma a la celebració del Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll El consistori difon tot un seguit de consells per prevenir la contaminació acústica al municipi https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí se suma a la celebració del Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll

El consistori difon tot un seguit de consells per prevenir la contaminació acústica al municipi

Una de les accions més bàsiques per reduir la contaminació acústica és evitar cridar i parlar en un to de veu baix.
Una de les accions més bàsiques per reduir la contaminació acústica és evitar cridar i parlar en un to de veu baix

Aquest dimecres, 26 d’abril, es commemora el Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll, una jornada que pretén sensibilitzar la ciutadania sobre els problemes derivats de la contaminació acústica. L’Ajuntament de Rubí, en el marc de la celebració d’aquesta diada, ha difós tot un seguit de consells per poder reduir-la.

Vivim en un entorn sorollós. Sovint no som conscients dels sorolls que ens envolten, perquè, en la majoria dels casos, els produïm nosaltres mateixos en desplaçar-nos en cotxe, en fer obres públiques per millorar l’estat dels carrers o en realitzar activitats d’oci, entre d’altres. L’excés de soroll és un tipus de contaminació invisible però l’exposició continuada per part de les persones a aquest tipus de contaminació pot tenir efectes negatius sobre la salut. També l’exposició a sorolls d’alta intensitat i alta freqüència poden ser perjudicials.

La contaminació acústica és el soroll que provoca sensacions desagradables, efectes negatius sobre la salut ─pèrdua d’oïda, trastorns del son, mal de cap, cansament, alteració de la pressió arterial i del ritme cardíac, irritabilitat, disminució de la capacitat de concentració, etc.─ i dificulta la convivència de les persones. El grau de molèstia en sentir un soroll és molt variable en funció de la persona que el sent: un mateix soroll pot ser molest per a una persona i no per a una altra.

Recomanacions
Moltes de les accions del nostre dia a dia generen un excés de soroll: l’ús de l’aspiradora, de l’assecador de cabells, els desplaçaments en cotxe o parlar massa fort són alguns dels exemples quotidians que converteixen el nostre entorn en un espai sorollós.

La millora de la qualitat acústica de la ciutat ajudaria a transformar l’entorn en un ambient més sostenible i confortable per a les persones. Per aconseguir-ho, cal aplicar bones pràctiques de preven­ció en els nostres hàbits quotidians, com ara:

  • No cridar pel carrer, ni a casa ni a l’escola
  • Abaixar el volum de la televisió i la ràdio, sobretot durant les hores de descans
  • Caminar, anar en bici o patins en els desplaçaments curts
  • Viatjar en transport públic per reduir el número de cotxes
  • Utilitzar vehicles elèctrics
  • Fer servir el clàxon només quan sigui imprescindible
  • Conduir evitant frenades i canvis bruscos de velocitat
  • Triar electrodomèstics més silenciosos i sostenibles amb el medi ambient
  • Si hem de fer petites obres a casa, evitar fer-les en hores de descans
  • No jugar a pilota o a altres jocs sorollosos dins de casa
  • No arrossegar mobles
  • No posar música forta si fem un pícnic o una troba­da al medi natural
  • Educar els gossos perquè no bordin a casa, ni al carrer ni durant les activitats a l’aire lliure
  • En el cas dels establiments comercials, complir els horaris d’obertura indicats a l’ordenança

Enguany, per primera vegada, s’ha organitzat la 1a Setmana Sense Soroll, que porta per lema Silenci si us plau. Aquesta iniciativa està organitzada pel Congrés Acústic de Catalunya (acusti.cat), amb la coordinació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Entre els objectius d’aquesta primera edició de la Setmana Sense Soroll destaquen conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica ─especialment en l’àmbit urbà─, dels seus efectes i les seves possibles solucions; i treballar amb col·lectius específics, com els centres escolars, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge, entre d’altres.