Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí s’incorpora al projecte Recooperem amb cinc escoles que garantiran l’aprofitament alimentari Els centres educatius Torre de la Llebre, Montessori, 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Nostra Senyora de Montserrat ja destinen els àpats sobrants a famílies necessitades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí s’incorpora al projecte Recooperem amb cinc escoles que garantiran l’aprofitament alimentari

Els centres educatius Torre de la Llebre, Montessori, 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Nostra Senyora de Montserrat ja destinen els àpats sobrants a famílies necessitades

L’alcaldessa, el president del Consell Comarcal i el vicepresident del Consorci de Gestió de Residus, parlant amb les cuineres de l’Escola Montessori (foto: Localpres).
L’alcaldessa, el president del Consell Comarcal i el vicepresident del Consorci de Gestió de Residus, parlant amb les cuineres de l’Escola Montessori (foto: Localpres)

Rubí s’ha incorporat al projecte d’aprofitament alimentari Recooperem amb cinc escoles, sent la ciutat més gran de la comarca a implementar aquesta iniciativa liderada pel Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb el suport i la implicació dels ajuntaments, els centres educatius i les empreses que ofereixen el servei de menjador escolar.

El Recooperem té dues vessants: la social i l’ambiental. Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat ─ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica─, que gràcies a ell poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries, i s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari. “A les llars espanyoles, el 18% dels aliments que comprem es llencen a les escombraries. Aquesta és una dada que demostra que tenim un problema greu”, ha alertat el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez.

Els cinc centres educatius de Rubí que participen al projecte són: Torre de la Llebre, Montessori, 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Nostra Senyora de Montserrat. “Les escoles són un canal importantíssim per arribar a les famílies, el que aprenen els nens a l’escola ho traslladen a casa”, ha destacat Marc Armengol, vicepresident del Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental. Un argument compartit per Martí García, gerent de Campos Estela, l’empresa que ofereix el servei de menjador a tots els centres participants: “Els nens poden entendre el projecte com un espai educatiu, això ens ajudarà a fer una societat millor”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat la directora de l’Escola Montessori, Conxita Gimeno, qui ha explicat que “el fet que la nostra escola formi part del projecte no només ens fa il·lusió sinó que també ens cohesiona i consolida”.

Per a l’alcaldessa, Ana María Martínez, el projecte Recooperem encaixa perfectament amb la feina que s’està desenvolupant des de l’Ajuntament per ajudar les persones més necessitades, però també reflecteix les prioritats d’un municipi que ha estat reconegut recentment com a Ciutat Amiga de la Infància: “Estem treballant de manera insistent per trobar allò que ens diferenciï, que ens faci sentir orgullosos de la ciutat des de la mirada dels infants. Per a nosaltres és molt important tot el que es pugui fer amb les escoles. Si tots treballéssim amb ulls d’infants, segurament el nostre món seria millor”.

Les entitats que faran el repartiment dels àpats a les famílies que ho necessitin són dues: l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) i Frater-Nadal. “Agafem això com un repte il·lusionant”, ha dit Eduardo Asensio, president d’ASAV. Totes les persones implicades de les cinc escoles de Rubí i de les entitats participants han rebut formació durant les darreres setmanes per tal de conèixer el procediment per poder conservar els aliments en bones condicions i poder-los aprofitar.

Durant l’any 2016, el projecte va permetre repartir 4.331 àpats que van arribar a 273 famílies amb dependència o situació de vulnerabilitat. En l’àmbit ambiental, aquest aprofitament alimentari va evitar la generació de 1.950 quilos de deixalles, majoritàriament aliments que, en un altre moment, s’haguessin llençat com a matèria orgànica.

A banda de Rubí, des del Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es treballa per incorporar noves escoles i municipis al projecte per ampliar així la xarxa de distribució i augmentar la prevenció de generació de residus. En aquests moments, ja són vuit municipis i 16 escoles els adherits a aquesta iniciativa: Rubí, amb cinc escoles; Castellar del Vallès, amb quatre; Viladecavalls, amb dues; i Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola cadascuna. Joan Marc de Miquel, cap del Servei de Salut Pública al Vallès Occidental Oest de la Generalitat de Catalunya, ha argumentat que “aquest projecte és una mena de guia per a aquelles administracions que tenen dubtes. Si algú obre camins, i veuen que és fàcil, s’apuntaran al carro”.

Com funciona el Recooperem?
Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte per al consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant ─aliment, quantitat i data de congelació─  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de tres mesos si es conserven congelats.

Una entitat social o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies en situació de pobresa energètica o amb infants a càrrec. A cada municipi, la recollida s’organitza de la forma que es considera més adequada i eficient.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

Iniciativa social i mediambiental
Recooperem és una iniciativa de caire social i s’inclou dins del programa de població fràgil i inclusió social que porta a terme el Consell Comarcal amb l’objectiu de donar suport a les persones més vulnerables per lluitar contra la pobresa i afavorir l’equitat d’accés a recursos. Alhora, el projecte aconsegueix reduir el nombre d’aliments en bon estat que fins ara acabaven a les escombraries perquè no existia cap canal d’aprofitament organitzat.

El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar, i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals. També hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta.

Imatges relacionades

Roda de premsa (foto: Localpres)
Roda de premsa (foto: Localpres)
La cuinera de l'Escola Montessori, emmagatzemant el menjar sobrant
La cuinera de l'Escola Montessori, emmagatzemant el menjar sobrant