Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí s’adhereix a l’Any Pàniker que celebra el centenari del naixement de l’activista feminista Mercè Pàniker i Alemany El Ple municipal va acordar sumar-se al reconeixement a la figura de Pàniker en la sessió del passat mes de juliol https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí s’adhereix a l’Any Pàniker que celebra el centenari del naixement de l’activista feminista Mercè Pàniker i Alemany

El Ple municipal va acordar sumar-se al reconeixement a la figura de Pàniker en la sessió del passat mes de juliol

Rubí s’adhereix a l’Any Pàniker que celebra el centenari del naixement de l’activista feminista Mercè Pàniker i Alemany.

L’Ajuntament de Rubí s’ha adherit a la commemoració de l’Any Pàniker en record del centenari del naixement el 1920 de l’activista social Mercè Pàniker Alemany que va morir el 2012.  Amb aquesta adhesió es reconeix la importància de  Pàniker  en la defensa a Catalunya dels drets de les dones des de l’àmbit social i econòmic. Aquesta adhesió dona compliment també a un acord del Ple municipal del passat mes de juliol.

En l’àmbit empresarial, Pàniker va promoure la igualtat de drets de les dones i va defensar la independència econòmica com a element clau per a la seva autonomia. Va participar en l’organització del Primer Congrés Dona i Economia i fou cofundadora de FEMVISIO, entitat dedicada a la promoció de la dona empresària. En l’àmbit assistencial, l’any 1998 creà la Fundació Ramuni Paniker Trust, dedicada a la promoció d’alumnat indi sense recursos econòmics.

Pàniker va contribuir a la recuperació de la democràcia i va donar suport en la creació i desenvolupament de l’Institut Català de la Dona de la Generalitat de Catalunya en els anys 80. La seva feina ha estat reconeguda a escala europea pel Lobby Europeu de Dones i  per institucions mundials com les Nacions Unides.

Mercè Pàniker Alemany va ser guardonada amb la Medalla President Macià de la Generalitat de Catalunya (2007) i la Medalla d’Argent a la millor ciutadana europea per la Fondation du Mérite Européen (2007).

L'Institut Català de les Dones organitza i coordina els actes de reconeixement a aquesta figura històrica que inclou una exposició divulgativa itinerant sobre la seva vida. La mostra es podrà veure a Rubí tan bon punt estigui disponible.