Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí s’adhereix al programa Viopet perquè les mascotes de dones víctimes de violència masclista siguin ateses L’Ajuntament oferirà un espai a aquests animals quan no puguin ser traslladats a una llar d’acollida voluntària https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí s’adhereix al programa Viopet perquè les mascotes de dones víctimes de violència masclista siguin ateses

L’Ajuntament oferirà un espai a aquests animals quan no puguin ser traslladats a una llar d’acollida voluntària

Imatge de la campanya Viopet (foto: Ajuntament de Rubí).
Imatge de la campanya Viopet (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí ha signat un acord de col·laboració amb la Direcció General de Drets dels Animals per sumar-se al projecte Viopet, un programa que acull, de manera temporal, els animals de dones víctimes de violència masclista. La Junta de Portaveus va acordar l’adhesió del Consistori a aquesta iniciativa i ara s’ha formalitzat l’acord.

Al voltant del 30% de les dones víctimes de violència masclista conviuen amb animals de companyia i el 86% d’aquestes dones asseguren que aquesta violència també l’han patit els animals que conviuen a la llar.

Segons recollia la moció, el 59% de les dones víctimes de violència masclista declaren que retarden la decisió de denunciar i abandonar el domicili per la impossibilitat de trobar allotjament d’emergència per als animals amb qui conviuen i la negativa dels recursos socials d’acollida per a dones d’acollir també els seus animals. Aquesta negativa comporta la continuació de la situació de violència i desemparament, ja que les víctimes no volen deixar els animals sols amb el seu agressor.

El vincle emocional i afectiu de les víctimes de violència masclista amb els seus animals és explotat pels maltractadors com un xantatge que les obliga a romandre al domicili. L’amenaça d’agredir o assassinar els animals és un element habitual que terroritza les víctimes i les fa encara més vulnerables davant l’agressor.

 

Què és Viopet?

El programa Viopet és una iniciativa sorgida de la Direcció General de Drets dels Animals i de l'Observatori de Violència Cap als Animals en el marc del Pla de Contingència contra la Violència de Gènere davant la crisi de la COVID19, aprovat al Consell de Ministres el 17 de març de 2020. A banda d’oferir assistència a les víctimes de violència masclista amb animals de companyia, el programa també atén casos de violència intrafamiliar o patern-filial.

L'objectiu principal del projecte és intervenir de manera col·laborativa amb els Serveis Socials, el SIAD i altres serveis que gestionen casos de violència masclista on es detectin víctimes que conviuen amb animals. En cas que la víctima no tingui un lloc segur per la seva mascota, s'activa el protocol per buscar acollida a l’animal.

Les mascotes ─que han de tenir el microxip a nom de la víctima o no portar xip─ es mantenen, de forma preferent, en cases d’acollida voluntàries fins que la situació de la víctima s'estabilitza. Actualment n’hi ha prop de 800 distribuïdes per tot el territori espanyol. En cas d’urgència o quan no hi hagi disponible una llar d’acollida voluntària, l'allotjament podrà ser en una protectora o una residència. És en aquest moment quan s’activa el recurs amb l’empresa que s’encarrega de la recollida i manteniment dels animals de companyia al municipi.

En virtut d’aquest acord, l’Ajuntament de Rubí acollirà els animals de dones víctimes de violència masclista quan no puguin ser traslladats a una llar d’acollida voluntària.

Objectius de Desenvolupament sostenible