Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí ret homenatge al fotògraf Ignasi Marroyo amb tres exposicions Aquest divendres 24 d’abril s’inauguraran dues de les mostres: “Somorrostro, imatges d’una època” i “Rubí vist per Ignasi Marroyo” https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-ret-homenatge-al-fotograf-ignasi-marroyo-amb-tres-exposicions/@@images/image/preview

Rubí ret homenatge al fotògraf Ignasi Marroyo amb tres exposicions

Aquest divendres 24 d’abril s’inauguraran dues de les mostres: “Somorrostro, imatges d’una època” i “Rubí vist per Ignasi Marroyo”

La Biblioteca Municipal és un dels espais que mostrarà l'obra de Marroyo.
La Biblioteca Municipal és un dels espais que mostrarà l'obra de Marroyo

Rubí reconeixerà la figura del fotògraf Ignasi Marroyo amb tres exposicions simultànies ubicades a diferents equipaments de la ciutat: el Museu Municipal Castell (MMUC), la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i El Celler. Les tres mostres estan comissariades per Manel Miras i formen part d’un ambiciós projecte coordinat i dirigit pel Museu Municipal.

A la roda de premsa de presentació de les exposicions, la regidora de Promoció de la Cultura, Neus Muñoz, s’ha mostrat il·lusionada amb la possibilitat de mostrar l’obra de Marroyo a diversos espais de la ciutat. “D’aquesta manera podrem conèixer les nostres arrels i la nostra identitat”, ha declarat, “és un gran orgull, volem que aquest projecte siguin un reconeixement a la seva trajectòria”.

Davant d’això, Marroyo s’ha confessat “aclaparat” i ha aprofitat per reivindicar el valor de la fotografia: “Es tracta de reflectir l’estat i la situació de tot allò que veig. La imatge és la forma d’expressió de l’època que vivim”.

De la seva banda, el comissari de les exposicions, Manel Miras, ha agraït la possibilitat de fer realitat aquest projecte: “Marroyo és un dels grans fotògrafs catalans però també un gran desconegut [...]. Estem molt contents d’haver fet un treball en equip d’aquesta categoria”.

Inauguració: 24 d’abril
Aquest divendres 24 d’abril s’iniciaran dues de les exposicions programades. La primera, que es podrà veure fins al 7 de juny al MMUC, recull sota el títol de Somorrostro, imatges d’una època tot un seguit de fotografies del reportatge que va realitzar Marroyo sobre el barraquisme a Barcelona. L’alcaldessa, Carme García, s’encarregarà d’inaugurar la mostra a les 19.30 h i, a continuació, tindrà lloc un col·loqui sobre barraquisme en què es plantejarà un paral·lelisme entre el Somorrostro de Barcelona i l’Escardívol de Rubí.

També entre el 24 d’abril i el 7 de juny, es podrà visitar a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler l’exposició Rubí vist per Ignasi Marroyo. Aquesta col·lecció d’imatges captades entre els anys 60 i 90 documenta la gran evolució experimentada per Rubí durant aquest període, principalment a causa de la rierada del 62 i del fort creixement demogràfic posterior. Coincidint amb aquesta mostra, el 26 de maig a les 19.30 h l’historiador local Jaume Parras impartirà la conferència Retalls de Rubí, històries de la seva història.

La tercera mostra programada, Ignasi Marroyo i amics – Retrats, es podrà veure entre el 15 de maig i el 29 de juny a El Celler i tindrà com a protagonistes una quinzena de retrats captats pel rubinenc. Cadascuna d’aquestes obres s’acompanyarà d’una altra realitzada per amics i companys del món de la fotografia, completant així aquest reconeixement a la figura de Marroyo.

Els dies 30 de maig i 6 de juny a les 11 h, hi haurà visites guiades a les tres exposicions a càrrec de Manel Miras i de Pilar Marroyo, filla del fotògraf. Per participar-hi, caldrà inscriure-s’hi prèviament.

Figura clau de la fotografia catalana
Ignasi Marroyo, emmarcat en el moviment de Nova Avantguarda Catalana, va ser un dels fundadors del col·lectiu fotogràfic El Mussol, nascut en el si de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. El 1996, també va crear a Rubí el Grup Fotogràfic El Gra, encara plenament actiu.

Tot i que el rubinenc va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia l’any 1963, no va ser fins al 1972 quan va començar a fer-ho de manera exclusiva. Al llarg de 50 anys, Marroyo ha produït un important fons fotogràfic, format per més de 70.000 imatges que va cedir l’any passat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. La seva obra també es pot trobar a les col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i a galeries privades.

El 2014, Marroyo va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya i també va ser el pregoner de la Festa Major de Rubí.

Imatges relacionades

Ignasi Marroyo
Ignasi Marroyo
La regidora Neus Muñoz, Manel Miras i Ignasi Marroyo
La regidora Neus Muñoz, Manel Miras i Ignasi Marroyo