Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí rep la visita d’una delegació de la comuna marroquina de Tetuan Coincidint amb el 4t Congrés Rubí Brilla, representants d’aquesta localitat s’han trobat amb l’alcaldessa i diversos membres de l’equip de govern per seguir aprofundint en la cooperació entre els dos municipis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí rep la visita d’una delegació de la comuna marroquina de Tetuan

Coincidint amb el 4t Congrés Rubí Brilla, representants d’aquesta localitat s’han trobat amb l’alcaldessa i diversos membres de l’equip de govern per seguir aprofundint en la cooperació entre els dos municipis

L'alcaldessa ha rebut la delegació de Tetuan al seu despatx (foto: Localpres).
L'alcaldessa ha rebut la delegació de Tetuan al seu despatx (foto: Localpres)

Una delegació de la comuna urbana de Tetuan (Marroc) visita aquests dies la ciutat coincidint amb la celebració del 4t Congrés Rubí Brilla, dedicat a la mobilitat sostenible. Aquest dijous, els representants del municipi marroquí han estat rebuts a l’Ajuntament per l’alcaldessa, Ana María Martínez, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García.

Rubí i Tetuan mantenen una relació de col·laboració des del 2012 emmarcada en la Plataforma Local Med-Marroc, un espai de diàleg entre ajuntaments de Barcelona i comunes del nord del Marroc orientat a promoure l’aprenentatge i sistematitzar pràctiques a favor de la cohesió social en l’àmbit de les polítiques públiques locals. Dins d’aquest projecte, Rubí va decidir traslladar als municipis marroquins l’experiència acumulada en estalvi i eficiència energètica a través de la iniciativa Rubí Brilla, establint d’aquesta manera una cooperació amb beneficis econòmics i socials. Aquesta es va concretar en dues assistències tècniques, la primera de les quals va consistir en una diagnosi de la situació que tenien aquestes comunes en matèria d’energia i la segona en un assessorament sobre les possibilitats de millora i implantació d’energies renovables.

Un cop tancada la Plataforma Local Med-Marroc, l’abril de 2016, la comuna urbana de Tetuan va sol·licitar a l’Ajuntament de Rubí mantenir la col·laboració per poder rebre assessorament en temes d’enllumenat públic; una cooperació directa que s’ha treballat de forma transversal des dels àmbits de Polítiques de Ciutadania i de Desenvolupament Econòmic Local.

Precisament una de les vocacions del projecte Rubí Brilla és ajudar altres administracions a millorar en termes d’eficiència energètica”, ha dit l’alcaldessa. “Hem cregut convenient seguir col·laborant amb la comuna urbana de Tetuan per tal que la nostra experiència els pugui servir de base per continuar avançant en aquesta matèria”.

La delegació que visita aquests dies la ciutat està integrada per Said Benzina, secretari i tinent d’alcaldia; Yassir Ghailar, cap del Servei de Cooperació Internacional i Relacions Exteriors; i Mokles Toub, enginyer responsable de l’enllumenat públic i eficiència energètica de Tetuan. Després de la recepció institucional d’aquest dijous, en què han tingut ocasió de signar al llibre d’honor de l’Ajuntament, han mantingut una trobada a l’Ateneu Municipal amb membres de la comunitat marroquina residents a Rubí. Ja a la nit, han participat al tradicional sopar previ al Congrés Rubí Brilla.

Pla director de cooperació
L'Ajuntament de Rubí treballa actualment en l'elaboració d'un Pla director de cooperació internacional que ha de planificar i ordenar les polítiques de cooperació i solidaritat dels propers anys. La voluntat del consistori és que aquest document prioritzi la cooperació directa al territori, establint com un dels principals focus d'atenció el Marroc. Actualment, un 3,5% de la ciutadania de Rubí ha nascut en aquest país i un 3,9% té la nacionalitat marroquina. S'estima, per tant, que accions com l'assistència tècnica a Tetuan poden tenir un benefici directe també a Rubí, ja que faciliten la cohesió social i la integració dels nouvinguts, que veuen com des de la seva nova ciutat es contribueix a la millora del seu lloc d'origen.