Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reivindica el feminisme i la sororitat contra la violència masclista L'acte central del programa al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Masclista, ha tingut lloc a la plaça Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí reivindica el feminisme i la sororitat contra la violència masclista

L'acte central del programa al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Masclista, ha tingut lloc a la plaça Doctor Guardiet

L'alcaldessa ha obert l'acte a la plaça Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa ha obert l'acte a la plaça Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La lectura del manifest unitari contra la violència envers les dones, consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions provincials i les entitats municipalistes, ha estat l'acte central a Rubí amb motiu del 25 de novembre, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència contra les Dones. El text que han llegit set dones en representació del teixit associatiu de la ciutat denuncia l'estructura patriarcal com a origen de les violències envers les dones que "persisteixen any rere any, en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat. Tot i això, les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere. Diuen que una societat té els nivells de violència que pot tolerar i nosaltres hem dit prou". "El moviment feminista és imparable i la nostra sororitat és la nostra força. Cridem juntes: si ens toquen a una, ens toquen a totes!", conclou el text.
Durant el seu discurs, l'alcaldessa també ha apel·lat a la complicitat entre les dones. "Si teixim una xarxa de dones que s'ajuden, que s'escolten i s'impulsen les unes a les altres, tindrem un món més igualitari. D'això..., de ser amigues, companyes i còmplices, en diem sororitat i és imprescindible per canviar el sistema patriarcal i masclista que planta la llavor de la violència envers les dones", ha dit l'alcaldessa. Martínez també s'ha referit al feminisme i ha recordat que és per aquest moviment "que les dones podem votar, decidir sobre el propi cos, i ser considerades i respectades com a persones de ple dret. I ho dic conscient que aquests drets només els tenim dones que hem nascut en estats democràtics del primer món. I ho dic sabent que hi ha una part de la societat que avui, aquí, en aquest primer món, en aquest país, qüestiona aquests drets que crèiem que ja havíem normalitzat". La primera edil que ha volgut renovar el compromís de l'equip de govern amb feminisme, ha recordat que el consistori s'ha dotat recentment d'un Protocol per a l'abordatge de la Violència Masclista.
Després de la lectura del manifest, diverses dones del Consell Consultiu de la Gent Gran, l'Associació veïnal del Pinar i el Grup d'Ajuda Mútua han aixecat pancartes amb lemes feministes com ara "Canviem els rols i canviarem el món" o "No quiero ser valiente en la calle, quiero ser libre".
La commemoració s'ha tancat amb una actuació musical a càrrec de l'Escola Municipal de Música Pere Burés i la lectura del poema "Me niego a perder los sueños" a càrrec de la seva autora, Chaima Farzouz. L'acte s'ha desenvolupat de manera simultània en llengua parlada i llenguatge de signes.

Dones espanyoles i de poc més de 40 anys
El Servei d'Igualtat ha fet més d'un miler d'actuacions en el que portem d'any: ha atès 339 dones i manté oberts 95 expedients. La majoria de dones ateses aquest any han patit violència psicològica.
El perfil de persona atesa aquest 2019 pel Servei d'Atenció i Informació a la Dona (SIAD) de l'Ajuntament de Rubí per violència masclista és d'una dona soltera, de nacionalitat espanyola, de poc més de 40 anys, econòmicament independent i que s'acosta al SIAD per decisió pròpia.
La majoria de dones que s'han acostat al servei (41%) tenen entre 30 i 44 anys. Les dones entre 45 i 64 anys representen el 33% dels casos. Per situació econòmica, la majoria de dones són econòmicament independents, un 29,5%. Pel que fa al model de famílies que representen, la majoria de les dones ateses (18%) tenen famílies monoparentals i el 15,7% conviuen en parella i tenen fills. Prop del 60% són de nacionalitat espanyola. El 45% de les dones arriben al servei per decisió pròpia, un 10,5% a través de la policia, un 6% a través de Serveis Socials, un 4% des dels Centres d'Atenció Primària i un 3% des del Centre d'Adults de Salut Mental.