Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reivindica el 8M amb el lema ‘Juntes som més fortes’ L’acte central de la commemoració, la tradicional lectura del manifest del 8M, tindrà lloc diumenge 6 de març a la plaça del Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí reivindica el 8M amb el lema ‘Juntes som més fortes’

L’acte central de la commemoració, la tradicional lectura del manifest del 8M, tindrà lloc diumenge 6 de març a la plaça del Doctor Guardiet

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa a l'illa de vianants (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa a l'illa de vianants (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La reivindicació el 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, es concreta a Rubí en un programa d’activitats transversal que vol donar veu i espai a totes les dones i a les seves diversitats. La programació, que inclou la primera edició de les Jornades Feministes de Rubí, recull 40 activitats que volen reivindicar, sensibilitzar, fer divulgació i promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes. Un any més, “volem reivindicar un canvi social liderat pel feminisme cap a una realitat igualitària, justa i lliure per tothom i ho fem convençudes que és urgent posar el feminisme al centre de les polítiques públiques a tots els nivells”, ha argumentat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez durant la presentació del programa. La màxima edil ha recordat que el Ple municipal del mes de febrer va aprovar una Declaració Institucional que afirma que “el masclisme és incompatible amb la democràcia, la llibertat i la igualtat efectiva entre dones i homes”. “Amb aquest gest, el Ple, el màxim òrgan de representació política de la ciutat, es torna a comprometre a posar la política institucional al servei del feminisme”, ha argumentat Martínez. L’alcaldessa ha constatat el caràcter simbòlic del 8M i ha recordat l’aposta municipal per un enfocament interseccional del feminisme que tingui en compte totes les desigualtats de les dones i la seva diversitat. Per això aquest any la programació porta per lema ‘Juntes som més fortes’ i s’acompanya d’una il·lustració de la rubinenca Sònia González ‘Cuchu’ que dibuixa cinc dones, amb identitats diferents, que es presenten juntes, fent front comú. Durant tot el mes de març, l’illa de vianants és l’escenari de la iniciativa Umbrella Project que enguany està formada exclusivament per paraigües liles.

L’acte central del 8M, la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc el dia 6 de març a la plaça del Doctor Guardiet. “Volgudament deixem el 8 de març pràcticament lliure d’actes públics perquè entenem que la reivindicació feminista del 8 de març és al carrer. I amb aquesta voluntat, la lectura del manifest d’aquest diumenge també l’hem convertit en una matinal feminista amb activitats infantils, dansa, mercat de dones artesanes, taller d’estampació de samarretes i un espectacle de dansa”, ha conclòs la màxima edil.

Proposem una programació àmplia i diversa, treballada des de la sororitat i la transversalitat amb tots els serveis municipals i les entitats locals que ens ajudaran a multiplicar l’efecte de la reivindicació feminista per tota la ciutat”, ha detallat la regidora de polítiques d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. Les propostes del 8M inclouen cites divulgatives, culturals i esportives. En l’àmbit divulgatiu, la regidora ha destacat el cicle de feminisme interseccional de l’Ateneu, el taller sobre les violències masclistes envers les dones grans (14 de març a Rubí Forma), la presentació de l’informe final sobre l’estudi social i laboral de la situació de les dones amb discapacitat a Espanya (15 de març) i la conferència sobre la diversitat de gènere (30 de març a la Biblioteca). Segons Ferrer Polo, “Aquest mes de març, la ciutat serà un gran espai expositiu obert ple de feminisme”. Així, s’han programat les exposicions La dona i la vida al camp de l’Índia (Vicente Ferrer, tot el mes a la Biblioteca), Yo soy, de Dones Creatives (Antiga estació fins al 13 d’abril); Mercè Pàniker Alemany: una vida d’emprenedoria i feminisme (4 al 17 de març a la Biblioteca); Les dones exposen (Torre Bassas, 11 de març); Baules: 21 escriptores i la seva literatura (Auditori Vallhonrat a partir del 16 de març) i ‘Pepa de Haro, l’art a dins’, una mostra en memòria de l’artista rubinenca en el 10è aniversari de la seva mort que servirà també per batejar la sala d’exposicions de l’Escola d’Art i Disseny edRa com a ‘Sala Pepa de Haro’. En l’àmbit cultural, el programa suma el festival No woman no Fest (19 i 20 de març al Celler), el certamen de relats curts Veus de dona i la programació especial de Ràdio Rubí, que el 8 de març es dedicarà a la reivindicació feminista. L’emissora municipal emetrà en directe des de la Biblioteca Mestre Martí Tauler de 9 a 13 h. Finalment, el programa del 8M inclou la primera Cursa de la Dona, emmarcada en el Cross Escolar (20 de març), un Torneig femeni solidari de futbol (6 de març) i l’Open femení de petanca (12 de març).

Objectius de Desenvolupament sostenible