Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reflexionarà sobre la interculturalitat amb motiu del dia de la persona migrant Les propostes al voltant d’aquesta efemèride comencen el 15 de desembre amb la mostra fotogràfica “Els Vents de l’Est” https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí reflexionarà sobre la interculturalitat amb motiu del dia de la persona migrant

Les propostes al voltant d’aquesta efemèride comencen el 15 de desembre amb la mostra fotogràfica “Els Vents de l’Est”

Eva Parey ultimant l’exposició de la biblioteca (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
Eva Parey ultimant l’exposició de la biblioteca (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

L’Ajuntament de Rubí, a través del servei de Ciutadania, ha preparat la commemoració del dia de la persona migrant amb tres activitats que volen sensibilitzar la ciutadania i promoure el pensament crític i respectuós sobre el fet migratori. Les propostes, que compten amb el suport de la Diputació de Barcelona, també tenen l’objectiu de promoure la diversitat a la ciutat i donar veu a les persones migrades com a subjectes actius dels seus projectes vitals. “Les persones migrants exerceixen el seu dret a trobar un futur millor. Un Rubí que els reconeix, els acompanya i vetlla pels seus drets és un Rubí que s'enriqueix en diversitat i interculturalitat, valors que reivindiquem com a necessaris i que ens fan créixer i reconèixer com a ciutat d'acollida i acollidora”, diu el regidor de Ciutadania, Pau Navarro Cano.

Així, la biblioteca municipal Mestre Martí Tauler acollirà l’exposició fotogràfica Els Vents de l’Est d’Eva Parey. La mostra retrata la família de Ioana -una cap de família amb 15 fills dispersos arreu d’Europa- entre l’èxode i Romania. A través de les imatges, Parey parla de la falta d’oportunitats laborals, la marginació imposada i d’una cultura fortament arrelada que condicionen la diàspora romaní més per supervivència que per herència. Els Vents de l’Est es podrà veure a la biblioteca del 15 de desembre a l’11 de gener.

El 16 de desembre tindrà lloc l’espai de diàleg “Mirades i visions entorn de la interculturalitat” dinamitzat pel Centre d’Estudis Africans i Interculturals. L’activitat reflexionarà sobre la necessitat de treballar cap a un model social basat en la interculturalitat que permeti la interacció respectuosa entre cultures. Abans del debat entre les persones assistents, es visualitzarà un vídeo amb els testimonis de rubinencs i rubinenques que han migrat: Yaya Kadialy Badji de l’Associació de Residents de Mandegane, Aissatou Konte de l’Associació Catalanosenegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural (ACSPROSC), Sidy Sagna Sadio de l’associació Oudiodial per l’ajuda social i mútua i Anwar Sadat El Maimouni de l’Associació Rubí Sociocultural i Integració (ARSI). Després de l’audiovisual hi haurà un temps de debat i torn de preguntes. El diàleg “Mirades i visions entorn de la interculturalitat” es realitzarà en format virtual i requereix inscripció prèvia que es pot formalitzar mitjançant el correu electrònic ciutadania@ajrubi.cat.

Finalment, la programació prevista amb motiu del dia de la persona migrant es tancarà el 18 de desembre amb la constitució de la Xarxa Antirumors de Rubí en un acte de reconeixement a les persones que s’han format com agents antirumors des del mes d’octubre.

El 4 de desembre de l’any 2000, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el Dia Internacional de la persona Migrant el 18 de desembre, davant l'augment dels fluxos migratoris arreu el món. Deu anys abans, el 4 de desembre de 1990, l'Assemblea ja havia adoptat la Convenció internacional sobre la protecció dels drets de tots els treballadors migrants i dels seus familiars.