Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí proposa a Vigo la creació de la primera Xarxa Internacional de Ciutats de Color Els dos ajuntaments volen impulsar un projecte conjunt d’intervencions artístiques a l’espai urbà que begui de les seves pròpies experiències locals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí proposa a Vigo la creació de la primera Xarxa Internacional de Ciutats de Color

Els dos ajuntaments volen impulsar un projecte conjunt d’intervencions artístiques a l’espai urbà que begui de les seves pròpies experiències locals

Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón, amb Abel Caballero Álvarez i Carmela Silva Rego (foto: Concello de Vigo).
Ana María Martínez Martínez i Moisés Rodríguez Cantón, amb Abel Caballero Álvarez i Carmela Silva Rego (foto: Concello de Vigo)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Promoció de la Ciutat i Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, han visitat aquest dimecres la ciutat de Vigo per conèixer de primera mà el projecte Vigo Cidade de Cor (Vigo Ciutat de Color). Des del 2015, aquesta iniciativa promou la transformació de l’espai públic del municipi gallec mitjançant intervencions artístiques a parets mitgeres.

La primera edil rubinenca i el regidor han tingut ocasió d’examinar de prop algunes de les més de 50 obres d’art urbà que donen color a Vigo acompanyats de l’alcalde de la ciutat, Abel Caballero Álvarez, i de la primera tinenta d’alcaldia i també presidenta de la Diputació de Pontevedra, Carmela Silva Rego. En el marc de la trobada, Ana María Martínez Martínez ha proposat al seu homòleg gallec portar al projecte a la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), presidida pel mateix Cabellero, amb l’objectiu d’estendre’l a altres poblacions. La idea de Rubí és crear una Xarxa Internacional de Ciutats de Color, liderada per Vigo, on tinguin cabuda tots aquells municipis que destaquen pel seu color social, cultural, industrial i de xarxes, a través de la cooperació competitiva i l’intercanvi de coneixements en diverses matèries.

Aquesta proposta beu de l’experiència acumulada per Rubí amb el projecte Street Art, impulsat al mandat anterior pels serveis de Joventut i Cultura a través de la Taula d’oci i cultura juvenil. L’objectiu d’aquesta iniciativa és canviar la fisonomia de la ciutat mitjançant intervencions artístiques de qualitat, facilitant als artistes tot un seguit de parets de titularitat municipal i/o privada per desenvolupar els seus projectes. En el marc de l’Street Art, s’han celebrat ja tres edicions del festival Full Colors a la plaça Josep Tarradellas i s’han impulsat murals en altres punts de la ciutat, com el barri del Vint-i-cinc de Setembre.

La relació de Rubí amb l’art urbà, però, arrela molt més enrere. Prova d’això són les sis edicions del festival de grafiti i cultura urbana Mixing Colors, que va començar a celebrar-se el 2006 de la mà de la regidoria de Joventut i amb la complicitat i col·laboració de l’entitat Petados Crew. Fruit d’aquella iniciativa, que es va organitzar per últim cop el 2010 i per la qual van passar més d’un centenar d’artistes d’arreu de Catalunya, encara es poden admirar diverses obres als murs de la C-1413.

La recent creació de la regidoria de Promoció de la Ciutat permet impulsar iniciatives locals com aquesta i crear sinergies amb altres ciutats per fer-les créixer. “A Rubí es generen idees bones i amb molt recorregut. És important que busquem aliances amb altres grans projectes que ens permetin fer-les valer i treure’n el màxim rendiment”, ha manifestat l’alcaldessa. La primera edil rubinenca ha afegit que “la col·laboració amb Vigo pot generar un projecte internacional molt maco, que doni com a fruit un espai públic més amable, ple de vida i compartit per la ciutadania”.