Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí promou la protecció dels menors víctimes de violència de gènere en una jornada professional L’acte central de la programació del 25N se celebrarà a les 17.30 h, a la pl. Pere Aguilera amb la lectura del manifest https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí promou la protecció dels menors víctimes de violència de gènere en una jornada professional

L’acte central de la programació del 25N se celebrarà a les 17.30 h, a la pl. Pere Aguilera amb la lectura del manifest

Un moment de la jornada d’aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí).
Un moment de la jornada d’aquest dijous (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí ha reflexionat sobre les conseqüències i l’impacte de les violències masclistes en la infància en el marc d’una taula rodona adreçada a professionals. La jornada, que s’emmarca en el programa del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, ha abordat les eines a l’abast de la xarxa professionals de l’educació, la salut, els serveis socials i seguretat per protegir els i les menors.

Montserrat Plaza Aleu, doctora en psicologia social i especialitzada en violència masclista, maternitat i criança, ha posat l’accent en com la violència té conseqüències en el vincle de les mares amb els seus fills o filles “minvant les capacitat marentals de les dones i impactant en totes les accions de protecció i de cures que poden desenvolupar, que  a més, se sumen al sentiment de culpa i l’estigmatització que ja pateixen aquestes dones”.

Clara Linares Alegret, psicòloga infanti i juvenil i terapeuta familiar ha coincidit amb Plaza Aleu en la responsabilitat de les administracions per fer visibles totes els tipus de violències de gènere amb accions amb la jornada d’aquest dijous a Rubí. Per Linares Alegret, la recuperació d’una família que víctima de violència masclista només és possible “amb una gran implicació i sensibilització per part de tota la societat: les administracions, per descomptat, i en general tots els àmbits que són rellevants en el benestar d’aquests infants i adolescents. Ens en podem sortir si els protegim i si els ajudem a viure sense violència i aquesta és una tasca molt complexa que va més enllà de la teràpia”.

La trobada també ha comptat amb les ponències d’Elisabet Cerrato Guri, professora agregada de Dret Processal i Ana Giménez Costa, professora agregada de Dret Civil, totes dues a la Universitat Rovira i Virgili. Les dues juristes han volgut anar més enllà de la violència vicaria i han dedicat les seves intervencions a totes la violència de gènere. Cerrato Guri ha explicat la protecció que es pot donar als menors que viuen una situació de violència des dels tribunals de justícia, ja sigui perquè l’han patit directament o perquè viuen en un context familiar de violència. “Hi ha recursos normatius i amb les últimes reformes, encara n’hi ha més. Hem d’aprofitar aquests recursos i posar-los a la pràctica. El problema no són els recursos normatius si no la manca de recursos materials i personals”, creu la jurista. Giménez Costa ha explicat que cada cop és més clar que la família sencera és víctima de la violència de gènere i no només les dones. “Cal superar la distinció de víctimes directes i indirectes i adaptar la interpretació de les lleis de guarda, de custodia, de visites i comunicació per protegir l’interès dels menors. [...] i acabar amb la idea que els maltractadors poden ser bons pares, perquè la violència de gènere no és mai exclusivament horitzontal, sinó vertical”, ha conclòs.

25N

Rubí se suma avui a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les dones, el 25 de novembre, amb el lema Si ens toquen a una, ens toquen a totes. L’acte central de la programació se celebrarà a les 17.30 h, a la pl. Pere Aguilera amb la lectura del manifest amb motiu del 25N que anirà a càrrec de dones vinculades a entitats locals

Objectius de Desenvolupament sostenible