Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí prepara un estiu d’activitats educatives i inclusives UNICEF ha tornat a renovar el segell que reconeix Rubí com a Ciutat Amiga de la Infància https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí prepara un estiu d’activitats educatives i inclusives

UNICEF ha tornat a renovar el segell que reconeix Rubí com a Ciutat Amiga de la Infància

L’alcaldessa i el regidor d’Educació han presentat les activitats d’estiu als mitjans de comunicació    (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor d’Educació han presentat les activitats d’estiu als mitjans de comunicació (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí posa en marxa un programa d’activitats educatives i inclusives que iniciaran aquest estiu el desplegament del Carnet 360. “Rubí és i vol ser una ciutat inclusiva i educadora i aquest estiu, més que mai, apostem per desplegar activitats que generin oportunitats educatives a tota la infància de la ciutat, sense distincions”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, a la roda de premsa de presentació de la programació.

La programació d’estiu es concreta en 4 eixos: Estiu d’oportunitats als barris, Estiu d’oportunitats per a població jove, un projecte pilot d’inclusió al Casal Ramon Llull i Lleure inclusiu als Casals d’estiu. La proposta d’activitats recull plenament els principis de la Convenció sobre els Drets dels Infants i té com a primer objectiu combatre la segregació escolar i garantir la igualtat d’oportunitats de tots els nens i nenes.

A partir del curs 2021-2022, l’alumnat de primària dels centres de Rubí disposarà del Carnet Rubí 360, una proposta a través de la qual es vol acostar els nens i nenes a les moltes activitats educatives que es fan a la ciutat fora de l’horari escolar. El Carnet Rubí 360 s’emmarca en el desplegament del Pla local d’Infància i l’Adolescència i la recent adhesió de Rubí a la Xarxa Educació 360. Les activitats d’aquest estiu són un avançament del desplegament del Carnet Rubí 360 que tindrà lloc al setembre.

Aquesta línia de treball és una de les qüestions més valorades per UNICEF, que ha tornat a renovat el segell que reconeix Rubí com a Ciutat Amiga de la Infància. “Aquesta renovació és per nosaltres la constatació que ens mantenim en la bona direcció i ens encoratja a continuar treballant com fins ara per incorporar la mirada dels nens i nenes en la creació de polítiques públiques, així com a garantir la igualtat d’oportunitats”, ha dit l’alcaldessa.

L’Estiu d’oportunitats als barris és un programa de jocs i activitats inclusives que tindran lloc a diferents espais públics del Pinar, Ca n’Oriol, el 25 de setembre i Les Torres. “La intenció és arribar a tothom: per això les proposem als barris de la ciutat i per això estan pensades perquè puguin incloure tothom i hi ha propostes adaptades a la diversitat funcionals dels infants”, argumenta el regidor d’Educació, Víctor García Correas. Els nens i nenes hi trobaran un taller de cuina, jocs gegants de fusta o una escola de circ, entre d’altres.

L’Estiu d’oportunitats per a població jove es divideix en dues propostes: un casal d’estiu per a població nouvinguda i tallers de reforç educatiu. El casal per a persones nouvingudes s’adreça a joves de secundària d’aules d’acollida i està obert a població jove que vulgui  aprendre millor la llengua catalana i la cultura rubinenca. Té lloc del 30 de juny al 16 de juliol a l’Institut La Serreta amb 42 joves inscrits. Els tallers de reforç educatiu són un recurs gratuït per a les famílies pensat per repassar les competències bàsiques i, especialment, per facilitar l’aprenentatge.

El tercer eix és el projecte pilot d’inclusió al casal del Ramon Llull, que vol promoure l’esplai com a entitat educativa inclusiva. En aquest casal es promourà l’acceptació i la normalització de tothom en àmbits, diversitat funcional, diversitat sexual i diversitat cultural, principalment: s’evitaran tòpics, prejudicis i imatges estereotipades, es farà una aproximació personal i individual a cada persona i s’acceptarà la realitat de cada infant i jove tal com és.

Finalment, el Consistori ofereix formació en lleure inclusiu a tots els casals d’estiu de la ciutat que inclou la contractació de monitors-vetlladors d’inclusió per a tots els casals d’estiu de Rubí, donar suport individual en funció de la ràtio d’infants amb necessitats educatives especials i oferir formació sobre inclusió als i les professionals de tots els casals.

Paral·lelament, continuen els tallers artístics d’estiu que ofereix l’Escola d’Art i Disseny edRa i l’Escola Municipal de Música Pere Burés, que complementen l’oferta lúdico-educativa del juliol.

Des de 2000, Rubí treballa intensament pels drets de la infància i el foment de la participació dels nens i nenes. El Consistori forma part de la ‘Xarxa Ciudades de los niños y niñas’ de Francesco Tonucci i de la Xarxa de Ciutats Educadores. Des de 2018, Rubí té Pla d’Infància i Adolescència, aprovat per unanimitat per Ple Municipal.

Enguany, l’Ajuntament ha atorgat subvencions per ajudar a sufragar el cost dels casals d’estiu a 400 famílies, que han beneficiat a uns 700 alumnes.