Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí posa en marxa la iniciativa “Mercats Sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús” El projecte de la Diputació de Barcelona per reduir els residus plàstics es desenvoluparà en tres mercats municipals de la demarcació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí posa en marxa la iniciativa “Mercats Sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús”

El projecte de la Diputació de Barcelona per reduir els residus plàstics es desenvoluparà en tres mercats municipals de la demarcació

Un moment de la presentació del projecte aquest divendres  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Un moment de la presentació del projecte aquest divendres (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí és una de les tres ciutats, juntament amb Manresa i Viladecans, on es desenvoluparà la prova pilot “Mercats Sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús”, una iniciativa de la Diputació de Barcelona per reduir els residus plàstics, en especial els d’un sol ús, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana. El projecte, que s’emmarca en l’objectiu 13 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) sobre l’Acció Climàtica, s’ha presentat als mitjans de comunicació aquest divendres des del Mercat Municipal de Rubí.

L’objectiu de “Mercats Sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús” és impulsar un model de comerç més sostenible i un consum més responsable, en benefici del medi ambient i de la salut de les persones, i que alhora posicioni els mercats municipals com a agents de cohesió social i de sostenibilitat. “Estem orgullosos que la nostra ciutat sigui un dels tres municipis on s’impulsi aquest projecte. Ho estem perquè volem contribuir amb totes les accions possibles a construir un món, una ciutat, més sostenible i això passa també perquè tothom sigui conscient de la necessitat de consumir de manera responsable”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La màxima edil ha recordat que la vida útil d’una bossa de plàstic és de mitjana d’un quart d’hora, el que tardem entre el moment de la compra i el desembossat a casa, i que, en canvi, el perjudici que provoca en el medi ambient s’allarga durant molts anys.

Ara és moment que les administracions públiques diguem a la gent què és el que hem de fer, és el moment de fer-ho amb la ciutadania i de convèncer a la ciutadania que gestionar els residus d’una altra manera no és una necessitat és una obligatorietat”, ha argumentat Xesco Gomar Martín, diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, que ha lloat l’aposta municipal per la transició energètica i la gestió de residus. Eva Menor Cantador, diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, ha destacat que el projecte realça els mercats municipals no només com a eina de promoció econòmica, sinó també com a element de cohesió social i de punt de trobada de la ciutadania. “La proposta també vol posar en valor l’ètica de la sostenibilitat fent reflexionar la ciutadania sobre com cada persona pot contribuir amb les seves accions quotidianes a millorar la sostenibilitat ambiental. I no hi ha res més quotidià que l’acció de comprar”, ha conclòs Menor Cantador.

“Mercats Sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús” es concreta en tres eixos. L’eix mediambiental vol reduir els envasos d’un sol ús que generen els Mercats Municipals impulsant un canvi d’hàbits entre els paradistes i la clientela. Així, els paradistes que se sumin a la proposta tindran material gràfic de la campanya i regalaran bosses de tela reutilitzables. La clientela disposarà d’un passaport amb 10 caselles. Sempre que comprin de manera responsable, sense envasos d’un sol ús, el client podrà segellar el passaport i, un cop ple, rebrà una bossa de regal. L’eix comercial i econòmic implica el Mercat Municipal com punt de promoció econòmica indispensable de la ciutat.  La prova pilot contempla una diagnosi prèvia sobre els envasos que fan servir els paradistes i a posteriori un nou estudi per verificar en quina mesura han canviat els seus hàbits de venda. Finalment, el projecte es complementa amb un eix educatiu: alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Torrent dels Alous dedicarà un projecte d’Aprenentatge i Prestació de Serveis (APS) als Mercats Sostenibles. L’alumnat farà una formació específica sobre residus i un treball de camp amb els i les paradistes per comprovar els resultats de la proposta.

La presentació a Rubí del projecte ha comptat amb la presència del regidor de Comerç, Moisés Rodríguez Cantón; el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz i representats de l’alumnat de l’Institut Torrent dels Alous.