Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí participa per segona vegada al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans En el marc d’aquesta iniciativa, que tindrà lloc del 31 de març al 6 d’abril, la ciutat rebrà la visita de sis reconeguts defensors/es de drets humans https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí participa per segona vegada al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

En el marc d’aquesta iniciativa, que tindrà lloc del 31 de març al 6 d’abril, la ciutat rebrà la visita de sis reconeguts defensors/es de drets humans

Una de les activitats organitzades a l’edició anterior (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Una de les activitats organitzades a l’edició anterior (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí és un dels onze municipis que participen a l’edició de primavera del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que tindrà lloc del 31 de març al 6 d’abril. La iniciativa està impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació de 25 poblacions i diverses institucions.

L’objectiu del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans és donar a conèixer el treball dels activistes en drets humans i, d’aquesta manera, conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa d’aquests drets a la seva vida quotidiana. En aquesta edició de primavera, Rubí i la resta de municipis participants rebran la visita de sis reconeguts defensors i defensores dels drets humans procedents de diferents països:

  • Amanda Quijano, defensora dels drets de les dones i membre de la Colectiva Feminista del Salvador
  • Candy Chévez, investigadora salvadorenya per a la inclusió social de noies privades de llibertat amb l’Orquestra de Cordes
  • Edda Pando, defensora dels drets de les persones migrades a Itàlia
  • Hassanna Aalia, defensor dels drets del poble sahrauí refugiat al País Basc
  • Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia)
  • Sonia Mankongo, defensora dels drets de les dones i nenes al Camerun

La programació de Ciutats Defensores dels Drets Humans s’obrirà el diumenge 31 de març al Celler de Rubí amb un acte obert a tota la ciutadania que reunirà els sis defensors/es convidats i representants de les entitats organitzadores. En el marc d’aquestra trobada, presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez, es farà una visita guiada a l’exposició Sàhara visible de l’Escola d’Art i Disseny edRa, que justament aborda la situació que es viu al Sàhara Occidental.

En els dies posteriors, les activitats de sensibilització es distribuiran pels diferents municipis. En el cas de Rubí, el dilluns 1 d’abril, l’alumnat d’edRa i de l’Institut del Torrent dels Alous podrà assistir al Celler a una xerrada de Sonia Mankongo i a una visita guiada a la mostra Sàhara visible. A continuació, Candy Chévez també oferirà una conferència a l’alumnat del Torrent dels Alous.

Els dies 2 i 3 d’abril, Hassanna Aalia es trobarà amb els nois i noies del Cicles Formatius de l’Institut La Serreta i dels Maristes respectivament per parlar-los de la seva experiència en defensa dels drets del poble sahrauí.

El dijous 4 d’abril, Leonard Rentería oferirà una xerrada i un taller de hip-hop a l’Espai Jove Torre Bassas. Aquestes activitats estaran obertes a totes les persones interessades en la temàtica.

Per últim, el divendres 5 de maig, Edda Pando realitzarà dues conferències per a nois i noies de l’Institut La Serreta.

Compromesos en la defensa dels drets humans
Els onze municipis participants en aquesta edició de primavera del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen. Aquest text es portarà a aprovació al Ple de l’Ajuntament de Rubí d’aquest mes de març.

Rubí es va adherir a la xarxa de Ciutats Defensores dels Drets Humans el 2018. La Síndica de Greuges, Milagros Calleja, va ser una de les persones que van impulsar l’entrada del municipi en aquest projecte.