Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí organitza més d’una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones A banda de la tradicional lectura del manifest institucional, enguany també s’han proposat actes que posen en valor l’emprenedoria i la tasca laboral que realitzen amb èxit moltes dones https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí organitza més d’una vintena d’activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones

A banda de la tradicional lectura del manifest institucional, enguany també s’han proposat actes que posen en valor l’emprenedoria i la tasca laboral que realitzen amb èxit moltes dones

La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, durant la presentació de les activitats (foto: Localpres).
La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, durant la presentació de les activitats (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, amb la col·laboració de diverses entitats i partits polítics de la ciutat, ha organitzat més d’una vintena d’activitats durant el mes de març per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març. Aquesta data, que ha arribat a ser internacionalment el dia commemoratiu de la lluita feminista i dels drets de les dones, es va celebrar per primera vegada l’any 1911, amb la participació de més d’un milió de dones.

En aquell moment, les dones reclamaven drets que avui en dia ens semblarien impensables, perquè són drets que ja tenim reconeguts, però que aleshores no tenien, com per exemple el dret a vot i a ocupar càrrecs públics, el dret a treballar i el final de la discriminació dins de l’àmbit laboral”, ha explicat la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas. Precisament aquest any, a Rubí s’ha volgut valoritzar l’emprenedoria i la tasca laboral que realitzen amb èxit moltes dones: “Cal posar-ho en valor perquè avui en dia l’índex d’atur femení encara és més elevat que el masculí, perquè encara existeix una diferència salarial entre la feina que fan les dones i els homes en la mateixa categoria, perquè la precarietat laboral i la temporalitat afecten més les dones i perquè la presència de dones en els llocs directius encara és menor”.

En aquest sentit, Mas ha destacat tres de les activitats incloses al programa d’enguany.

D’una banda, una exposició i una xerrada sobre Dones i ciència, amb les quals es vol destacar que “les dones, en aquest àmbit, encara són molt minoritàries [...] i estan poc reconegudes”. Així, la regidora ha posat com a exemple el fet que entre els anys 1901 i 2015, dels 840 Premis Nobels que s’han lliurat, només 36 (el 4%) han anat a parar a mans d’una dona. “Més que il·lustrativa, aquesta dada és vergonyosa”, ha assegurat Maria Mas.

I, de l’altra, l’edició del 3r monogràfic de la col·lecció “Dones de Rubí”, dedicat en aquesta ocasió a les dones empresàries i comerciants de la cuitat i realitzat en col·laboració amb l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE). La presentació d’aquest monogràfic tindrà lloc el 12 de març en el marc d’una cercavila que s’iniciarà a la plaça Pearson i que arribarà fins a la plaça Pere Aguilera, passant per diferents comerços de la ciutat on hi treballen algunes de les dones que apareixen al document.

La regidora de Polítiques d’Igualtat també ha fet referència a la imatge del programa d’activitats d’enguany: “Aquesta imatge representa les dones que abanderen la seva vida, dones que agafen la bandera, en un símil de prendre les regnes de la seva vida i tirant endavant”.

Més d’una vintena d’activitats
Aquestes tres propostes són algunes de les més de 20 activitats organitzades per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Un programa d’activitats que s’ha treballat de forma transversal amb altres serveis municipals ─Ateneu, Biblioteca Mestre Martí Tauler, Escola Municipal de Música Pere Burés, el servei d’Immigració i l’Oficina de Serveis a l’Empresa─ i amb la col·laboració de diverses formacions polítiques ─PSC, ERC i ICV─, entitats ─Associació de Dones Creatives del Vallès, Cia. Va D Teatre, Memòria Històrica de Rubí Neus Català i Associació Rubí Musical S.XXI─ i comerços ─llibreries L’Ombra i Racó del Llibre─.

El 8 de març tindrà lloc la tradicional lectura del manifest institucional a la plaça Pere Aguilera, amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez, i dels portaveus dels diferents grups municipals.

També destaquen un curs de defensa personal adreçat a noies d’entre 12 i 29 anys que es durà a terme a l’Espai Jove Torre Bassas, clubs de lectura, una representació teatral o diferents concerts, entre d’altres.

Una de les virtuts d’aquest programa és que és transversal, perquè sinó no tindria sentit. Des de les administracions tenim l’obligació de fer activitats per promoure la igualtat, però qui realment serà motor de canvi serà la pròpia societat. Per tant, estic molt contenta que hi hagi entitats, més enllà de la regidoria de Polítiques d’Igualtat, que empenyin en aquesta direcció”, ha comentat la regidora.