Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí lidera el debat sobre el canvi de model energètic amb el 2n Congrés nacional Rubí Brilla L’esdeveniment, obert a tota la ciutadania, tindrà lloc el proper 13 de novembre a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí lidera el debat sobre el canvi de model energètic amb el 2n Congrés nacional Rubí Brilla

L’esdeveniment, obert a tota la ciutadania, tindrà lloc el proper 13 de novembre a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler

El regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, i l’alcaldessa, Ana María Martínez, durant la presentació del congrés (foto: Localpres).
El regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, i l’alcaldessa, Ana María Martínez, durant la presentació del congrés (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí organitza el proper 13 de novembre el 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, obert a tots els públics. Aquest esdeveniment, que torna a situar la ciutat com un referent internacional en aquest àmbit, es reafirma enguany amb la voluntat de convertir-se en una cita de referència per a la ciutadania, les empreses i les institucions, promovent el debat i l’aportació de coneixements i experiències entorn els aspectes més actuals i d’interès general relacionats amb l’eficiència energètica i les energies renovables.

El congrés tindrà lloc entre les 9 i les 17.30 h a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i inclourà quatre blocs temàtics ─oportunitats d’ocupació (9.30 h), autoconsum d’energia (11 h), rehabilitació energètica (12 h) i cultura energètica (16 h)─, que s’han escollit pensant en les oportunitats que ofereix el nou model energètic a nivell social, econòmic i ambiental.

En cadascun dels tres primers blocs es farà una breu exposició sobre què ha fet i farà Rubí en aquella matèria. Posteriorment, tindrà lloc una conversa entre dos experts que analitzaran la proposta de Rubí i plantejaran altres mesures que existeixin arreu del territori o en altres països. Els experts escollits per a cada bloc temàtic també aportaran dades sobre l’impacte potencial de cada mesura i conclouran amb un resum dels passos a seguir o a tenir en compte en l'àmbit local per al desenvolupament de les accions proposades.

Per a la tarda, s’ha preparat una taula rodona on es parlarà de la importància d’augmentar la cultura energètica de la societat en general ─el darrer dels blocs temàtics proposats─, una qüestió bàsica i imprescindible per aconseguir un nou model energètic just, sostenible i democràtic. “Pensem que l’èxit d’aquest projecte passa perquè aconseguim un canvi en la cultura energètica en diversos àmbits, tant l’ambiental com l’econòmic i el social”, ha destacat el regidor responsable de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.

El 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic comptarà amb les intervencions d’una desena d’experts, a banda de la participació de l’equip de Rubí Brilla. Entre els ponents destaquen, entre d’altres, figures com Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E; Jorge Morales, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético; Manuel Garí, director de la Càtedra Trabajo, Ambiente y Salud de la Universitat Politècnica de Madrid; Cote Romero, titulada en Gestió i Administració Pública, directora general d’Ecooo i coordinadora de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético; i Alba del Campo, periodista, assessora en processos de transició energètica municipal i directora dels documentals #Oligopoly2. El imperio eléctrico contra todos (Premio Eurosolar 2013) i #OligopolyOFF. Empieza la revolución energética ciudadana.

Per aquesta segona edició, l’organització del congrés també ha aconseguit la presència d’un representant de la companyia elèctrica Endesa, el subdirector de Regulació de Generació Eduardo Moreda, que intervindrà en el bloc dedicat a l’autoconsum. Rafael Güeto confia que “aquesta sigui una de les taules que generi un debat més interessant”.

Un cop tancat el congrés, s’organitzarà una Fira dels enginys i una xocolatada sostenible a la plaça Antonio Machado, amb l’objectiu d’acostar la temàtica de l’energia al conjunt de la població.

Rubí Brilla pel canvi de model energètic
L'Ajuntament de Rubí, a través del projecte Rubí Brilla, està treballant per impulsar un canvi de model energètic, demostrant que a escala local es poden emprendre grans i interessants accions en matèria energètica. Des de l’any 2011 s’han aplicat mesures d’estalvi i eficiència energètica en tots els sectors de la ciutat, aconseguint un estalvi en el pressupost municipal d’1,8 milions d’euros.

Tot i així, encara queden accions per desenvolupar, precisament en els camps de la rehabilitació energètica i l’autoconsum d’energia en l'àmbit residencial i industrial, que hauran de permetre generar gran quantitat de llocs de treball: la rehabilitació energètica i l’autoconsum amb energies renovables permetrà ocupar aquelles persones en atur provinents dels sectors més afectats per la crisi econòmica ─arquitectes, aparelladors, enginyers, constructors, electricistes, lampistes, etc.─. Els incentius fiscals són un altre camp que es vol treballar per promoure i facilitar el desenvolupament d’aquestes iniciatives.

Aquest govern continua apostant pel projecte Rubí Brilla i treballa per impulsar un canvi de model energètic, tot demostrant que a escala local es poden emprendre projectes interessants en aquest àmbit”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez, durant la presentació de la segona edició del congrés. De fet, la primera edil ha apuntat la voluntat que Rubí lideri projectes més enllà de l’àmbit municipal vinculats a aquesta matèria. “La feina que s’està fent és molt important i l’aposta és ferma en l’àmbit de les energies renovables i l’eficiència energètica”, ha assegurat Martínez.

Inscripcions obertes
Les inscripcions per poder assistir al 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic són gratuïtes i es poden realitzar ja a través del web municipal, on també es pot consultar el programa íntegre de la jornada i altra informació relacionada amb el projecte Rubí Brilla.

Les persones que no puguin assistir-hi de manera presencial, tindran la possibilitat de seguir tot el congrés a través de la transmissió de vídeo en streaming que oferirà Ràdio Rubí al seu web.