Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí ja és ciutat associada de la xarxa Eurocities L'entitat, que agrupa les principals ciutats europees amb l'objectiu de reforçar el paper dels govern locals, ha acceptat la candidatura rubinenca https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí ja és ciutat associada de la xarxa Eurocities

L'entitat, que agrupa les principals ciutats europees amb l'objectiu de reforçar el paper dels govern locals, ha acceptat la candidatura rubinenca

Tot i tenir menys de 250.000 habitants, Rubí ha estat seleccionada com a ciutat associada d'Eurocities (foto: Ajuntament de Rubí - Xavi Olmos).
Tot i tenir menys de 250.000 habitants, Rubí ha estat seleccionada com a ciutat associada d'Eurocities (foto: Ajuntament de Rubí - Xavi Olmos)

Eurocities ha acceptat la candidatura de Rubí per formar part d'aquesta xarxa de ciutats europees. El municipi vallesà en serà ciutat associada i, com a tal, tindrà l'oportunitat de treballar, juntament amb altres poblacions, en un fòrum dedicat a assumptes socials. "Per a Rubí és molt important ser present en aquells espais on s'intercanvien experiències de l'àmbit local i molt especialment on s'aborden els temes que prioritzem com a ciutat, com són la cohesió social i la defensa de la infància", ha valorat l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Eurocities és una xarxa que agrupa les principals ciutats europees. L'entitat va ser fundada el 1986 pels alcaldes de sis grans poblacions: Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lió, Milà i Rotterdam, i actualment reuneix els governs locals de 140 de les ciutats més grans d'Europa, a banda de 45 ciutats associades. A través de sis fòrums temàtics, una àmplia gamma de grups de treball, projectes, activitats i esdeveniments, la xarxa ofereix als municipis integrants una plataforma per compartir coneixements i intercanviar idees.

L'entitat té com a objectiu reforçar el paper dels governs locals en l'àmbit europeu i, per aquest motiu, treballa amb les institucions de la Unió Europea fent-los arribar aquelles qüestions comunes que afecten la vida quotidiana de la ciutadania europea. La xarxa també actua com a grup d'influència a l'hora, per exemple, d'aconseguir canvis d'enfocament en la legislació.

Eurocities està oberta a ciutats de més de 250.000 habitants. L'entitat, però, també admet com a associades aquelles poblacions que, tot i ser més petites, mostren un bon treball en alguns dels àmbits dels quals s'ocupa la xarxa. Aquest és el cas de Rubí, "fet que converteix la nostra incorporació en un reconeixement", ha assenyalat l'alcaldessa.

L'acceptació de Rubí com a ciutat associada d'Eurocities li permetrà incorporar-se al Fòrum d'Assumptes Socials. Aquest consta de vuit grups de treball que es reuneixen dues o tres vegades a l'any i que també col·laboren a través d'una plataforma en línia per debatre reptes urbans, intercanviar bones pràctiques, desenvolupar declaracions polítiques i participar en projectes de la Unió Europea.

 

Lluita contra la pobresa infantil

Abans de l'entrada de Rubí a Eurocities, la xarxa europea ja va reconèixer com a bona pràctica una iniciativa dels Serveis Socials municipals d'acompanyament parental per a famílies en situació de vulnerabilitat i la va incloure al seu informe Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees. El projecte Educar, créixer, compartir té com a principal objectiu proporcionar a pares, mares i altres possibles cuidadors d'infants de 0 a 6 anys un espai acollidor per compartir experiències amb altres famílies i professionals. Durant sis sessions, dirigides per dues educadores socials del Servei d'Infància de Serveis Socials, el grup explora preocupacions i dubtes relacionades amb la parentalitat, i treballa de manera conjunta per buscar-hi solucions.

El projecte es va posar en marxa el 2019 amb la participació d'una dotzena de persones adultes en seguiment dels Serveis Socials. A curt termini, l'experiència va ajudar a enfortir la confiança i la seguretat dels participants com a cuidadors competents dels seus infants, a més de facilitar a l'Ajuntament la detecció d'aquells temes que més interessen les famílies en relació a la criança i l'educació dels seus fills o filles. De manera indirecta, però, el projecte també va contribuir a canviar la percepció que té una part de la ciutadania sobre els Serveis Socials.

L'informe Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees reconeix els bons resultats d'aquesta iniciativa i destaca l'estratègia de Rubí en la lluita contra la pobresa infantil.