Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí iniciarà el curs 2017-2018 amb 10.529 alumnes d’educació obligatòria L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha assistit aquest dimarts a l’acte inaugural del curs, que aplega les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí iniciarà el curs 2017-2018 amb 10.529 alumnes d’educació obligatòria

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha assistit aquest dimarts a l’acte inaugural del curs, que aplega les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal

L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Localpres).
L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Localpres)

El curs escolar 2017-2018 s’ha obert de forma simbòlica aquest dimarts amb el tradicional acte conjunt de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal, que enguany s’ha celebrat a l’auditori d’Els Costals de la localitat veïna. La trobada ha estat presidida pels alcaldes dels dos municipis, Ana María Martínez i Joan Playà, i ha comptat també amb la participació de la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués, i de la regidora d’Educació de Castellbisbal, Melania Solís. Per part de Rubí, també hi han assistit la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, i el regidor d’Educació, Sergi Garcia. 

Durant l’acte, l’alcaldessa s’ha referit a l’educació com “una gran aventura, un camí apassionant que comparteixen alumnat, professorat, famílies i també nosaltres, les administracions, com a garants d’uns serveis públics de qualitat”. Martínez ha animat infants i joves a aprofitar aquesta nova etapa formativa i, sobretot, a “esprémer els coneixements” que els transmetran els seus mestres, als quals s’ha referit com a “herois quotidians. Homes i dones d’una pasta especial, que lideren una educació basada en els coneixements però també, i el que és més important, en els valors”.

A pocs dies d’encetar el curs, l’alcaldessa s’ha felicitat per la construcció de l’edifici de l’Institut del Torrent dels Alous, que en poc més d’un any significarà “un salt qualitatiu molt important per a l’alumnat i l’equip d’aquest centre”, així com per l’acord assolit entre l’Ajuntament, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola per ampliar les instal·lacions a partir del 2018.

Martínez ha recordat, però, que Rubí té altres objectius urgents en matèria d’educació, com és la construcció de l’Escola del Bosc, que aquest estiu encara ha hagut de sumar un nou mòdul per poder donar resposta a les necessitats del centre. “L’educació és una responsabilitat de tots però, sobretot, de les administracions. L’hem de veure com una exigència, una prioritat que passi per davant de qualsevol altra consideració de caràcter polític o merament pressupostari. Una inversió que està en la base de la construcció i la millora dels nostres municipis, de la nostra societat, del nostre país”, ha conclòs.

L’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, també ha reivindicat aquest valor cabdal de l’educació, fent especial incidència en el treball transversal que practiquen els seus professionals en qüestions com l’atenció a la diversitat: “Estic convençut que s’obtindran resultats extraordinaris per la voluntat de mestres, professors, monitors, personal d’administració i de serveis, d’anar més enllà de l'aula per tenir una visió àmplia de l’educació”.

Paraules de record per al Xavi
L’acte d’inauguració del curs escolar ha tingut molt present el Xavi, l’infant rubinenc de tres anys que va perdre la vida aquest agost a l’atemptat de les Rambles. Per a la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués, fets com els ocorreguts a Barcelona i Cambrils confirmen la funció essencial que ha de complir el professorat en l’assoliment d’una societat cohesionada: “L’escola no és aliena al que passa a l’entorn i per això s’ha treballat i es treballa molt a nivell de cohesió social. [...] Estem molt satisfets i orgullosos dels bons resultats que obteniu de les estratègies que plantegeu i de les activitats que feu per aconseguir una cohesió amb les famílies, l’alumnat i l’entorn dels vostres centres”.

Després dels parlaments, els assistents a l’acte han pogut gaudir de la conferència Escola, famílies i comunitat: la perspectiva imprescindible per educar avui, a càrrec de Jordi Collet, professor de Sociologia de l’Educació a la Universitat de Vic-UCC.

10.529 alumnes
El curs 2017-2018 s’iniciarà a partir del 12 de setembre per a 10.529 alumnes d’educació obligatòria. D’aquests, 7.283 faran estudis d’infantil i primària, dels quals 4.903 ho faran en escoles públiques i 2.380 en centres concertats. Els altres 3.246, amb edats compreses entre els 12 a 16 anys, cursaran secundària obligatòria. En aquest cas, l’oferta de places s’ha distribuït de la següent manera: 2.075 a centres públics i 1.171 a centres concertats.

Pel que fa als ensenyaments postobligatoris ─batxillerat i cicles de formació professional─, en aquests moments encara no hi ha dades definitives dels alumnes que els cursaran, ja que la matrícula segueix oberta durant els primers dies de setembre. L’oferta de places per a batxillerat es manté al voltant de les 700, de les quals prop d’un 80% corresponen a centres públics. Quant a l’oferta d’FP, es veu augmentada en dos Cicles Formatius de Grau superior al Regina Carmeli, Higiene Bucodental i Comerç Internacional, i un de pioner d’Espais Interactius a l’Escola d’Art i Disseny edRa. Per contra, l’Institut J. V. Foix deixa d’impartir el Cicle Formatiu de Grau Mig de branca administrativa, tal com ja va passar l’any passat amb el de Grau Superior.

De la seva banda, les escoles bressol municipals ─Lluna, La Bruna i Sol, Solet─ ofereixen enguany 381 places de servei escolar ordinari, 127 per centre, que a hores d’ara estan pràcticament completes.

Aquest curs 2017-2018, el Departament d’Ensenyament ha tornat a eliminar, per baixa preincripció, el grup de P3 de l’Escola Ramon Llull que s’havia recuperat el curs passat. En aquest mateix centre, però, ha obert una altra classe de 2n de primària per fer front al reajustament de la matrícula viva que afecta els cursos intermitjos al conjunt de la ciutat i evitar d’aquesta manera l’augment de ràtios.

Pel que fa a la secundaria obligatòria, en consonància amb la demanda creixent, es manté el grup de 1r d’ESO que s’havia ampliat a l’Institut L’Estatut i s’obre un nou grup al Torrent dels Alous.