Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí i Sant Cugat s’uneixen en record a les víctimes de la Guerra Civil Les dues ciutats han presentat la placa commemorativa conjunta ubicada al quilòmetre 7,9 de la carretera de l’Arrabassada https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí i Sant Cugat s’uneixen en record a les víctimes de la Guerra Civil

Les dues ciutats han presentat la placa commemorativa conjunta ubicada al quilòmetre 7,9 de la carretera de l’Arrabassada

Les alcaldesses de les dues ciutats amb el mossèn de Rubí i la placa (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Les alcaldesses de les dues ciutats amb el mossèn de Rubí i la placa (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat han presentat aquest dilluns la placa conjunta en record a les víctimes de la Guerra Civil, ubicada al Pi Bessó de l’Arrabassada. Es tracta d’un homenatge conjunt a les persones que van perdre la vida durant la guerra en un punt on van ser afusellades veïns i veïnes de tots dos municipis, entre elles els rubinencs Mossèn Josep Guardiet, Antoni Moliné i Josep Grau a l’agost del 1936.

Durant la guerra, la carretera de l’Arrabassada va ser un espai on es van assassinar diverses persones per motius polítics. La placa que totes dues ciutats han acordat assenyala el Pi Bessó com a punt de memòria de l’horror de la guerra i de la intolerància i destaca la “barbàrie que es va escampar” durant la Guerra Civil i el franquisme, marcada per la repressió i la violència. La placa que vol homenatjar totes les víctimes i preservar la memòria històrica, es refereix a l’Arrabassada com a escenari de crims de guerra, on s’hi haurien assassinat persones sospitoses de no donar suport a la República per la seva ideologia dretana o per pertànyer a l’Església, així com fruit de venjances personals. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha explicat que “fem un acte de restitució per recordar i honorar totes les víctimes assassinades al Pi Bessó i així recordem totes les víctimes de la guerra. Aquest exercici de memòria ha d’ajudar la societat a no repetir fets tan terribles com els que es van produir aquí no fa tants anys”.

De la seva banda, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla Mas, ha refermat que “és un orgull que les nostres dues ciutats treballin plegades per recuperar la memòria històrica. Cap poble o ciutat són el que són sense el seu passat i ens cal entendre’l”. “No és el primer cop que Rubí i Sant Cugat treballem plegats i segur que no serà l’últim: tenim  molts reptes en comú”, ha conclòs.

D’aquesta manera, es dignifica un espai de record que ha patit diversos problemes els darrers anys:

  • 1995. El servei de manteniment de carreteres de la Diputació va talar un dels braços del pi.
  • 2009. El servei de manteniment de carreteres del Departament de Política i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya van talar tot el pi, sembla ser que per un cúmul d’errors.
  • 2010. L’Ajuntament de Sant Cugat va plantar un nou Pi Bessó jove, com símbol de la lluita contra la intolerància. Va ser a iniciativa de dos membres del Club Muntanyenc, Josep Castellví i Jordi Roca, i en col·laboració amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament. 
  • 2015. Un accident de moto va provocar el trencament de la placa posada per la parròquia de Rubí i aquesta va ser retirada.
  • 2017. La parròquia de Rubí va reclamar la placa trencada i va proposar al Museu de Rubí la seva restitució.
  • 2018. Els Ajuntaments de Rubí i Sant Cugat acorden unificar les dues plaques en una i convertir-la en un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil mortes als vorals de la carretera de l’Arrabassada.