Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí guanya uns 370 arbres gràcies al Pla d’arbrat que impulsa l’Ajuntament Els diferents exemplars, que s’han escollit seguint els criteris que marca el Pla director de verd urbà, s'han plantat o estan en procés de plantació a diverses zones de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí guanya uns 370 arbres gràcies al Pla d’arbrat que impulsa l’Ajuntament

Els diferents exemplars, que s’han escollit seguint els criteris que marca el Pla director de verd urbà, s'han plantat o estan en procés de plantació a diverses zones de la ciutat

Alguns dels exemplars es planten a l’av. Castellbisbal (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Alguns dels exemplars es planten a l’av. Castellbisbal (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament està duent a terme un ambiciós Pla d’arbrat que contempla un conjunt de plantacions a diversos espais de la ciutat. Alguns dels exemplars ja s’han col·locat, com ara el més d’un centenar que va plantar la ciutadania al c. Marconi – torrent dels Alous en el marc del Dia de l’arbre autòcton. D'altres es plantaran properament, com la substitució de 37 arbres de plantades anteriors, la plantació de 35 nous exemplars al c. Art, 6 noves unitats al parc dels Nius, 5 més al c. Sant Jordi i unes altres 5 al JV Foix. Paral·lelament, també està en marxa un contracte per a la plantació d’arbrat urbà, que permetrà guanyar un total de 177 exemplars a diferents punts del municipi.

La tria d’espècies incloses en aquest contracte s’ha fet seguint els criteris previstos al Pla director del verd urbà, un document que planteja propostes per gestionar de forma eficaç i sostenible el patrimoni verd de la ciutat. Així, s’han escollit espècies autòctones, que no precisen una esporga periòdica, que són menys susceptibles a les plagues, que no interfereixen amb balconades, voreres estretes i enllumenat, que les seves arrels són menys propenses a aixecar les voreres. També s’han prioritzat espècies de les quals no hi hagi molts exemplars repetits a la ciutat. L’objectiu que es busca és augmentar la biodiversitat i que la massa arbòria de Rubí estigui sana i compleixi amb totes les expectatives contemplades al pla.

Entre les espècies que es planten hi ha l’auró blanc (Acer campestre), l’arbre ampolla (Brachychiton populneus), el carpí (Cerpinus betulus), la casuarina (Casuarina cunninghamiana), l’avellaner mediterrani (Corylus colurna), la xicarandana (Jacaranda mimosifolia), la mèlia (Melia azedarach), la prunera de fulla vermella (Prunus serasifera “Pissardii”) i el til·ler (Tilia x europaea), entre d’altres.

L’execució del Pla d’arbrat es va iniciar a mitjans de desembre amb tot un seguit de tasques prèvies a la plantació, com ara la retirada d’arbrat mort, malmès i/o amb risc de caiguda, la retirada de soques, etc. La plantació s’ha hagut d’endarrerir a causa de la climatologia, ja que fins fa unes setmanes la temperatura era anormalment alta per a l’època de l’any. Ara és el moment idoni, ja que els arbres es planten quan estan en el que s’anomena parada hivernal ─moment en què l’arbre no ha de fer sobre esforços per mantenir-se amb vida─. Està previst que les feines de plantació acabin a finals de gener, en funció del la climatologia.

Els diferents exemplars es col·locaran a diferents punts de la ciutat, com ara al c. Carrasco i Formiguera, la pl. Esbart Dansaire – c. Josep Saltó, el c. Guadalajara, el c. Ciclisme, el c. Escacs, l’av. Comas i Solà, l’av. Olimpíades, el c. Bòbila, el c. Basses – c. Sant Muç, el c. Prat de la Riba, el c. Mallorca, el c. Marconi, el c. Safir, el c. Francolí, el c. Jiménez Iriarte, el pg. Riera, el c. Creu, l’av. Estatut, el c. Eduard Fontserè, el c. Torrent de l’Alba, el c. Calderón de la Barca, el c. Països Catalans, el c. Bartrina, el pg. Torres, l’av. Castellbisbal, el c. Lola Anglada, el Vin-i-cinc de Setembre, la ctra. Terrassa (zona esbarjo de gossos), la ctra. Sabadell, la pl. Jesús i Maria, els parterres de l’Escardívol, la pl. Antonio Machado, la pl. Pompeu Fabra, la pl. Buenaventura Josa, l’av. Astronomia, la pl. Urània, el ptge. Marconi i la prolongació de la pl. Sardana, entre d’altres.

Segons el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, “amb les actuacions d’aquest any continuem la transformació de l’arbrat urbà i periurbà, amb la diversificació d’espècies, més adaptades i resilients a l’entorn i el clima. Un nou pas en el procés de renovació seguint les pautes marcades pel Pla de Verd Urbà de Rubí”.

De la seva banda, el regidor de Mantneiment Urbà, Juan López Núñez, ha recordat que “ja fa anys que treballem per millorar el verd urbà a la ciutat, plantejant la plantació de nova vegetació i implementant millores en el seu manteniment”.

El Pla d’arbrat compta amb un pressupost d'uns 200.000 euros.

Objectius de Desenvolupament sostenible