Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí guanya dos nous espais per a la ciutadania gràcies al projecte Buits plens Mitjançant un procés participatiu, els rubinencs han pogut escollir el disseny dels solars de la plaça Pearson i del carrer Primer de Maig https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-guanya-dos-nous-espais-per-a-la-ciutadania-gracies-al-projecte-buits-plens/@@images/image/preview

Rubí guanya dos nous espais per a la ciutadania gràcies al projecte Buits plens

Mitjançant un procés participatiu, els rubinencs han pogut escollir el disseny dels solars de la plaça Pearson i del carrer Primer de Maig
Al solar de la plaça Pearson s’han definit quatre àmbits d’ús diferent (foto: Localpres).
Al solar de la plaça Pearson s’han definit quatre àmbits d’ús diferent (foto: Localpres)

Els rubinencs ja poden gaudir dels dos solars que s’han redissenyat gràcies al projecte Buits plens. Es tracta dels espais ubicats a la confluència entre els carrers de Prim i de Balmes, just davant de la plaça Pearson, d’uns 450 m2; i al c/ Primer de Maig, 41, d’uns 900 m2. Amb aquesta iniciativa, que forma part del Pla de Mesures Anticrisi 2014, l’Ajuntament de Rubí ha volgut donar la paraula als ciutadans perquè fossin ells qui decidissin com recuperar, per a un ús social, uns espais que fins ara no es feien servir. 

A finals de maig de l’any passat, una quarantena de ciutadans va participar en una primera sessió per debatre i analitzar les problemàtiques i necessitats d’espai públic a la ciutat en general i, en particular, al voltant dels dos solars. A mitjans de juny es van tornar a reunir per, d’una banda, conèixer les diferents propostes de disseny i, de l’altra, debatre’n els avantatges i inconvenients i acabar escollint, mitjançant votació, l’escenari que van considerar més adequat per a cada solar públic. 

En el cas del solar de la plaça Pearson, un 71,5% dels participants es va decantar per l’opció Passera, que ha consistit en incorporar un recorregut dins del solar que defineix 4 àmbits d’ús diferents, pensats per a un públic intergeneracional. Així, s’ha creat un espai de jocs infantils amb sorral, una zona de repòs pensada especialment per a la gent gran, un espai destinat als joves ─en el qual s’integren part dels murs existents per a ser suport d’expressions artístiques─ i un darrer espai tipus escenari, pensat per tota la ciutadania. Amb aquesta actuació, que ha conservat part dels murs existents, s’ha donat un caràcter més íntim aquest espai, amb l’objectiu de fer-hi activitats més recollides.

Pel que fa al solar del c/ Primer de Maig, un 64% dels assistents va escollir l’opció Espai compartit. Aquesta proposta plantejava deixar l’aparcament que hi havia fins ara tal com estava, on hi aparcaven poc més d’una vintena de vehicles, i actuar al talús existent. Així, s’han conservat bona part de les places d’estacionament actuals i, a més, s’ha netejat la vegetació del talús i s’ha creat una passarel·la. Aquest espai pretén ser la porta d’entrada del futur parc de la Serreta, que s’arranjarà properament gràcies al Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015.

Els ciutadans han tingut la paraula
Passera (solar de la plaça Pearson) i Espai compartit (solar del c/ Primer de Maig) van ser les propostes més votades pels ciutadans que van participar al procés participatiu per decidir el futur d’aquests dos espais.

En el cas del solar de la plaça Pearson, va quedar descartada l’opció Graderia, que plantejava la creació d’una tarima i unes grades per a fer-hi diversos espectacles, des de cinema a la fresca fins a actuacions musicals, entre d’altres. Es tractava d’un espai no exclusiu, ja que quan no hi haguessin espectacles també es podria utilitzar per seure-hi. A la part més allunyada de la plaça Pearson també s’havia dissenyat un espai de repòs amb seients fets amb palets. 

Pel que fa al solar del c/ Primer de Maig, i tenint en compte la problemàtica associada a l’estacionament que hi ha al barri de la Zona Nord, es van descartar els altres dos dissenys plantejats: Espai de joc, que a banda de l’actuació al talús i la creació de la passera també plantejava eliminar la zona d’aparcament actual per a crear-hi diversos espais de joc; i Aparcament actual, que consistia en deixar el solar tal com estava fins ara.

Comissió de seguiment
Des que es va iniciar aquest projecte s’han dut a terme diverses comissions de seguiment, amb l’objectiu que els seus integrants ─els representants de la ciutadania escollits durant la primera sessió participativa i els representants dels partits polítics presents al Ple municipal─ poguessin fer un seguiment del projecte i de la seva adjudicació i execució.

Properament, la comissió es tornarà a reunir per últim cop per tal de comprovar el resultat final de les obres. 

Imatges relacionades

Al solar del c/ Primer de Maig s'ha optat per crear un 'Espai compartit' (foto: Localpres)
Al solar del c/ Primer de Maig s'ha optat per crear un 'Espai compartit' (foto: Localpres)