Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí explica les accions que està desenvolupant per accelerar la transició energètica dins la Setmana Europea de les Regions i Ciutats L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha participat al seminari “Els llocs petits importen. Governança i transició verda” https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí explica les accions que està desenvolupant per accelerar la transició energètica dins la Setmana Europea de les Regions i Ciutats

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha participat al seminari “Els llocs petits importen. Governança i transició verda”

L’alcaldessa, durant la seva intervenció.
L’alcaldessa, durant la seva intervenció

Rubí ha compartit la seva experiència en el desenvolupament d’accions a favor de la transició energètica en el marc de la 19a Setmana Europea de les Regions i Ciutats, organitzada conjuntament pel Comitè Europeu de les Regions i la Comissió Europea. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha intervingut al seminari telemàtic Els llocs petits importen. Governança i transició verda, dedicat al paper que juguen les petites ciutats i pobles en el desenvolupament de territoris més sostenibles.

Small places matter és una experiència pilot que s’emmarca en l’Agenda Territorial 2030, un document de política estratègica que situa el territori i la seva ordenació com un factor clau en la consecució d’una Europa més cohesionada, més justa i més verda. El seminari celebrat aquesta setmana passada ha abordat aquest projecte, així com un seguit de bones pràctiques en cooperació entre el sector públic, el sector privat i les parts interessades en la promoció de la transició verda a nivell local a les ciutats petites i mitjanes, zones rurals i regions frontereres. L’alcaldessa de Rubí hi ha intervingut al costat d’un representant de l’Ajuntament de Lappeenranta, població finlandesa amb què s’ha iniciat un camí conjunt per a l’assoliment dels objectius del Pacte Verd Europeu. “Per a una ciutat com la nostra, resulta molt enriquidor debatre i compartir bones pràctiques en matèria d'energia i canvi climàtic i, sobretot, fer-ho des de la perspectiva local, des de la proximitat, contrastant projectes ambiciosos però que alhora són realistes. Els municipis hem de ser, i ja ho som, els veritables impulsors del canvi de model energètic”, ha expressat Ana María Martínez Martínez.

Durant la seva intervenció, l’alcaldessa ha recordat el camí recorregut per Rubí des del 2011, amb la incorporació al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses i la posada en marxa del projecte Rubí Brilla, i ha refermat el compromís de la ciutat amb l’objectiu establert per la Comissió Europea de reduir les emissions d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030. Tenint en compte que, a Rubí, la majoria d’aquests emissions provenen de la mobilitat i la indústria, l’alcaldessa ha dit que “tenim l’obligació d’informar, formar i donar totes les facilitats possibles a empreses i ciutadania perquè puguin contribuir a l'estalvi, l'eficiència energètica i l'ús de les renovables”. Segons ha puntualitzat, no només s’ha de fer per poder complir amb el compromís climàtic de la ciutat, sinó també per millorar la competitivitat del teixit empresarial local.

Martínez ha posat l’accent en diverses accions recents, com ara el grup de compra agregada d’energia, que ha permès que 62 empreses i comerços de la ciutat ja estalviïn entre un 15 i un 20% en les seves factures; o el projecte Autoconsum 0/0, que en la seva segona edició suma 22 companyies participants. També ha esmentat l’acord de col·laboració amb la cooperativa Som Mobilitat, que fomenta l’ús compartit del vehicle elèctric a la ciutat, i el projecte d’instal·lació de panells solars en edificis municipals que, a banda de reduir el cost econòmic i mediambiental de l’administració, també permetrà destinar l’excedent d’energia a la població més vulnerable.

L’alcaldessa ha aprofitat la seva presentació per reivindicar el projecte ImPACTE Jove/Verd, que durant tot aquest any està acostant el Pacte Verd Europeu a la joventut rubinenca, generant espais de diàleg directe amb l’administració local i les institucions europees.