Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí evidencia la seva aposta per una mobilitat més sostenible durant la Setmana Europea de la Mobilitat El 18 de setembre, Rubí tornarà a tancar al trànsit l’av. Estatut per explicar com ha de ser aquesta via en un futur proper https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí evidencia la seva aposta per una mobilitat més sostenible durant la Setmana Europea de la Mobilitat

El 18 de setembre, Rubí tornarà a tancar al trànsit l’av. Estatut per explicar com ha de ser aquesta via en un futur proper

L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la Setmana de la Mobilitat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la Setmana de la Mobilitat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat. Entre el 16 i el 22 de setembre s'han programat diverses activitats per fomentar una mobilitat més sostenible a la ciutat. Una de les propostes més destacades serà una jornada festiva a l’avinguda de l’Estatut, el diumenge 18 de setembre.

Durant molts anys, l’avinguda de l’Estatut ha suposat una barrera física, una cicatriu, que ha dividit la ciutat en dos”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. L’Ajuntament està treballant per convertir aquesta avinguda en un carrer més de la ciutat: “L’avinguda de l’Estatut va passar de ser una via interurbana a una via urbana. I ara, sobre el paper, estem dibuixant la seva pacificació, que plantegem per fases tenint en compte la dimensió del projecte”.

Abans de l’estiu es va signar un decret d’alcaldia mitjançant el qual es restringeix el pas de camions i vehicles pesants per l’avinguda de l’Estatut. La signatura d’aquest decret és un pas més per convertir aquesta carretera en un carrer integrat al nucli urbà. “Una fita que ens vam marcar a l’inici del mandat i que, i tot i les dificultats d’haver de negociar amb entitats supramunicipals, s’està assolint”, ha assegurat l’alcaldessa.

Per celebrar la Setmana de la Mobilitat, l’Ajuntament tornarà a tancar aquesta avinguda, per evidenciar que Rubí ha d’estar lliure de carreteres i de vies ràpides dins de la seva estructura com a municipi. Així, el diumenge 18 de setembre, entre les 10 i les 14 h, el tram entre la plaça Agricultura i el carrer Basses estarà tancat al trànsit de vehicles privats motoritzats (excepte els que hagin d’entrar o sortir de garatges).

Aprofitant aquest espai sense cotxes, s’instal·larà un autobús del servei de transport urbà de Rubí amb un estand d’informació sobre els nous horaris i freqüències del bus.

També es podrà visitar, a la mateixa avinguda de l’Estatut, l’exposició El transport públic et dona més. La mostra està integrada per 10 missatges expressats en 20 imatges de la il·lustradora Cristina Bueno, que volen transmetre conceptes i emocions vinculats als valors i avantatges del transport públic.

Coincidint, a més, amb aquest tancament, la tradicional Bicicletada del Mercat farà aquell dia una part del seu recorregut per l’avinguda de l’Estatut.

Els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat seguiran el dijous 22 de setembre (de 10 a 13 h) a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler amb la presentació de dos tallers adreçats a la gent gran. Aquestes activitats, que s’organitzen conjuntament amb el Servei de Gent Gran Activa, s’emmarquen en el projecte New European Bauhaus, una proposta formulada pel hub d’innovació i mobilitat CARNET dins la secció Citizen Engagement Activities.

Al primer taller, els participants seleccionaran de manera cooperativa tres rutes caminables de Rubí. I al segon taller, que es farà a l’octubre, aquestes rutes es posaran en pràctica i s’avaluaran tant a nivell tècnic com per part lde la gent gran.

També en el marc de la Setmana de la Mobilitat, el divendres 23 de setembre es presentarà a la Masia de Can Serra la Declaració per la segona estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a La Llana, amb l’entitat FemVallès. Segons Ana María Martínez Martínez, “en aquesta banda de la ciutat estem dibuixant una gran transformació, que passa per ubicar espais de centralitat i fer que la riera, que també ha actuat com a frontera, deixi de ser-ho i visualitzem aquesta zona plenament integrada a la ciutat. I una segona estació d’FGC en aquest punt ha de donar servei sobretot a la ciutadania de les urbanitzacions i a la indústria de la zona”.

Una altra qüestió que posa de manifest la voluntat de l’equip de govern de garantir una mobilitat de qualitat entre els rubinencs i rubinenques són les millores que s’han incorporat al darrer contracte de transport urbà. “El nou contracte inclou millores en les freqüències de totes les línies i amplia el servei que ja es donava”, ha comentat el regidor de Mobilitat i Accessibilitat, Rafael Güeto Ortiz, que també s’ha referit a les recents bonificacions dels títols de transport públic: “L’Ajuntament ha fet un esforç econòmic per complementar el descompte del 30% a la T-10 i la T-Jove pels ciutadans de Rubí i arribar al 50% de bonificació, amb l’objectiu de fomentar l’ús del transport públic”.

De la mateixa manera, l’Ajuntament també ha fet una aposta per incentivar l’ús de la bicicleta, amb la posada en marxa fa uns mesos de la Rubicleta, un servei d’aparcament segur per a bicicletes situat al davant del Rubí Forma, molt a prop de l’estació d’FGC, amb capacitat per a 20 vehicles d’aquestes característiques.

Per últim, l’alcaldessa ha refermat el compromís del govern local “per la mobilitat sostenible, per fer de Rubí una cuitat on prioritzem els vianants i els ciclistes. Fa uns dies hem acompanyat el Club Ciclista al Senat per poder ser testimonis de l’aprovació d’una llei que genera més protecció per evitar fets com els que es van produir a l’agost i que vam viure com una tragèdia a la ciutat”.

Objectius de Desenvolupament sostenible