Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí és un dels dotze municipis catalans que participen en la competició 'El Contenidor d’Or' que impulsa Ecovidrio Amb aquesta campanya es pretén conscienciar sobre la importància de reciclar els envasos de vidre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí és un dels dotze municipis catalans que participen en la competició 'El Contenidor d’Or' que impulsa Ecovidrio

Amb aquesta campanya es pretén conscienciar sobre la importància de reciclar els envasos de vidre

El premi final consisteix en una dotació econòmica per a un projecte amb retorn social per al municipi.
El premi final consisteix en una dotació econòmica per a un projecte amb retorn social per al municipi

Ecovidrio, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge d’envasos de vidre a Espanya, en col·laboració amb dotze ajuntaments catalans, entre ells el de Rubí, ha posat en marxa El Contenidor d’Or, un concurs que premia el compromís de la ciutadania amb el reciclatge del vidre.

La iniciativa té com a objectiu incrementar la taxa de reciclatge de vidre ─els quilos de vidre que es reciclen per cada habitant─ als municipis participants a partir de la mobilització de la ciutadania, així com posar en valor els beneficis ambientals, socials i econòmics del reciclatge.

El regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, ha destacat que “es tracta d’una iniciativa a la qual hem volgut donar suport perquè posa de manifest i dóna a conèixer entre la ciutadania la importància del reciclatge en general i, sobretot, el de vidre”. El regidor ha ressaltat el caràcter innovador de la campanya, que “busca incrementar la taxa de recollida del vidre incentivant i motivant la ciutadania amb un concurs ciutadà”.

La competició va arrencar l’1 de novembre i s’allargarà fins el 30 d’abril de 2018. Durant aquest període, cada mes es mesuraran els residus de vidre que es reciclen als municipis participants i es compararan amb els reciclats durant el mateix mes de l’any anterior. Es tracta que cada ciutat superi la seva pròpia taxa de reciclatge de vidre, i la que aconsegueixi un major increment, per sobre de la resta de participants, serà la guanyadora.

Els municipis que concursen en aquesta iniciativa, a banda de Rubí, són: Badalona, El Prat de Llobregat, Girona, Granollers, Lleida, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Premis mensuals i un gran guanyador final
Cada mes, el municipi que més augmenti el vidre reciclat en percentatge aconseguirà El Contenidor d’Or, el trofeu que lluirà en un espai emblemàtic de la ciutat en reconeixement al compromís de tots els veïns i veïnes amb el reciclatge del vidre.

En finalitzar els sis mesos del concurs, el municipi que més augmenti la taxa de reciclatge de vidre serà el guanyador final i podrà fer realitat un projecte de ciutat. En cas que Rubí sigui la ciutat guanyadora, el projecte que s’incentivarà serà el de recollida d’oli usat Rubiclac, que impulsa l'AMPA de l'Escola d'Educació Especial de Ca n'Oriol.

A més, per celebrar la victòria del municipi, s’organitzarà una gran festa oberta a tothom, amb activitats i tallers per a tota la família.

L’actualitat de la competició es podrà seguir a través de la pàgina web www.elcontenidordor.cat on, a més de consultar el rànquing i conèixer els municipis guanyadors cada mes, es podran llegir els detalls del concurs i els motius per reciclar els envasos de vidre.

Beneficis del reciclatge del vidre
El 100% del vidre dipositat al contenidor verd es recicla i s’utilitza per fabricar nous envasos de vidre, aconseguint nombrosos beneficis mediambientals, socials i econòmics.

Amb un gest tant senzill com separar els residus d’envasos de vidre i llençar-los al contenidor verd, es redueix el consum d’energia i les emissions de CO2, s’estalvien matèries primeres, es frena la crescuda dels abocaments i es creen nous llocs de treball.

La participació en el concurs permetrà fer de Rubí una ciutat més compromesa amb el medi ambient i aconseguir incrementar la quantitat de residus d’envasos de vidre que es reciclen per habitant. L’any passat es van reciclar a la ciutat un total de 985.240 quilos d’envasos de vidre, fet que suposa que cada persona va reciclar una mitjana de 13,11 kg.

En total, a Rubí hi ha instal·lats 369 contenidors per als residus d’envasos de vidre, la qual cosa representa una mitjana d’un contenidor per cada 204 habitants.

Població: 75.167 (2016) 

Període

Taxa mensual de reciclatge de vidre (kg/habitant)

Novembre 2016 1,08
Desembre 2016 1,11
Gener 2017 1,51
Febrer 2017 1,00
Març 2017 1,14
Abril 2017 1,20