Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es prepara per viure una Festa Major de Sant Pere marcada pel retrobament Ajuntament i entitats locals han preparat una programació diversa amb més de vuitanta activitats, que es desenvoluparan amb totes les mesures de seguretat https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/rubi-es-prepara-per-viure-una-festa-major-de-sant-pere-marcada-pel-retrobament/@@images/image/preview

Rubí es prepara per viure una Festa Major de Sant Pere marcada pel retrobament

Ajuntament i entitats locals han preparat una programació diversa amb més de vuitanta activitats, que es desenvoluparan amb totes les mesures de seguretat
L'alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb el cartell de la Festa Major (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb el cartell de la Festa Major (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Del 25 al 29 de juny, Rubí es retrobarà amb la seva Festa Major. Serà una celebració encara condicionada per la pandèmia, amb una programació reduïda de més d’una vuitantena d’activitats que vetlla pel manteniment de la tradició de Sant Pere i per recuperar l’alegria pròpia d’aquesta festivitat. “És com una benvinguda a una nova etapa que d’alguna manera ens acosta a la normalitat. Sabíem des del principi que aquesta seria una edició especial però creiem que conserva bona part de l’essència de Sant Pere”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació de la programació. 

La seguretat seguirà sent una prioritat en el desenvolupament de la Festa Major. Per adaptar-se al context sanitari, totes les activitats tindran lloc en espais delimitats amb control d'accés, els aforaments seran limitats segons els actuals requeriments i caldrà reservar-hi entrada prèviament. Als recintes de la programació, s’observaran les mesures bàsiques de seguretat: públic assegut en localitats degudament distanciades, dispensadors de gel hidroalcohòlic i accessos i sortides esglaonades, entre d’altres.

L’organització d’una Festa Major en aquestes circumstàncies especials era una empresa difícil, tant pel calendari ajustat fruit de l'evolució de la pandèmia com pel repte que suposava dissenyar activitats que tradicionalment són molt participatives sense desatendre la seguretat de la ciutadania. És per això l’alcaldessa ha volgut agrair “l’enorme esforç que han fet els serveis municipals per preparar la programació. Han estat moltes les dificultats però totes i tots volíem regalar als nostres veïns i veïnes la millor Festa Major possible”. Un agraïment que l’alcaldessa ha fet extensiu al teixit associatiu: les entitats que organitzaran activitats i que han hagut d'adaptar-se a les limitacions existents i també a aquelles que no ho podran fer per les dificultats pròpies del context però que, “de ben segur, seran part activa de la festa”.

L’Ajuntament ha volgut que aquesta sigui una Festa Major de retrobament, de reconeixement i també d'homenatge on, inevitablement, hi serà molt present el record d’aquelles persones que ens han deixat o que han patit de manera més dura la COVID-19. La seva memòria serà ben viva des del primer moment de la festa, el pregó inaugural, que anirà a càrrec de les directores de les residències de la gent gran, seguint el compromís adoptat l’any passat. Per motius de seguretat, serà un acte solemne a la plaça de Pere Aguilera tancat al públic, però que es podrà seguir en directe a través del Facebook i el YouTube de l'Ajuntament.

El pregó és una de les tradicions que s’han hagut d'alterar per raons de seguretat però no ha estat l’única. El seguici de Festa Major no es podrà celebrar però, a canvi, s’ha organitzat una exposició de tota la imatgeria popular festiva de Rubí que es podrà visitar al Celler del 26 de juny al 4 de juliol. Els tradicionals correfocs, tabalades i passejades de gegants es convertiran enguany en activitats estàtiques per evitar que la gent s’aglomeri al carrer. Algunes propostes, per la seva condició d’altament participatives, s’han hagut de suspendre directament, com per exemple el Holi Dolly Rubí Festival o la Ballada de Gitanes al Carrer, pero altres de tradicionals es conserven, com la ballada de l'Esbart Dansaire de Rubí, el Concurs de Colles Sardanistes, les audicions de sardanes o l'actuació de la Irmandade Galega.

Pel que fa al Piromusical, consistirà en un espectacle de focs de menor format sense megafonia i sense possibilitat d’accés a l’espai de llançament. La gent que vulgui seguir-lo amb música ho podrà fer a través de Ràdio Rubí.

 

Nous espais

Tots els espectacles es traslladaran enguany a espais delimitats on és possible controlar l'accés i situar localitats amb suficient distància. Serà el cas dels concerts del RRandom, de les propostes de Rubí Jove o de les actuacions de jazz i de blues, entre d’altres, que es repartiran entre espais ja habituals de la festa, com són el parc del Castell i els jardins de l’Ateneu, i d'altres que fins ara s’havien explotat poc o que són totalment inèdits, com és el cas de l'Arborètum. Després de la bona acollida que va tenir dins la programació de Reis, aquesta darrera ubicació esdevindrà durant la Festa Major l'Espai ARTBORETUM, un emplaçament on trobar food trucks ─serà l'únic espai de restauració de la Festa Major, ja que no hi haurà servei de bar a les activitats─, un mercat de moda, art i gastronomia, i espectacles diaris. La programació de l’ARTBORETUM inclourà propostes familiars i concerts a càrrec dels músics locals Sergi Estella, Roger Margarit, Andrea Mir, Joa Lwest i Golconda.

El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha destacat l’esforç d’organització d’una programació que “acompanya una ciutat viva. És una Festa Major atomitzada forçosament però que no perd l’essència i que permet a la ciutadania retrobar-se amb activitats molt esperades”. Per a l’edil, “és la millor festa i la més agosarada del territori”.

   

Reserves ja disponibles

La ciutadania ja pot consultar tota la programació de la Festa Major 2021 a la web municipal i, properament, també a l'app Rubí Ciutat. La informació en línia inclou les activitats classificades per dates i per algunes de les tipologies més destacades (activitats familiars, esports, cultura popular i tradicional...). La web també disposa d'un cercador d'activitats que permet localitzar activitats segons diferents criteris, informació exhaustiva sobre les mesures de seguretat que s'apliquen, un apartat de preguntes freqüents sobre adquisició d'entrades i condicions d'accés, i per suposat totes les vies de reserva de localitats, entre molts altres continguts.

Les entrades o inscripcions per a les activitats estan actives des d’aquest dijous, principalment a través de la plataforma Koobin i, en alguns casos, per altres vies que s'indiquen a la programació. A partir de dilluns, a més, també estarà operatiu el Punt Informació de Festa Major a la plaça del Doctor Pearson, on a banda de gestionar la reserva de localitats es podrà consultar tota la informació sobre la programació de la festa i del festival RRandom.

Just al costat, s'ubicarà entre el 25 i el 28 de juny un punt d'atenció i prevenció d'agressions masclistes i LGTBIfòbiques, que es completarà amb un equip d’informadores itinerant per donar resposta a qualsevol situació que es pugui produir.