Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es dota d’un Pla de convivència i acollida per al període 2017-2020 En aquest document, l’Ajuntament recull diverses accions adreçades a garantir la integració de les persones nouvingudes i afavorir la convivència intercultural https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es dota d’un Pla de convivència i acollida per al període 2017-2020

En aquest document, l’Ajuntament recull diverses accions adreçades a garantir la integració de les persones nouvingudes i afavorir la convivència intercultural

El pla s’ha presentat aquest dimecres en el marc del Consell Municipal de Cooperació Internacional (foto: Localpres).
El pla s’ha presentat aquest dimecres en el marc del Consell Municipal de Cooperació Internacional (foto: Localpres)

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha presentat aquest dimecres l’esborrany del Pla de convivència i acollida 2017-2020, un document que té com a objectiu garantir la cohesió social i la correcta gestió dels canvis estructurals derivats de l’arribada de nova població a Rubí. Amb aquest pla, el consistori es dota d’un instrument adaptat a les necessitats reals de la ciutat, alhora que dóna compliment als requeriments de la Llei d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya de 2010 i el posterior Decret de 2014.

Rubí ja és una ciutat acollidora però l’Ajuntament necessita d’instruments per a aquesta acollida [...]. Hem de poder oferir a les persones nouvingudes una benvinguda, possibilitats d’integració, per aquesta responsabilitat que tenim de crear la millor cohesió possible de la ciutadania de Rubí”, ha argumentat García. En l’assoliment d’aquest objectiu, la regidora ha fet especial èmfasi en el treball als barris i a les escoles, ja que permet incidir en valors com “el respecte, la tolerància i l’empatia amb la diversitat que tenim a la ciutat”, així com en la col·laboració amb el teixit associatiu: “Hem de posar en valor tot el que s’ha fet fins ara, sense recursos moltes vegades, gràcies a les entitats”.

El Pla de convivència i acollida dissenya les línies estratègiques d’actuació municipal tant pel que fa a la nova ciutadania com a la convivència amb la població autòctona; marca com ha de ser l’acollida inicial de les persones nouvingudes, així com els processos posteriors de regularització, coneixement de la llengua, l’entorn i el món laboral; fomenta espais de convivència basats en la riquesa de la diversitat cultural; promou la universalització dels serveis i recursos adreçant-los de forma conjunta a tota la població; i estableix criteris d’optimització i coordinació dels recursos existents.

Aquests objectius s’estructuren en tres eixos estratègics, cadascun dels quals té associades diverses propostes d’actuació. El primer eix incideix en l’acció comunitària, dirigida a fer de Rubí un municipi on la diversitat es visualitzi com un valor i on es formi la ciutadania per a la prevenció de tot tipus de discriminació i racisme. Així, entre les accions que s’hi contemplen, figuren l’organització de tallers antirumors a centres educatius, associacions veïnals i entitats, actuacions de millora en barris i habitatges, o la potenciació de l’associacionisme entre les persones immigrades.

El segon eix se centra en el foment de la igualtat de drets i deures per a la població nouvinguda, amb especial atenció a infants, joves i dones. Entre d’altres, es proposa treballar per l’èxit educatiu dels fills de persones immigrades a través d’instruments com el Pla Educatiu d’Entorn, introduir propostes en aquest mateix sentit al Pla local d’infància i adolescència, crear un sistema de benvinguda a les escoles per a les famílies nouvingudes o establir mecanismes de detecció de noves necessitats.

Recepció i acollida a persones nouvingudes i refugiades
El tercer eix estratègic del pla fa referència a la recepció i acollida de les persones nouvingudes, tant si procedeixen de processos migratoris per motius econòmics com si es tracta de persones refugiades que fugen de conflictes bèl·lics. Dins d’aquesta gran línia d’actuació, s’emmarca la recent creació d’un Servei de primera acollida per a persones nouvingudes que té com a objectiu oferir-los informació, assessorament i totes les eines necessàries per a la seva integració sociocultural.

A partir d’ara, quan una persona immigrada acudeixi a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) per empadronar-se a la ciutat, rebrà informació sobre l’existència d’aquest nou servei. En cas que requereixi un informe d’habitatge i arrelament, un professional adscrit als Serveis Socials municipals s’encarregarà de la seva realització. Quan necessiti assessorament legal i jurídic en matèria d’estrangeria, se’l derivarà al nou Servei d’Atenció a la Mobilitat Internacional (SAMI).

En tots aquells altres casos que la persona nouvinguda no tingui clar quin circuit ha de seguir o bé estigui interessada a accedir directament a la formació que permet obtenir el Certificat d’Acollida, rebrà l’acompanyament d’un tècnic especialitzat que l’informarà i el derivarà al recurs corresponent. Dins el pla es contemplen tres mòduls formatius: d’aprenentatge de la llengua, de coneixement de l’entorn laboral i de coneixement de l’entorn social i cultural.

L’esborrany del Pla de convivència i acollida 2017-2020 s’ha presentat aquest dimecres a entitats i partits polítics en el marc del Consell Municipal de Cooperació Internacional amb l’objectiu de recollir les seves aportacions i completar el document definitiu. Tot i això, tal com ha remarcat la regidora Marta García, “no és un programa tancat perquè volem incorporar totes aquelles accions que des de la ciutadania organitzada es puguin fer a Rubí per millorar l’acollida”.

En suport de les persones refugiades
L’Ajuntament de Rubí ha estat present aquest dimecres a l’acte de suport a l’acollida de persones refugiades convocat a Barcelona en el marc de la campanya Casa nostra, casa vostra. En ell, més d’un centenar d’autoritats locals de tot Catalunya han reivindicat el paper protagonista dels ajuntaments en la recepció d’aquests nouvinguts i han reclamat els instruments necessaris per fer-hi front. Els representants municipals també han fet una crida a la ciutadania a participar a la manifestació del proper dissabte.

Imatges relacionades

La regidora Marta García, amb altres representants municipals a l'acte convocat per "Casa nostra és casa vostra" (foto: Localpres)
La regidora Marta García, amb altres representants municipals a l'acte convocat per "Casa nostra és casa vostra" (foto: Localpres)