Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es bolca amb el poble ucraïnès L’Ajuntament reactiva la campanya "Gràcies Rubí" per canalitzar la solidaritat de la ciutadania https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es bolca amb el poble ucraïnès

L’Ajuntament reactiva la campanya "Gràcies Rubí" per canalitzar la solidaritat de la ciutadania

Darrera manifestació a Rubí contra la invasió russa a Ucraïna (foto: Ajuntament de Rubí).
Darrera manifestació a Rubí contra la invasió russa a Ucraïna (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí té l’oportunitat de demostrar, un cop més, un dels seus fets diferencials: la gran solidaritat que sempre ha mostrat amb qualsevol situació d’emergència. Ara, davant l’escalada militar que està vivint el poble ucraïnès en mans de l’exèrcit rus, moltes de les entitats socials del territori s’estan mobilitzant per aportar el seu granet de sorra a la causa. L’Ajuntament de Rubí se suma a aquest moviment col·lectiu amb la reactivació de la campanya Gràcies Rubí, que ja es va usar durant la pandèmia per canalitzar les ajudes al conjunt de la ciutadania. Ara, la destinatària d’aquesta iniciativa serà la població d’Ucraïna.

En el marc d’aquesta campanya solidària, el Consistori posa a disposició d’entitats, empreses i particulars tots els mitjans perquè puguin fer aportacions de material útil i donacions econòmiques. "No podem quedar-nos de braços creuats. En algun lloc del mon hi ha gent que pateix, i cal que nosaltres, com a administració, posem la nostra maquinària al servei de la ciutadania per canalitzar qualsevol ajuda", ha comentat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Des de les diferents organitzacions que estan en contacte amb el conflicte bèl·lic es demana principalment que l’ajuda sigui econòmica. Per aquesta raó, l’Ajuntament de Rubí convida a la ciutadania a sumar-se a la Campanya  per donar suport a les persones víctimes del conflicte armat entre Rússia i Ucraïna que ha engegat el Fons Català de Cooperació perquè s’hi puguin fer donacions. A l’ingrés s’ha de fer constar la paraula Campanya 3699-Crisi Ucraïna-Rubí:

  • Codi IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  • Codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

Aquests diners es destinaran a subvencionar projectes d’assistència en les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, i seran projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.

La iniciativa s’inspira en l’esperit solidari que ha demostrat històricament la ciutat de Rubí en moments d’especial dificultat, com ara la rierada del 1962, i apel·la a la necessitat d’ajudar un poble, l’ucraïnès, que injustament s’ha vist envaït per l’exèrcit rus. Una invasió que, a més, representa un atac als fonaments democràtics que durant molts anys han regit la Unió Europea.

Per tal d’incentivar les donacions i per demostrar la solidaritat de la ciutat, l’Ajuntament de Rubí ja ha tramitat una primera aportació de 10.000 euros, provinent del fons d’emergència del servei de Cooperació municipal. En paral·lel, el Consistori està cercant altres fórmules per incrementar aquesta donació inicial.

La ciutadania també es pot inscriure a la borsa de voluntariat de Rubí si té previst col·laborar en cas d’arribada de persones refugiades a la ciutat, o per col·laborar en campanyes i accions vinculades al conflicte que estan impulsant entitats de la ciutat.

Quant a altres tipus d’aportacions ciutadanes, es desaconsellen les campanyes de recollida de material. No obstant, si algú vol fer-ne entrega, ha de saber que es podrà recollir roba (mantes, sacs de dormir, roba d’abric, impermeables, paravents, roba interior tèrmica, guants, gorres...) i alguns aliments de llarga caducitat (cafè, té, cacau, llet en pols, fruits secs...). Els punts de recollida municipal estaran situats a l’edifici de l’Ajuntament, a la plaça Pere Aguilera 1, en horari de 8 a 20 h, i a l’edifici Rubí Forma, a la Rambleta Joan Miró s/n, en horari de 9 a 20.30 h.

Aquesta iniciativa solidària se suma a d’altres que ha promogut l’Ajuntament de Rubí des de l’inici de la invasió russa, com ara l’aprovació d’una declaració institucional de condemna de l’atac per part del ple a la sessió ordinària del passat 24 de febrer, o l’enviament de la Guia de Recursos Pedagògics sobre cultura de pau als centres educatius de la ciutat. A banda, el Consistori fa una crida per sumar-s’hi a la concentració “No a la guerra a Ucraïna” que ha convocat l’entitat Rubí Solidari aquest divendres 4 de març a la plaça Pere Aguilera.

Objectius de Desenvolupament sostenible