Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí és ambaixadora del projecte Indústries per l'Acció Climàtica i la Inserció Social A la ciutat hi ha 25 empreses amb una gran demanda de gas que podrien abastir-se amb biomassa forestal i contribuir així a la descarbonització del sector industrial https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí és ambaixadora del projecte Indústries per l'Acció Climàtica i la Inserció Social

A la ciutat hi ha 25 empreses amb una gran demanda de gas que podrien abastir-se amb biomassa forestal i contribuir així a la descarbonització del sector industrial

L’alcaldessa, durant la presentació en línia del projecte (foto: Ajuntament de Rubí).
L’alcaldessa, durant la presentació en línia del projecte (foto: Ajuntament de Rubí)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha participat aquest dijous a la presentació del projecte Indústries per l'Acció Climàtica i la Inserció Social, liderat pel Clúster Bioenergia Catalunya. L’objectiu d’aquesta iniciativa, a la qual hi participa el servei Rubí Brilla de l’Ajuntament, és impulsar la descarbonització del sector industrial amb la participació del Tercer Sector.

Actualment, a Catalunya hi ha una quarantena d'indústries que s'abasteixen amb biomassa forestal. El potencial de firmes que poden incorporar la biomassa és enorme. En el cas de Rubí, hi ha més d’una vintena d’empreses que són grans demandants de gas per produir els seus productes i que podrien fer el salt a la biomassa.

A més de ser una energia neutra en emissions de carboni, la biomassa ofereix al mateix temps un estalvi econòmic per a les indústries, que pot arribar a superar el 60% respecte als combustibles fòssils. A més, els seus preus són molt més estables en el temps.

Aquesta iniciativa té com objecte principal desenvolupar un projecte estratègic per impulsar la descarbonització del sector industrial a partir de la bioenergia amb la participació del Tercer Sector de Catalunya, per crear ocupació local i millorar la competitivitat del teixit industrial i la sostenibilitat del territori.

El projecte ofereix una primera avaluació gratuïta de les instal·lacions de les empreses participants per incorporar una caldera de biomassa i un posterior estudi de viabilitat, també gratuït, més exhaustiu i personalitzat. Per tal de recollir les dades de les indústries interessades a participar en aquest projecte i poder iniciar el procediment, s’ha creat un formulari.

Rubí, compromesa amb la transició ecològica

Rubí ha adoptat el compromís de reduir el 55% les emissions de cara a l’any 2030 respecte del 2005. Aquest compromís queda recollit al Pla director Rubí Brilla 2030, aprovat recentment amb el suport unànime del Ple municipal.

En el context d’emergència climàtica en què ens trobem, aquest document és el full de ruta per assolir aquest objectiu. “Tot i que fa temps que treballem per reduir les emissions, estem obligats a fer un major esforç per assolir aquesta meta en els propers 8 anys. Per a aconseguir-ho, hem de ser més eficients. I això suposa, d’una banda, reduir el consum i, de l’altra, generar l’energia de forma deslocalitzada i amb renovables”, ha assegurat l’alcaldessa durant el discurs inaugural. Això, segons Ana María Martínez Martínez, “no només s’aconsegueix a través de la fotovoltaica, sinó que també cal apostar per altres fonts properes i renovables, com és el cas de la biomassa”.

La voluntat de l’Ajuntament és sumar sinergies amb el Clúster Bioenergia Catalunya i seguir accelerant la transició energètica i la competitivitat del sector industrial rubinenc.

Els beneficis de la biomassa són múltiples: comporta una neteja de boscos, amb la qual cosa es contribueix a la prevenció d’incendis; i contribueix al consum energètic de proximitat, fent que les empreses es puguin abastir amb les estelles/pèl·lets generats a partir dels boscos catalans.

Estem en un moment idoni per fer el canvi, per passar del gas a la biomassa. Tots som conscients dels alts preus del gas, que estan creixent de manera preocupant [...]. A més, en aquests moments podem comptar amb interessants ajudes provinents dels fons europeus Next Generation”, ha comentat. Tot plegat, fa que ara mateix la inversió en biomassa s’amortitzi en molts pocs anys, especialment en el cas d’empreses grans consumidores de gas. 

A Rubí hi ha 25 empreses que són grans demandants de gas per produir els seus productes. El servei municipal Rubí Brilla ja s’ha posat en contacte amb aquestes companyies per oferir-los un preestudi de viabilitat, perquè sàpiguen què els suposaria passar del gas a la biomassa. “Esperem que optin pel canvi. Pel medi ambient. I per ser més competitives”, ha conclòs Martínez Martínez.