Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí demana atenció sobre la salut de les dones a través d’una desena d’activitats Diversos serveis municipals col·laboren en l’organització del Mes de la Salut de les Dones, que tindrà lloc del 17 de maig al 2 de juny https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí demana atenció sobre la salut de les dones a través d’una desena d’activitats

Diversos serveis municipals col·laboren en l’organització del Mes de la Salut de les Dones, que tindrà lloc del 17 de maig al 2 de juny

L'alcaldessa i les regidores, durant la presentació del Mes de la Salut de les Dones (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa i les regidores, durant la presentació del Mes de la Salut de les Dones (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí recupera enguany el Mes de la Salut de les Dones, una programació d’activitats en commemoració del Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones (28 de maig) que té com a objectiu sensibilitzar sobre la importància de la cura de la salut en les dones i incidir en la corresponsabilitat de tota la societat. Els serveis municipals de Salut Pública, Esports, Igualtat i Serveis Socials han col·laborat en l’organització d’una desena de propostes que tindran lloc entre el 17 de maig i el 2 de juny.

Tal com ha remarcat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació de la programació, “la salut no és només física, sinó també emocional, sexual… i totes i cadascuna de les seves dimensions són importants. Es tracta de posar-hi èmfasi, de sensibilitzar la ciutadania i fer-la corresponsable”. La primera edil ha vinculat el Mes de la Salut de les Dones al treball que s’està fent des de l’Ajuntament per tenir una societat i un món més igualitaris “partint sempre des del respecte per la diferència”.

La commemoració arriba després de més d’un any de pandèmia, un fet que ha marcat part de la programació. “La COVID-19 ha posat a prova moltes coses, entre aquestes els rols de gènere. Al final, les cures depenen de les dones, tal com s’ha vist durant la pandèmia, i això representa sobrecàrregues que tenen conseqüències físiques i psicològiques”, ha explicat l’alcaldessa.

 

Una desena d’activitats

La regidora de Salut Pública i responsable del Pla de promoció de l’esport femení, Marta Oliva Martín, ha incidit en el fet que “es tracta d’una programació transversal, organitzada per diversos serveis, en coherència amb aquesta dimensió múltiple que té la salut”. Totes les activitats previstes són d’accés gratuït però, per tal de controlar-ne l’aforament, caldrà fer-hi la inscripció prèviament a través de les vies de contacte especificades a la web del Mes de la Salut de les Dones.

La programació s'iniciarà el dilluns 17 de maig amb un taller de Txikung, una tècnica de relaxació que ajuda a millorar l'harmonia del cos. La proposta està organitzada per un grup de dones vinculat al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament i tindrà lloc a la rambla del Ferrocarril.

Aquell mateix dia, s’inauguraran dues exposicions a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, un dels centres neuràlgics de la programació. La primera, El pit el descobert, és una mostra fotogràfica que ja va visitar Rubí ara fa uns anys i que presenta el pit de la dona en tots els seus estats, en la salut i en la malaltia, en totes les seves edats i condicions. L’exposició, elaborada per Foto Film-Calella, s’organitza en col·laboració amb l’entitat Oncolliga.

L’altra mostra que es podrà visitar a partir del 17 de maig a la Biblioteca és Vulvart, una proposta que combat els tabús al voltant dels òrgans genitals femenins, que divulga la seva diversitat i contribueix a la reconciliació de la dona i amb una de les parts més essencials de la seva anatomia.

L'activitat física és un dels pilars de la programació del Mes de la Salut de les Dones. Diferents centres esportius i entitats de la ciutat s’han sumat a la commemoració organitzant propostes per a les seves usuàries habituals. Dins el programa Esport per a Tothom i en col·laboració amb el C. E. Rubí Futbol Sala, es faran tallers de reforç de l'esquena i ergonomia, i de relaxació i emocions, entre el 24 i el 27 de maig. El Club Natació Rubí i Duet Rubí també faran activitats per a les seves sòcies el 28 de maig, coincidint amb el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones.

A més, el 31 de maig està prevista a la Biblioteca una taula rodona per reflexionar sobre la relació que hi ha entre l'activitat física i la salut. El debat comptarà amb responsables del programa Esport per a Tothom i amb representants del Consorci Sanitari de Terrassa i d'Oncolliga. En el marc d'aquesta taula rodona, s’atorgarà un reconeixement a dues persones que han tingut una llarga trajectòria dins el programa Esport per a Tothom i que representen a la perfecció aquesta estreta relació entre esport i salut.

També hi haurà reflexió i debat en l'activitat que s’ha programat el dia 25 en col·laboració amb l'Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació. La Biblioteca acollirà la projecció de la sèrie documental Dones en temps de crisi i una xerrada postrerior al voltant d'aquesta iniciativa, que fa visibles les contribucions de les dones en el context de pandèmia a través de diversos testimonis. Com ha recordat Yolanda Ferrer Polo, regidora d’Igualtat, “aquest treball documental compta amb la participació de dues dones de Rubí. En el seu moment ho vam explicar però, a causa de la pandèmia, no el vam poder presentar com cal. Dins d’aquest Mes de la Salut de les Dones tindrem la possibilitat de fer-ho finalment”.

El 28 de maig, s'ha organitzat a la Biblioteca la conferència Sexualitat madura, sexualitat sàvia, on s'abordarà la vivència del sexe en edats madures i, especialment, el paper que hi juga l'estat del sòl pelvià. La proposta inclourà una primera part teòrica i un taller al voltant de la temàtica.

La programació finalitzarà el 2 de juny amb una xerrada sobre la feminització de les cures i les seves conseqüències sobre la salut, a càrrec de dues psicòlogues de Creu Roja. Aquesta darrera activitat, prevista igualment a la Biblioteca, reflexionarà sobre la situació de les dones que han s’assumir la cura d’altres persones i brindarà estratègies per abordar-la.

La commemoració del Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones té el seu origen el 1987, quan més de 700 dones de tot el món es van trobar a Costa Rica per parlar de salut en clau femenina. D'allà va sorgir el compromís de treballar per promoure canvis que garantissin la salut de les dones i que passaven per fer difusió de l'estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i pel compromís de les administracions de donar-hi resposta.