Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí deixa de generar prop d'una tona de deixalles durant la Setmana Europea de la prevenció de residus L’activitat central de la campanya 'Petites accions que sumen' ha estat l’Arrossada de recapte, durant la qual s’han repartit més de 600 racions d’arròs https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí deixa de generar prop d'una tona de deixalles durant la Setmana Europea de la prevenció de residus

L’activitat central de la campanya 'Petites accions que sumen' ha estat l’Arrossada de recapte, durant la qual s’han repartit més de 600 racions d’arròs

L’Arrossada de recapte es va elaborar amb productes del Mercat no aptes per vendre, però sí per ser consumits (foto: Localpres).
L’Arrossada de recapte es va elaborar amb productes del Mercat no aptes per vendre, però sí per ser consumits (foto: Localpres)

Els rubinencs que han participat a les diferents activitats de la campanya Petites accions que sumen, programada en el marc de la Setmana Europea de la prevenció de residus, han aconseguit reduir en prop d’una tona els quilos de deixalles que acaben als contenidors. Aquesta iniciativa, que s’ha celebrat entre els dies 22 i 30 de novembre, ha tingut com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància de prevenir la generació de residus i, molt especialment, el malbaratament alimentari.

L’activitat central de la Setmana Europea de la prevenció de residus va ser l’Arrossada de recapte, un plat elaborat amb productes del Mercat Municipal no aptes per vendre, però sí per consumir. En total es van repartir més de 600 racions d’arròs. Durant l’arrossada, el cuiner va anar explicant trucs i consells per prevenir el malbaratament alimentari, en sintonia amb la campanya Fem un bon ús alimentari que l’Ajuntament de Rubí està treballant amb els infants, amb la ciutadania en general i al sector de la restauració per evitar que es llenci menjar que encara és apte pel consum.

Una altra activitat de gran èxit va ser el Clean Up Day, una jornada de neteja de l’entorn natural organitzada a l’Era de Ca n’Oriol per l’entitat Caçadors de trastets. Concretament, es van recollir 70 quilos de residus, principalment papers, cartrons i bosses de plàstic. Es tracta d’un tipus de residus que té un pes reduït, però que genera molt volum.

També van ser molt ben rebuts els cursos de cuina per prevenir el malbaratament alimentari organitzats als restaurants Sol Dorado (15 participants) i El Portalet (24 participants) –el del restaurant Marrackech es va haver de suspendre per problemes tècnics– i l’Ecotaller en clau de RE sobre Manteniment d’ordinadors, que va mostrar com, amb petites accions, es pot aconseguir allargar la vida dels ordinadors. 

La Reparató, una acció de les botigues de reparació de la ciutat per registrar els productes que, gràcies a la seva activitat, han evitat que es converteixin en residus, va aconseguir estalviar la generació de 885,73 quilos de residus. Paral·lelament, les quatre botigues de segona mà de la ciutat van organitzar l’activitat Segona de primera. Me lo quedo, Món bici, Monmenut i Pipau van oferir descomptes i promocions als seus establiments durant els dies 28 i 29 de novembre.

Recollida de joguines de segona mà
El 22 de novembre, el dia que es va celebrar l’Arrossada de recapte, a la plaça de Catalunya també es van organitzar altres activitats relacionades amb la prevenció dels residus. Una d’elles va ser una recollida de joguines de segona mà per als rubinencs que no tenen recursos per comprar-ne de noves, batejada amb el nom Encara podem donar molt de joc!.

Fins el 13 de desembre, els ciutadans que ho desitgin poden seguir portant les joguines que ja no fan servir a la deixalleria de Cova Solera o bé a la deixalleria mòbil. Creu Roja serà l’encarregada de fer el repartiment de totes les joguines recollides entre els infants de la ciutat.

Per últim, els rubinencs encara es poden acostar a la parada informativa instal·lada al Mercat Municipal per conèixer dades sobre el malbaratament alimentari i sobre la prevenció dels residus, així com per dipositar la seva butlleta de participació al concurs Collita de receptes de cuina de recapte. Els participants entraran en el sorteig de vals per a restaurants i establiments col·laboradors de la campanya. 

Imatges relacionades

Els nens han pogut gaudir de diverses activitats durant l'Arrossada de recapte (foto: Localpres)
Els nens han pogut gaudir de diverses activitats durant l'Arrossada de recapte (foto: Localpres)