Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí dedica la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans a la nova ciutadania La jornada celebrada aquest divendres ha comptat amb la representació teatral 'El Rey del Gurugú' i un debat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí dedica la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans a la nova ciutadania

La jornada celebrada aquest divendres ha comptat amb la representació teatral 'El Rey del Gurugú' i un debat

La regidora i la Síndica, acompanyades del dramaturg Ferran Joanmiquel i dels participants al debat (foto: Ajuntament – Lali Puig).
La regidora i la Síndica, acompanyades del dramaturg Ferran Joanmiquel i dels participants al debat (foto: Ajuntament – Lali Puig)

L’Ajuntament de Rubí i la Sindicatura de Greuges de la ciutat han organitzat aquest divendres la jornada Els drets humans a la ciutat: nova ciutadania per commemorar el Dia Internacional dels Drets Humans. L’acte, que ha tingut lloc a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, ha consistit en la representació teatral El Rey del Gurugú i un debat posterior.

Coincidint que enguany se celebra el 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans i que fa 18 anys que es va promulgar la Carta Europea de Salvaguarda d’aquests drets, en aquesta ocasió s’ha escollit programar una jornada amb un nou format.

Així, l’actor David Martínez ha interpretat el personatge del Marley, un gos que és adoptat per un grup d’immigrants subsaharians que malviuen a la muntanya del Gurugú, molt a prop de Melilla, esperant que els arribi l’hora de saltar la tanca i entrar a Europa.

Aquest és l’argument d’El Rey del Gurugú, escrita i dirigida per Ferran Joanmiquel. “L’obra parla de la situació que viuen les persones immigrants subsaharianes que viuen a la muntanya del Gurugú. És una realitat que, durant una època, va ser molt mediàtica, però que ara ha quedat apagada”, ha explicat el dramaturg. Segons Joanmiquel, “la de la frontera sud d’Europa és una realitat molt dura i, malauradament, ha servit d’exemple a la resta d’estats europeus a l’hora d’aplicar les polítiques d’immigració”.

En aquest sentit, la Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, ha comentat que, amb aquesta obra, “volem sacsejar les consciències i fer-nos reflexionar sobre la immigració”. Durant tot l’any, però especialment pels volts del 10 de desembre, quan se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans, la Sindicatura realitza una intensa feina en relació a la defensa i promoció dels Drets Humans a Rubí. Calleja és membre del Fòrum de Síndics i Síndiques i cal recordar també que Rubí forma part de la xarxa de Ciutats defensores dels Drets Humans.

Rubí ha estat sempre una ciutat acollidora. L’Ajuntament fa anys que treballa perquè continuï sent així, potenciant la bona convivència des d’àmbits com Ciutadania i Drets Civils i apostant per una visió positiva de la diversitat. “El concepte de ciutadania té una part tangible ─la legal i oficial─ i una altra vessant social i de reconeixement de la pròpia ciutadania”, ha declarat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García. “Bona prova d’això és l’existència d’un Pla de convivència i acollida, a través del qual treballem l’acollida de les persones nouvingudes però també aspectes tan importants com la prevenció de rumors”. La regidora ha explicat que aquesta bona feina en matèria de drets humans i de nova ciutadania també s’evidencia en la participació de Rubí en un estudi del Fons Català de Cooperació sobre bones pràctiques en la integració dels drets humans a les polítiques locals.

Una vegada finalitzada l’obra de teatre, els assistents a l’acte han pogut participar en un debat que ha comptat amb els testimonis de dues persones membres d’entitats de migrants de Rubí: Amadou Bocar Sam, president de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya i membre de la xarxa BCN Antirumors, i Jordi Moreres, professor d'antropologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Imatges relacionades

Els assistents han pogut gaudir de l'obra 'El Rey del Gurugú', protagonitzada per l'actor David Martínez (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Els assistents han pogut gaudir de l'obra 'El Rey del Gurugú', protagonitzada per l'actor David Martínez (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Després de la representació teatral ha tingut lloc un debat
Després de la representació teatral ha tingut lloc un debat
Aquests dies, el vestíbul de la Biblioteca acull una exposició sobre els drets humans (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Aquests dies, el vestíbul de la Biblioteca acull una exposició sobre els drets humans (foto: Ajuntament – Lali Puig)
García, Calleja i Joanmiquel, atenent els mitjans de comunicació (foto: Ajuntament – Lali Puig)
García, Calleja i Joanmiquel, atenent els mitjans de comunicació (foto: Ajuntament – Lali Puig)