Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí crea amb èxit el primer grup de compra agregada d’energia vinculat a un territori Les 58 empreses del grup tindran energia 100% renovable a preus més barats que l’energia tradicional i rebaixen en 400.000 euros els preus de sortida https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí crea amb èxit el primer grup de compra agregada d’energia vinculat a un territori

Les 58 empreses del grup tindran energia 100% renovable a preus més barats que l’energia tradicional i rebaixen en 400.000 euros els preus de sortida

José Enrique Vázquez, Rafael Güeto, Albert Alcoverro i Miquel Ortuño a la sala de plens (foto: Localpres).
José Enrique Vázquez, Rafael Güeto, Albert Alcoverro i Miquel Ortuño a la sala de plens (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí a través de la iniciativa Rubí Brilla ha impulsat la creació del primer grup de compra agregada d’energia a nivell municipal, una agrupació d'empreses i comerços de la ciutat que han comprat energia de manera conjunta a través d’una licitació electrònica. Per primer cop, un grup de compra està vinculat a un territori i no a un sector econòmic concret.  La creació del grup i el procés de subhasta ha permès redactar un plec de clàusules que garanteix que les empreses tindran energia 100% d’origen renovable, millor preu i condicions de contracte i també que rebran suport de la subministradora per implementar instal·lacions d’autoconsum solar.

La creació del grup de compra és un èxit rotund”, diu el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto. “La resposta del teixit empresarial de la ciutat, els preus aconseguits i el fet que les comercialitzadores que han guanyat la subhasta son tres empreses petites de proximitat ho demostra”, explica.

El grup està format per 58 empreses i comerços que representen 78 punts de subministrament i han licitat per un volum de gairebé 28 GWh. En el global de la subhasta, els preus aconseguits representen un estalvi de més de 148.000 euros sobre el preu de mercat i rebaixen en gairebé 400.000 euros el preu de sortida que havien fixat les empreses abans de començar el procés. “Els 58 integrants del grup de compra pagaran l’energia 100% renovable més barata del que haurien pagat l’energia convencional. Un cop més demostrem que l’energia neta no és més cara. I a més, les subministradores es comprometen  a impulsar l’autoconsum en aquests negocis”, conclou el regidor. En alguns casos, l’estalvi ha superat el 50% del preu de mercat. “Aplaudim la iniciativa de l’Ajuntament de Rubí. Tal com ha dit el regidor, l’energia és cada cop més un factor de competitivitat per a les empreses. Agraïm la feina a Rubí Brilla i Bioquat. Nosaltres som una cooperativa i cooperar ens sembla una idea fantàstica. Hem millorat preus. Estem molt contents i animem a l’Ajuntament a continuar donant suport a l’empresa”, ha argumentat Albert Alcoverro, president de Cevagraf, una de les indústries que formen part del grup de compra. 30 botigues associades a Comerç Rubí també s’han integrat al grup. “Els comerços hi han cregut per la confiança en el projecte, l’estalvi que ens suposarà i pel fet d’obtenir energia neta que no contamina”, ha assenyalat el president de Comerç Rubí, Miquel Ortuño.

Per primer cop a Catalunya i a l’estat, són tres comercialitzadores de proximitat -Adeinnova, Oppidum i Electra Caldense- les que han guanyat la subhasta. “Fins ara mai cap compra unificada en un territori havia tingut tant poder de convocatòria amb 17 comercialitzadores que optaven a la subhasta. I mai fins ara els guanyadors d’una subhasta com aquesta havien estat subministradores que no fossin els grans noms del sector” ha exposat Güeto. La subhasta electrònica d’energia s’ha gestionat a través de l’empresa Bioquat. El seu gerent José Enrique Vázquez ha ressaltat que el procés s’hagi impulsat “per primera vegada sota el paraigua d’un Ajuntament amb l’objectiu de reduir els costos de l’energia de les empreses d'un mateix territori”.

Diversos ajuntaments ja s’han posat en contacte amb l’equip Rubí Brilla per replicar la creació d’un grup de compra agregada d’energia.