Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional reclamant-ne un millor coneixement Aquesta setmana, l’Ajuntament ha pintat pictogrames a quatre passos de vianants propers a escoles amb l’objectiu de fer-los més accessibles a les persones amb trastorn de l’espectre autista https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional reclamant-ne un millor coneixement

Aquesta setmana, l’Ajuntament ha pintat pictogrames a quatre passos de vianants propers a escoles amb l’objectiu de fer-los més accessibles a les persones amb trastorn de l’espectre autista

Pas de vianants situat davant l'Escola Ca n'Alzamora (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Pas de vianants situat davant l'Escola Ca n'Alzamora (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí se suma aquest divendres a la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Sota el lema El teu coneixement és la nostra normalitat, escollit per les pròpies entitats i serveis de l’àmbit, l’Ajuntament ha programat diverses activitats de sensibilització durant tota la setmana.

Coincidint amb aquest 3 de desembre, s’ha fet lectura del manifest elaborat conjuntament per APDIR, l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, RubíTEA, l’ONCE, AVAN, el Servei de Rehabilitació Comunitària, l’Escola de Futbol Can Mir, el Club Esportiu Horitzó 1994, la Font del Ferro, la Llar Ca n’Alzamora, DAPSI i l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional. El text s’ha fet públic dins el programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí en veu de la coordinadora de la Llar Ca n’Alzamora, Paula Matarín, que hi ha acudit acompanyada de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i de la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo.

El manifest acordat per entitats i serveis abunda en la idea central d’aquest any: el coneixement acaba amb la por i aporta normalitat. El text ho desenvolupa a través de dades i d’informació específica sobre determinats tipus de discapacitats. Així, per exemple, recorda com s’ha de tractar les persones amb autisme o ceguesa, assenyala algunes de les situacions de desigualtat que pateixen les persones amb diversitat funcional, i revela xifres com el gran nombre de ciutadans i ciutadanes que tenen algun tipus de discapacitat: 616.052 a Catalunya. Les entitats i serveis signants conclouen que “el teu coneixement amplia les nostres oportunitats i que, si ens ajudes a fer visibles les nostres necessitats, contribueixes a fer que puguem gaudir de més autonomia”.

 

Passos de vianants inclusius

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, l’Ajuntament ha pintat un seguit de pictogrames a diferents passos de vianants de la ciutat per convertir-los en passos inclusius. Es tracta d’una acció de sensibilització i comunicació a la població inclosa al Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, i que ha implicat diversos serveis municipals.

Els pictogrames i els colors de la pintura s’han seleccionat en coordinació amb les entitats RubíTEA i ONCE, amb la voluntat de respondre a les necessitats de les persones amb transtorn d’espectre autista i amb discapacitat visual. Es tracta de dissenys que expressen indicacions de seguretat viària ─parar, mirar, cotxe aturat, creuar...─  d’una manera entenedora per a persones amb dificultats.

De moment, s’han pintat als passos de vianants situats davant les escoles Ca n’Alzamora, El Bosc, Joan Maragall i Pau Casals,  però la idea és fer-los extensius a tots els passos de vianants que es trobin a prop de centres educatius i edificis municipals.

Aquests pictogrames són una mesura d’accessibilitat. Que siguin presents a diversos punts de la ciutat no és només una manera de facilitar la vida a les persones amb discapacitat sinó que també aporta un missatge: normalitza aquest tipus de mesures i consciencia la població”, ha expressat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Segueix la commemoració

També dins els actes del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, el Teatre Municipal La Sala acollirà aquesta tarda l’obra de teatre familiar Els tres porquets i el llop especulador, a càrrec dels actors i actrius amb diversitat funcional de la companyia Femarec ─la representació ha exhaurit totes les entrades disponibles─, i la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de taronja.

Aquest dissabte, els actes es tancaran amb una jornada esportiva inclusiva a Can Rosés que comptarà amb la col·laboració de les entitats Club Esportiu Horitzó i APDIR. Aquesta inclourà un partit de bàsquet (11 h) i una classe de zumba (12.30 h).

En els dies previs, s’han fet altres activitats de sensibilització: les conferències El meu fill/a té una discapacitat i Entre el paternalisme i el liberal-abandonament de les persones amb discapacitat, l’obertura de l’exposició Conviure en un món de diferències de Joan Turu, que es podrà visitar fins al 27 de gener a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, l’Hora del conte especial Una casa a mida, i una jornada de treball amb entitats socials per seguir avançant en l’elaboració de la Guia d’accessibilitat als actes públics.

La regidora Yolanda Ferrer Polo ha valorat que la programació organitzada aquest any “ens ha permès tornar-nos a trobar per aportar coneixement i sensibilitat envers la diversitat. Creiem que s’han fet activitats profitoses per a les famílies amb persones amb discapacitat i, sobretot, que hem assenyalat el camí que volem seguir per fer de Rubí una ciutat cada cop més inclusiva”.

També coincidint amb la jornada del 3 de desembre, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol ha fet públic un vídeo musical que divulga la seva tasca i dona a conèixer la seva comunitat.