Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora el Dia Internacional contra la Violència de Gènere amb diverses activitats La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, ha destacat la importància de seguir lluitant contra una problemàtica que continua molt vigent https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora el Dia Internacional contra la Violència de Gènere amb diverses activitats

La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, ha destacat la importància de seguir lluitant contra una problemàtica que continua molt vigent

Maria Mas, regidora de Polítiques d’Igualtat (foto: Localpres).
Maria Mas, regidora de Polítiques d’Igualtat (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí torna a afegir-se enguany a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere amb un programa d’activitats que busca sensibilitzar la ciutadania i avançar en l’objectiu de posar fi a aquesta problemàtica. “Fa molts anys que aquest Ajuntament treballa per intentar eradicar aquesta important xacra [...]. Aquesta és una problemàtica que continua molt viva, a l’Estat espanyol han mort 35 dones aquest 2016, cinc d’elles a Catalunya”, ha recordat la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas.

Les víctimes mortals representen la part més cruenta de la violència de gènere però no pas l’única. Només a Catalunya, les dones ateses per casos de violència de gènere en l’àmbit de la parella van ascendir fins a 6.170 el primer semestre del 2016, i altres 1.540 van rebre atenció per haver patit aquest mateix tipus de violència en l’àmbit familiar. Una problemàtica que s’evidencia en maltractaments físics i psicològics però també en pràctiques como la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats o els delictes contra la llibertat i la identitat sexual.

Des d’aquesta perspectiva global de la violència de gènere, l’Ajuntament ha preparat un programa d’actes que arrenca el 9 de novembre amb el Taller d’autoprotecció i defensa personal per a dones, organitzat conjuntament per la regidoria de Polítiques d’Igualtat i la Policia Local. Aquesta activitat, de caràcter preventiu, té com a objectiu mostrar a les dones que es puguin trobar en situació d’agressió física o verbal les diferents tècniques de defensa personal, així com maneres per evitar que siguin seleccionades com a víctimes. El taller es farà en quatre sessions, una de teòrica i tres de pràctiques, els dies 9, 16, 23 i 30 de novembre. Les inscripcions es poden formalitzar ja a través del web municipal.

A banda d’aquesta activitat, l’11 de novembre s’inaugurarà a l’Ateneu Municipal una exposició de dibuix i fotografia a càrrec de l’Asociación de Mujeres Creativas del Vallès i, a partir del dia 14, es podrà visitar a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler la mostra Imatges per pensar, de l’Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació. La mateixa biblioteca i les llibreries L’Ombra i El Racó del Llibre mostraran durant la segona quinzena de novembre una selecció de llibres i documents relacionats amb la violència masclista.

El dia 24, l’Associació Candela oferirà a l’Ateneu la xerrada Famílies sense armaris: Com acollir la diversitat sexual i de gènere dels nostres fills i filles, que té com objectiu combatre els prejudicis que pateix la comunitat LGBTI.

Els actes es tancaran el 25 de novembre amb la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, a càrrec de l’alcaldessa, Ana María Martínez, i de l’alumnat de l’Institut Duc de Montblanc. L’acte tornarà a celebrar-se a la plaça del Doctor Guardiet en horari de tarda amb l’objectiu que el màxim nombre de ciutadans i ciutadanes s’hi puguin sumar.

També com l’any passat, el text serà traduït de forma simultània al llenguatge de signes en un intent de fer el missatge accessible a tothom. Amb aquest mateix objectiu, la regidoria de Polítiques d’Igualtat també ha editat enguany fulletons en braille amb tots els telèfons de referència per a les dones que pateixen violència.

900 900 120
Durant aquest mes de novembre, l’Ajuntament incidirà un cop més en la difusió del telèfon 900 900 120, el servei d’atenció permanent, gratuït i confidencial contra la violència masclista. El número es publicitarà dins de vestidors i lavabos, és a dir, llocs de màxima privacitat en què les dones poden sentir-se més lliures per fer el pas de demanar informació i, si s’escau, denunciar la seva situació. Així, es distribuiran cartells amb aquest telèfon a prop d’una cinquantena de botigues de roba, més de 300 bars i restaurants, una quinzena d’entitats esportives i també als equipaments municipals. “Volem arribar també a moltes dones que no saben com actuar”, ha dit Maria Mas. En aquest sentit, la regidora ha animat la ciutadania a ajudar l’administració en aquesta tasca i promocionar el número 900 900 120 a través de les seves xarxes socials.

Un recurs a l’abast de les dones rubinenques
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí treballa per promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere, oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial.

El seu Servei Psicològic té 161 expedients vigents, 80 dels quals es corresponen amb casos nous d’aquest any. 10 dones ateses per aquest servei han estat derivades al Servei Jurídic. Pel que fa al Servei Jurídic, ha atès aquest 2016 un total de 112 dones per divorci. D’aquestes, 12 han comunicat que patien casos de violència i han estat derivades al Servei Psicològic. Així, hi ha 22 dones ateses per tots dos serveis.

La Casa d’Urgències, servei destinat a acolliments de curta durada de dones i menors al seu càrrec que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat quatre ingressos de dones de Rubí. D’aquestes, dues van acabar marxant fora de la ciutat i les altres dues van tornar a casa seva amb una ordre de protecció.

D’altra banda, en virtut del conveni que hi ha amb altres ajuntaments, han tingut lloc dos ingressos de dones amb menors derivades pels Mossos d’Esquadra de Sant Cugat i l’Ajuntament de Santa Perpètua de la Mogoda.

Els Ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, mitjançant un conveni amb Creu Roja, també disposen d’un Punt de Trobada que garanteix un espai de neutralitat per a aquelles parelles amb menors que tenen dificultats per desenvolupar els règims de visites normalitzats. En aquest espai s’ha atès sis dones de Rubí que tenien una ordre de protecció.

Pel que fa al servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen o han patit violència de gènere (ATENPRO), compta amb 29 usuàries, 13 de les quals s’hi ha incorporat aquest any.

A través del SIAD, la regidoria de Polítiques d’Igualtat també treballa en l’organització d’activitats adreçades a col·lectius específics. És el cas del taller Entre nosaltres, un espai de redescobriment personal adreçat a dones usuàries del Servei Psicològic que ja han passat un aprenentatge individual i ara volen compartir l’experiència viscuda, i del taller Oh! L’amor!, un espai per a dones joves d’entre 14 i 18 anys on es reflexiona sobre les relacions de parella.