Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebra el Dia Europeu de la Mediació Alumnat i professorat de diferents centres educatius participen durant tot el dia en un taller sobre polarització social a la Biblioteca Mestre Martí Tauler https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebra el Dia Europeu de la Mediació

Alumnat i professorat de diferents centres educatius participen durant tot el dia en un taller sobre polarització social a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

Un moment de la dinàmica d’aquest matí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Un moment de la dinàmica d’aquest matí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí commemora aquest dimarts 21 de gener el Dia Europeu de la Mediació amb un taller dirigit a l’alumnat i el professorat dels centres educatius que formen part dels diferents projectes de facilitació de la convivència: mediadors/res, grups d’alumnes del projecte Desafiem l’assetjament LGTBIfòbic, facilitadors/es de pati, referents positius, etc...

L’activitat té lloc a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler en dues sessions, de 12 a 14 h i de 15 a 17 h, que es vertebren al voltant del concepte de polarització social. A partir d’un audiovisual i de les reflexions que se’n derivin, s’introdueix el concepte de polarització per detectar quins temes poden ser controvertits pels i les adolescents. A partir d’un dels temes escollit pel grup, s’elabora un mapa de les opinions recollides en base a criteris de polarització per reflexionar col·lectivament i concloure si els i les joves reconeixen totes les opinions com a legítimes i amb quin criteri. L’activitat es tanca amb un exercici d’escolta activa, argumentació i comunicació empàtica en parelles.

A través d’aquesta dinàmica, les persones joves treballen la diversitat a través del diàleg controvertit i s’empodera els i les participants perquè puguin situar-se davant la polarització i els seus efectes de forma crítica.

La dinamització de l’activitat va a càrrec de les formadores de L’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Servei de Mediació
Rubí compta des del 2007 amb un Servei de Mediació Ciutadana, actualment ubicat al carrer Maria Aurèlia Capmany, 32-34, baixos. Aquest recurs promou la gestió alternativa de conflictes mitjançant l’ús prioritari de la mediació, tot creant un espai de seguretat, confidencial i no advers en què les parts afectades puguin comunicar-se d’una manera diferent a com ho havien fet fins al moment.

Els conflictes que poden ser objecte de mediació són aquells que afecten l’ús de l’espai públic i de la proximitat veïnal, els del barri o de la comunitat, aquells entre entitats o associacions i les relacions interpersonals. No ho són, en canvi, els conflictes de tipus familiar, aquells en què no es dona la condició d’igualtat entre les parts ─com ara els casos de violència de gènere─, els conflictes que tenen l’Ajuntament com una de les parts implicades, aquells en què s’hagi iniciat un procés penal o els conflictes escolars.

Les persones interessades a recórrer al Servei de Mediació Ciutadana ho poden fer trucant al telèfon 93 588 70 00 ext. 4452, enviant un correu electrònic a o bé presencialment al carrer Maria Aurèlia Capmany, 32-34, baixos. L’horari d’atenció sense cita prèvia és els dimecres de 15 a 19 h i els divendres de 10 a 14 h.