Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí celebra el centenari de l’arribada del tren amb una gran festa ciutadana En el marc d’aquest acte, s’ha batejat un comboi amb el nom de Rubí i s’ha inaugurat l’exposició temporal “Centenari de l’arribada del ferrocarril” https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí celebra el centenari de l’arribada del tren amb una gran festa ciutadana

En el marc d’aquest acte, s’ha batejat un comboi amb el nom de Rubí i s’ha inaugurat l’exposició temporal “Centenari de l’arribada del ferrocarril”

El president d’FGC, l’alcaldessa i el conseller de Territori i Sostenibilitat, descobrint la imatge del nou tren Rubí (foto: Cesar Font).
El president d’FGC, l’alcaldessa i el conseller de Territori i Sostenibilitat, descobrint la imatge del nou tren Rubí (foto: Cesar Font)

Rubí ha celebrat aquest diumenge l’acte central de la commemoració del centenari de l’arribada del tren. En el marc de la festa, l’alcaldessa, Ana María Martínez, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han batejat un nou comboi amb el nom de Rubí i s’ha inaugurat al vestíbul de l’estació l’exposició temporal Centenari de l’arribada del ferrocarril.

Al llarg d’aquests cent anys, el tren ha fet circular el progrés, l’activitat econòmica i el coneixement, però també records, emocions i mil i una històries personals”, ha manifestat l’alcaldessa, tot destacant el vincle emocional dels rubinencs i rubinenques amb el ferrocarril. Martínez s’ha referit un cop més a l’impuls general que va suposar l’arribada del tren per a Rubí, tant a nivell demogràfic com urbanístic i cultural, i ha conclòs: “El centenari del tren ens remunta al nostre passat com a vila però també ens convida a somiar amb el Rubí del futur. Una ciutat que, de ben segur, avançarà impulsada per aquest mateix esperit de connexió que ens va aportar l’arribada del ferrocarril ara fa cent anys”.

En aquest futur que ha mencionat l’alcaldessa hi juga un paper cabdal la millora del servei actual de ferrocarril. Conscient de les demandes de la ciutat, el conseller Calvet ha anunciat que “posarem en servei quinze trens nous per tal que la freqüència de pas a Rubí sigui només de cinc minuts. Això vol dir que les aglomeracions que tenim ara les podrem portar millor [...]. Així avancem decididament cap al concepte de Metro del Vallès”. De la seva banda, el president d’FGC, Ricard Font, ha explicat que ja s’està treballant en un Pla de mobilitat del Vallès “que ens ha d’indicar en quin moment tindrem una segona estació de La Llana. Aquest és un repte conjunt que haurem de debatre tota la gent que pot ser beneficiària d’aquesta estació”. Font també ha avançat que es presentaran idees per millorar l’actual estació i adaptar-la al gran volum de passatgers.

Un tren amb el nom de Rubí
Centenars de persones s’han reunit a la plaça de la Nova Estació per gaudir de la commemoració del centenari, que ha inclòs diverses activitats lúdiques per a tota la família. Coincidint amb aquesta festa ciutadana, les autoritats han visitat l’Espai Expositiu Antiga Estació la mostra Cent anys del tren, una mostra que explica amb textos i imatges l’evolució de la ciutat des de l’arribada del ferrocarril fins a l’actualitat. Tot seguit, els representants institucionals s’han traslladat al vestíbul de l’actual estació, on s’ha inaugurat l’exposició temporal Centenari de l’arribada del ferrocarril i s’ha presentat el llibre Cent anys del tren a Rubí de l’historiador Joan Carles Salmerón, un recull exhaustiu de documentació que inclou anècdotes i curiositats protagonitzades pels viatgers.

Ja a l’andana, s’ha batejat un tren d’FGC amb el nom de Rubí. La unitat, que llueix la silueta d’alguns dels monuments i edificis més emblemàtics de la ciutat, forma part de la sèrie 113, trens que substitueixen les antigues 111 a les línies S1 (Terrassa), S2 (Sabadell) i L6 (Reina Elisenda) per modernitzar la flota.

A continuació, les persones assistents a l’acte han pogut visitar l’automotor històric Brill FCC 18, exposat per a l’ocasió. Aquest model va entrar en servei el 28 de novembre de 1916 i al llarg de la seva vida va cobrir els trajectes entre Barcelona, Terrassa i Sabadell, fins que va ser retirat el 1971.

Després dels parlaments a la plaça de la Nova Estació, la festa del centenari s’ha tancat amb un concert de la popular big band La Locomotora Negra.

La celebració continua
Després de l’acte d’aquest diumenge, la commemoració del centenari continua amb un cicle de conferències de periodicitat mensual organitzat amb la col·laboració del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d’Estudis Rubinencs. A més, el 16 de desembre tindrà lloc una jornada de portes obertes als Tallers d’FGC en què la ciutadania podrà tornar a admirar el Brill restaurat.

Imatges relacionades

Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)
Acte central del centenari del tren (foto: Cesar Font)