Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí amplia la xarxa de desfibril·ladors ubicats a diferents equipaments esportius de la ciutat El proper 16 de maig es duran a terme diversos tallers exprés adreçats a la ciutadania per explicar el funcionament d’aquests aparells https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí amplia la xarxa de desfibril·ladors ubicats a diferents equipaments esportius de la ciutat

El proper 16 de maig es duran a terme diversos tallers exprés adreçats a la ciutadania per explicar el funcionament d’aquests aparells

L’alcaldessa i el regidor d’Esports han presentat els nous desfibril·ladors al pavelló de Can Rosés, on se n’ha col·locat un (foto: Localpres).
L’alcaldessa i el regidor d’Esports han presentat els nous desfibril·ladors al pavelló de Can Rosés, on se n’ha col·locat un (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha instal·lat recentment quatre nous desfibril·ladors a la ciutat, que se sumen als altres nou que ja hi havia al municipi. L’objectiu del consistori és ampliar la xarxa de desfibril·ladors amb l’objectiu d’avançar cap a una ciutat cardioprotegida.

Els nous aparells s’han ubicat a la petanca de Cova Solera, al frontó de Ca n’ Oriol, al pavelló de Can Rosés i a la pista poliesportiva Francesc Calvo. Amb aquests, són 11 els desfibril·ladors que hi ha repartits per diferents instal·lacions esportives de Rubí (també n’hi ha al pavelló de La Llana, al camp de futbol de Can Fatjó, a la pista d’atletisme de Can Rosés, al camp de futbol del 25 de Setembre, a la piscina i al camp de futbol de Can Rosés i al Centre Esportiu Municipal 25 de Setembre). Els altres dos, que són mòbils, estan ubicats als vehicles de Protecció Civil. 

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i el regidor d’esports, Juan López, han presentat aquest dimarts els nous desfibril·ladors. “Estem parlant d’un projecte l’objectiu del qual és salvar vides”, ha explicat la primera edil, que també ha avançat que properament està previst que es licitin més DEA en equipaments municipals, “perquè al final es tracta de tenir una ciutat cardioprotegida, i això evidentment no passa només per les zones esportives”. Ara bé, Martínez ha comentat que el projecte es va iniciar en aquest tipus d’instal·lacions perquè “als equipaments esportius és on es realitza un treball més intens, perquè es ve a fer esport, i quan fas un esforç més considerable pot presentar-se un accident d’aquest tipus. I tenir un DEA a mà pot salvar vides”.

Tallers formatius oberts a tothom
Cada any, a Catalunya es produeixen unes 3.500 morts per aturada cardíaca. La majoria de les víctimes pateixen l'aturada al seu domicili i entre el 15 i el 25% la tenen en espais públics. Moltes d'aquests morts es poden evitar si hi ha testimonis que, des dels primers minuts, posen en marxa l'anomenada cadena de supervivència. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que, en cas de trobar-se en aquesta situació, el primer que cal fer és trucar al 112 i, posteriorment, realitzar un massatge cardíac i fer servir un desfibril·lador extern automàtic (DEA).

Tot i que la utilització d’aquests aparells és molt senzilla, s’han organitzat uns tallers el proper 16 de maig a la tarda al passeig de Francesc Macià perquè qualsevol persona pugui aprendre a fer-los servir en cas de necessitat.

Paral·lelament, prop d’una norantena de persones de diferents entitats esportives de la ciutat i tècnics municipals han realitzat un curs per saber com reiniciar el cor en cas de parada cardíaca, gràcies a la utilització d’un DEA.