Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí activa el Pla municipal de Protecció Civil en fase d’alerta davant el perill d’incendi i l’onada de calor L’Ajuntament difon tot un seguit de consells per protegir-se de les altes temperatures especialment entre la gent gran i els responsables dels casals d’estiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí activa el Pla municipal de Protecció Civil en fase d’alerta davant el perill d’incendi i l’onada de calor

L’Ajuntament difon tot un seguit de consells per protegir-se de les altes temperatures especialment entre la gent gran i els responsables dels casals d’estiu

L’alcaldessa Ana María Martínez ha presidit el Comitè Local de Seguretat, que s’ha reunit aquest dimarts.
L’alcaldessa Ana María Martínez ha presidit el Comitè Local de Seguretat, que s’ha reunit aquest dimarts

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha activat el Pla municipal de Protecció Civil en fase d’alerta davant la situació d’alt risc d’incendi i l’onada de calor que es preveu que s’allarguin fins aquest dimecres. El Comitè Local de Seguretat s’ha reunit aquest dimarts al migdia per tal de coordinar les actuacions que cal dur a terme per tal de prevenir els incendis forestals i, alhora, garantir la correcta atenció de la població més sensible durant aquests dies en què les temperatures són excepcionalment altes. I és que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a Rubí els termòmetres es podrien enfilar fins els 39ºC durant la jornada d’aquest dimarts.

Entre les actuacions que està duent a terme l’Ajuntament destaca la coordinació amb els Centres d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat per tal de detectar aquelles persones més vulnerables a les altes temperatures; el seguiment diari que fan els treballadors dels Serveis Socials dels casos de persones amb més risc de patir els efectes de l’onada de calor, com ara persones grans que viuen soles o persones que pateixen alguna discapacitat o alguna malaltia mental; el control, a través del servei de Teleassistència, de l’estat de salut d’aquelles persones grans que viuen soles; així com la difusió dels consells per protegir-se de la calor especialment entre el col·lectiu de gent gran i els responsables de casals d’estiu, entre d’altres. Precisament, aquest dimarts dues persones grans han hagut de ser traslladades en ambulància a l’Hospital Mútua de Terrassa per problemes relacionats amb la calor extrema. 

Paral·lelament, entre les 16 h i les 20 h d’aquest dimarts, tres voluntaris de Protecció Civil recorreran les urbanitzacions i les zones rústiques del municipi per difondre tot un seguit de consells per prevenir possibles incendis forestals. Des de dissabte, quan es va establir la pre-alerta del Pla municipal de Protecció Civil, la Policia Local també ha incrementat les seves dotacions a les urbanitzacions per detectar columnes de fum.

A més, l’Ajuntament ha interromput les obres de neteja de boscos municipals i els treballs de construcció dels col·lectors de les conques 2 i 3 que s’estan duent a terme en el marc del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015, ja que aquestes actuacions es desenvolupen en terrenys forestals.

Igual que el Consistori rubinenc, la Generalitat de Catalunya també ha activat en fase d’alerta tant el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT) com el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS)

Consells per fer front a la calor
Amb l’objectiu d’evitar qualsevol problema de salut derivat de les altes temperatures, l’Ajuntament fa extensius a la població tot un seguit de consells:

Protegiu-vos del sol i la calor

A casa, controleu la temperatura: 

 • Durant les hores de màxima insolació, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
 • Obriu les finestres de casa durant la nit per refrescar-la.
 • Estigueu-vos a les estances més fresques.
 • Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l'ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes...).
 • Refresqueu-vos sovint.

Al carrer, eviteu el sol directe:

 • Porteu una gorra o un barret.
 • Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 • Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 • Porteu aigua i beveu-ne sovint.
 • Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
 • Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.

Vigileu amb l'activitat física

 • Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
 • Reduïu les activitats intenses.

Beveu força i vigileu amb l’alimentació

 • Beveu força aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot, sense tenir set.
 • No prengueu begudes alcohòliques.
 • Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Informeu-vos bé

 • Informeu-vos dels horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
 • 902 111 444. Recordeu aquest número de Sanitat Respon, que us pot atendre diàriament durant les 24 hores. Us indicaran els centres sanitaris oberts i us poden donar consells de salut.
 • Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com es poden evitar els problemes causats per la calor.
 • Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies més calorosos.
 • Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.