Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Open Data Rubí és el desè sistema de dades obertes millor valorat per la consultora 8wires El portal impulsat per l’Ajuntament de Rubí obté 9,5 punts de 14 possibles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Open Data Rubí és el desè sistema de dades obertes millor valorat per la consultora 8wires

El portal impulsat per l’Ajuntament de Rubí obté 9,5 punts de 14 possibles

Imatge del portal OpenData.
Imatge del portal OpenData

La consultora d'analítica de dades 8wires ha analitzat les iniciatives Open Data de 32 ajuntaments de l’Estat espanyol i n’ha valorat set aspectes: facilitat d’ús, participació, reutilització, accessibilitat, catàleg, conjunts de dades i informació. Segons aquest anàlisi, Rubí obté 9,5 punts dels 14 possibles, una puntuació que situa el sistema Open Data de l’Ajuntament de Rubí en la posició número 10 del rànquing dels 32 ajuntaments estudiats. El rànquing que es desprèn de l’estudi l’encapçalen Barcelona i Terrassa amb 12,75 punts i el tanca Valladolid amb 3,75 punts.

Els aspectes millor valorats del sistema de dades obertes de Rubí són la facilitat d’ús, l’accessibilitat, el catàleg i els conjunts de dades que en tots els casos puntuen 1,75 sobre 2. En canvi, l’estudi també assenyala com a millorable la reutilització (0,5 sobre 2), la informació i la participació que obtenen 1 punt dels dos possibles, respectivament. “Aquesta valoració ens confirma que estem treballant en la bona línea i ens reafirma en la importància de seguir desenvolupant tasques de transparència i d’accessibilitat a la informació. Prenem nota de les qüestions a millorar i ens comprometem a treballar-les”, diu l’alcaldessa, Ana María Martínez.

L’informe de la consultora també ressalta que només 72 dels 8.124 ajuntaments que existeixen han iniciat una iniciativa de dades obertes i, d’aquests, menys de la meitat té més de 25 conjunts de dades descarregables.

63 conjunts de dades
El portal Open Data Rubí, que es pot consultar a l’adreça https://opendata.rubi.cat/, és un instrument per facilitar un govern obert, més pròxim, més transparent i més dialogant amb la ciutadania. L’Ajuntament de Rubí el va posar en marxa a finals de 2014 amb un doble objectiu: millorar la transparència pública i facilitar la generació de coneixement col·lectiu.

En aquests moments, l’eina disposa d’un total de 63 conjunts de dades i 12 mapes (soroll, línies de bus, zones d’esbarjo de gossos, àrees bàsiques de salut, polígons CIT i zones escolars, entre d’altres). Els documents més descarregats de 2017 tenen a veure amb les finances municipals i els resultats electorals del municipi.