Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 300 rubinenques són ateses pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Rubí Des de principis d’any, a la ciutat s’han interposat una norantena de denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Més de 300 rubinenques són ateses pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Rubí

Des de principis d’any, a la ciutat s’han interposat una norantena de denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella

El 25 de novembre Rubí commemorarà el Dia Internacional contra la violència de gènere.
El 25 de novembre Rubí commemorarà el Dia Internacional contra la violència de gènere

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí ha atès més de 300 rubinenques des de principis d’any. El consistori treballa per la igualtat de gènere des de les vessants de la sensibilització i la prevenció i, paral·lelament, ofereix informació, orientació i assessorament sobre tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal i familiar, entre d’altres.

Els serveis d’atenció que tenen més demanda dins del SIAD són el servei psicològic, que des del mes de gener ha atès un total de 153 dones ─26 de les quals han estat joves d’entre 14 i 25 anys─ i el servei jurídic, que ha ofert assessorament a 160 rubinenques més.

Per primera vegada, la Casa d’urgències ─un servei que es va posar en marxa el 2003 per a acolliments de curta durada de dones i menors al seu càrrec que pateixen violència de gènere i que estiguin en una situació de perill─ no ha registrat cap ingrés. Això es deu al fet que totes les rubinenques que han patit aquesta situació han trobat el suport de família i amistats i no han hagut de recórrer a aquest recurs.

Els Ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, mitjançant un conveni amb la Creu Roja, també disposen d’un Punt de Trobada que garanteix un espai de neutralitat per aquelles parelles amb menors amb dificultats per desenvolupar els règims de visites normalitzats. 19 famílies de Rubí ─en set d’aquests casos la dona té una ordre de protecció de la seva parella o exparella─ han utilitzat aquest servei entre els mesos de gener i octubre. 

En darrer terme, el servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen o han patit violència de gènere (ATENPRO) compta amb 18 usuàries en actiu. Es tracta d’un servei impulsat per la Federació Espanyola de Municipis i gestionat per Creu Roja que es pot tramitar des de la Policia Local, els Serveis Socials i la regidoria de Polítiques d’Igualtat. No és requisit imprescindible que les usuàries tinguin una ordre de protecció o hagin interposat una denúncia per poder utilitzar aquest servei, però cal que no convisquin amb la persona que les ha sotmès a maltractament.

Segons les dades facilitades per la Direcció General d’Administració de Seguretat de la Generalitat de Catalunya, entre els mesos de gener i setembre d’enguany 94 rubinenques han patit violència masclista en l’àmbit de la parella i s’han interposat un total de 87 denúncies en aquest sentit. La majoria (66) han estat dones d’origen d’espanyol. Pel que fa a l’edat, les denúncies han provingut sobretot de rubinenques d’entre 18 i 35 anys (44), seguides del col·lectiu d’entre 36 i 50 anys (39).

25N, Dia Internacional contra la violència de gènere
Aquest dimecres, Rubí commemorarà el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb un acte a la plaça del Doctor Guardiet que s’iniciarà a les 17 h.

L’alumnat de l’Escola Regina Carmeli serà qui llegirà el tradicional manifest que han elaborat la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions i les entitats municipalistes.

Què fer en cas de patir violència de gènere
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí recomana tant a les dones que pateixen violència masclista com al seu entorn més immediat que demanin ajuda.

Les dones es poden adreçar a qualsevol servei municipal, que les derivaran al SIAD, on les atendran de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i les tardes de dimarts, dimecres i dijous, de 15 h a 17.30 h a la planta baixa de l’edifici Rubí+D (93 581 39 00). Fora d’aquest horari es poden adreçar a la Policia Local, ubicada a la carretera de Terrassa, 118 (93 588 70 92).