Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les persones amb diversitat funcional reclamen respecte i igualtat Rubí ha commemorat aquest diumenge el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional amb diverses activitats a la plaça del Doctor Guardiet https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les persones amb diversitat funcional reclamen respecte i igualtat

Rubí ha commemorat aquest diumenge el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional amb diverses activitats a la plaça del Doctor Guardiet

L’alcaldessa, acompanyada de representants d’entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa, acompanyada de representants d’entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alta participació ha marcat la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que ha tingut lloc aquest diumenge a la plaça del Doctor Guardiet. L’Ajuntament, amb la col·laboració de diverses entitats i serveis de l’àmbit, ha organitzat per a l’ocasió un complet programa d’activitats lúdiques i reivindicatives adreçades a gent de totes les edats.

La jornada s’ha celebrat sota el lema Així és com vull que em tractis!, proposat pels propis col·lectius participants. Amb aquesta frase, les persones amb diversitat funcional han reclamat a la societat empatia, respecte i igualtat de drets. La idea ha impregnat moltes de les activitats organitzades, com ara l’exposició La sabata de l’altr@ de l’Escola d’Art i Disseny edRa, i també ha estat present en el manifest unitari elaborat per les entitats i serveis de l’àmbit. El text, inspirat en la cançó Todo cambia de Mercedes Sosa, recollia la necessitat de tractar la diferència amb respecte i de saber posar-se en el lloc de l’altre.

Durant el seu discurs, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, he elogiat la voluntat d’apoderament de les persones amb diversitat funcional i els ha agraït la seva implicació en totes les accions que s’estan duent a terme des de l’Ajuntament per millorar la seva atenció: “Ja fa anys que a Rubí ens vam posar a treballar per construir una ciutat més inclusiva [...]. Aquest camí l'hem recorregut de la mà de tots vosaltres, que des del primer moment us vau bolcar en aquest repte conjunt amb fermesa i determinació. I crec, sincerament, que els resultats estan arribant”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat la recent aprovació del Pla d'atenció integral a les persones amb diversitat funcional, que ha definit com “un instrument fonamental al servei de les persones amb discapacitat”.

La primera edil també ha destacat el fet que cada cop hi hagi més col·lectius decidits a llençar un missatge d’inclusió a la societat i n’ha posat com a exemple el Consell dels Infants i Adolescents, que ha participat a la jornada amb diversos tallers de sensibilització sobre la diversitat funcional adreçats als més petits. “Les bones pràctiques són contagioses. Només passejant per aquesta plaça podeu comprovar que a Rubí ja hi ha moltes persones i col·lectius que són un referent en l'atenció a la diversitat. Deixem que el seu exemple s'escampi, aprenguem d'ells i posem tots els nostres recursos per assolir la ciutat integradora que desitgem”, ha conclòs.

La sabata de l’altr@
La commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional ha reunit aquest diumenge representants d’APDIR, l’AMPA del Centre Especial d’Educació de Ca n’Oriol, AVAN, el Club Escola de Futbol Can Mir, Rubí TEA, l’ONCE, el Club Esportiu Horitzó 1994, el Servei de Rehabilitació Comunitària, Font del Ferro, DAPSI Rubí i la Llar Ca n’Alzamora.

Entre les diferents propostes programades, ha destacat l’exposició La sabata de l’altr@, realitzada per edRa amb la col·laboració de membres dels col·lectius i serveis de l’àmbit. En el marc d’uns tallers previs, els participants van elaborar sabates de fang que simbolitzaven l’empatia necessària a l’hora de tractar les persones amb discapacitat. Entre aquestes obres, se’n va escollir una perquè edRa la reproduís en gran format. La sabata s’ha pogut veure a la plaça del Doctor Guardiet al costat de la resta de peces originals i de tot un seguit de plafons on s’explicava el seu procés d’elaboració. Molta gent s’ha mostrat interessada en la iniciativa i s’ha ficat dins la sabata per fer-s’hi una foto, palesant així el seu suport simbòlic a les persones amb diversitat funcional.

Durant la jornada d’aquest diumenge, també s’ha pogut gaudir de les actuacions de Les Anades d’Olla, que hi han participat amb el Bòjum; de l’Esbart Dansaire de Rubí; i de l’Orquestra de la Diversitat Funcional de l’Escola Municipal de Música Pere Burés. A més, s’han instal·lat parades informatives per part de les entitats i serveis de l’àmbit, així de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional.

Dia de les Persones amb Diversitat Funcional
Aquest dimarts, coincidint amb el Dia de les Persones amb Diversitat Funcional, el programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí emetrà a partir de les 10 h un seguit d’entrevistes de l’alumnat de l’Institut Torrent dels Alous a representats d’entitats i serveis de l’àmbit.

Els actes commemoratius finalitzaran a partir de les 19 h al Teatre Municipal La Sala amb la representació de l’obra Aquí no paga ni Déu!, a càrrec de l’entitat d’integració social i laboral Femarec. Es tracta d’una comèdia àcida original de Dario Fo però adaptada per primera vegada en format musical.

L’accés a l’obra serà gratuït.