Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les escoles de Rubí estalvien en energia gairebé el doble que el curs anterior El projecte 50/50, impulsat per l’Ajuntament dins la iniciativa Rubí Brilla, esdevé un èxit en el seu segon any d’aplicació https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/les-escoles-de-rubi-estalvien-en-energia-gairebe-el-doble-que-el-curs-anterior/@@images/image/preview

Les escoles de Rubí estalvien en energia gairebé el doble que el curs anterior

El projecte 50/50, impulsat per l’Ajuntament dins la iniciativa Rubí Brilla, esdevé un èxit en el seu segon any d’aplicació

L’equip de Rubí Brilla lliurant el diploma i la placa del projecte 50/50 a l’Escola Mossèn Cinto.
L’equip de Rubí Brilla lliurant el diploma i la placa del projecte 50/50 a l’Escola Mossèn Cinto

Les escoles de la ciutat han aconseguit durant el curs 2013-2014 un estalvi energètic de 93.370 € (23,09%) gràcies al projecte 50/50, impulsat per l’Ajuntament de Rubí. Aquesta xifra representa gairebé el doble dels 57.369 € (13%) estalviats el curs anterior.

En el marc d’aquest projecte, els centres educatius es comprometen a reduir la seva despesa energètica, mentre el Consistori retorna la meitat de l’estalvi aconseguit en forma de subvenció directa. L’altra part dels diners els inverteix l’Ajuntament en projectes d’eficiència energètica amb l’objectiu de seguir augmentant l’estalvi als centres educatius.

Des de la seva posada en marxa el curs 2012-2013, la iniciativa ha comptat amb la participació d’onze de les tretze escoles públiques de Rubí, que han aconseguit importants reduccions de la seva despesa energètica gràcies a la implementació de mesures molt senzilles, com ara l’establiment de protocols d’encesa i apagada de llums i aparells, la regulació de l’horari de la calefacció, l’eliminació de punts de llum innecessaris, el control de l’aigua per detectar possibles fuites o el correcte aïllament de portes i finestres.

L’èxit d’aquest projecte es fonamenta, sobretot, en l’alta implicació tant dels alumnes com del personal de l’escola. Així, a cada centre educatiu es crea un equip energètic format per un representant del servei d’Educació de l’Ajuntament, professors, alumnes, membres de l’AMPA, personal de menjador i del servei de neteja i el conserge de l’escola, assessorats pels tècnics del projecte Rubí Brilla. La funció d’aquest equip és fer seguiment del projecte i calcular els estalvis aconseguits. També es crea la figura del responsable energètic, que és un alumne de cada classe encarregat de comprovar que tots els llums estan apagats quan finalitza la jornada escolar o que els aparells electrònics no queden en stand-by, entre d’altres.

Les accions realitzades durant el curs passat han significat en algunes ocasions estalvis energètics superiors al 40%, com en el cas de les escoles Pau Casals (45,03%), Joan Maragall (44,20%), Montessori (40,93%) i Schola (40,69%). En total, 93.370 € de reducció que comportaran subvencions directes per un valor total de 46.685 € i aquesta mateixa quantitat en inversions per a la implementació de millores energètiques. L’any passat, el Consistori va destinar aquests diners a fer actuacions com ara la sectorització de sistemes de calefacció, la instal·lació de dobles portes o la millora de sistemes de regs.

Un projecte d’èxit
El 50/50 és una de les accions més ben valorades dins la iniciativa de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla. Després de dos anys de funcionament, els bons resultats obtinguts confirmen que el projecte ha tingut una gran acceptació a les escoles, que s’hi han implicat de manera decidida. Precisament per agrair aquesta bona disposició, l’Ajuntament va lliurar-los el passat 10 d’octubre, durant el 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, un diploma i una placa que les reconeix com a escoles energèticament sostenibles.

Aquest curs, són dotze els centres que formen part del projecte 50/50, ja que s’hi ha sumat l’Escola Ramon Llull. A més, l’Ajuntament ha començat a treballar per ampliar aquesta iniciativa a les entitats esportives de la ciutat.