Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les empreses BJC i Deltalab expliquen com el projecte Smart PAE les ha ajudat a ser més competitives Amb aquesta iniciativa, el Consistori rubinenc pretén millorar els serveis energètics elèctrics i de telecomunicacions que s’ofereixen a les companyies de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les empreses BJC i Deltalab expliquen com el projecte Smart PAE les ha ajudat a ser més competitives

Amb aquesta iniciativa, el Consistori rubinenc pretén millorar els serveis energètics elèctrics i de telecomunicacions que s’ofereixen a les companyies de la ciutat

D’esquerra a dreta: Aleix Torres, de BJC; Jonás Espinosa, de Deltalab; Carme García, alcaldessa; Carles Bock, d’Apfutura; i Roberto Villafáfila, de CITCEA-UPC (foto: Localpres).
D’esquerra a dreta: Aleix Torres, de BJC; Jonás Espinosa, de Deltalab; Carme García, alcaldessa; Carles Bock, d’Apfutura; i Roberto Villafáfila, de CITCEA-UPC (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, i algunes de les empreses de la ciutat que participen al projecte municipal Smart PAE han explicat aquest dilluns els primers resultats d’aquesta prova pilot. L’any 2013, l’Ajuntament va impulsar aquesta iniciativa en el marc del projecte estratègic Rubí Brilla, amb l’objectiu de convertir el polígon de La Llana en el primer Smart PAE de la ciutat.

Amb aquest projecte, finançat dins el Paquet de mesures anticrisi 2013, el Consistori pretén millorar els serveis energètics elèctrics i de telecomunicacions que s’ofereixen al conjunt de les empreses, reduint-ne el cost i incrementant així la seva competitivitat. Un objectiu que, alhora, ha de permetre atraure nova activitat econòmica a la ciutat, especialment empreses de valor afegit. Segons ha explicat l’alcaldessa, Carme García, “estem intentant que, sumant sinergies entre l’Ajuntament, la universitat i les empreses, es pugui millorar la competitivitat a uns costos molt assequibles tant pel Consistori com per les companyies”.

En una primera etapa del projecte pilot es va presentar la iniciativa a les empreses del PAE La Llana i es va fer la feina de consultoria. Paral·lelament, l’Ajuntament, en conjunció amb la companyia Apfutura i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través del seu centre de transferència de tecnologia CITCEA, van encetar el desplegament de les infraestructures i sistemes necessaris. Aquesta feina va començar per l’enllumenat i els edificis públics del polígon, és a dir, el Pavelló de La Llana i la Masia de Can Serra, que gràcies a aquest projecte han pogut optimitzar el seu consum energètic.

Inicialment, un total de sis empreses van participar al projecte, a les quals s’ha proporcionat serveis energètics i de telecomunicacions. Es tracta de BJC, Deltalab, Rubinum, Virutex, Frepi i EFF. Ara s’ha iniciat una segona fase de la prova pilot, en la qual s’hi han sumat B. Braun, Rubí Industrial, Germans Roche, Continental i Grifoll.

Pel que fa als serveis energètics, CITCEA-UPC ha ofert, entre d’altres, serveis de diagnòstic i auditoria energètica i d’immunització a problemes de qualitat del subministrament elèctric. En matèria de telecomunicacions, s’han facilitat a les empreses serveis de telefonia, connexions d’internet d’entre 50 MB i 100 MB simètrics i centraletes virtuals, entre d’altres serveis. 

Segons calcula l’Ajuntament, la inversió inicial que han de fer les companyies que s’acullen a aquesta prova pilot es recuperarà en un període d’entre sis mesos i dos anys. A canvi d’aquesta aportació, les empreses poden obtenir estalvis de fins al 20% en matèria energètica i de fins al 40% en telecomunicacions. Cal destacar, a més, que les companyies que s’han implicat en aquesta iniciativa també poden disposar de les noves infraestructures, com per exemple la connexió de fibra òptica o els equips de mesura de despesa energètica, sigui quin sigui el futur del projecte, ja que seran de la seva propietat.

Tant Jonás Espinosa, administrador del sistema de Deltalab, com Aleix Torres, responsable d’informàtica de BJC, han coincidit a l’hora de valorar molt positivament la participació de les seves respectives empreses en aquesta prova pilot. “Ha estat una experiència molt positiva, no vam dubtar gens en apuntar-nos al projecte pilot. Quan vam veure els costos ens vam decidir ràpid”, ha assegurat Aleix Torres. El treballador de BJC també ha afegit que, “pel que fa a les telecomunicacions, és molt important el fet que sigui una connexió simètrica, perquè per una empresa possiblement és més important la velocitat d’enviament que la de recepció”. Per la seva banda, Jonás Espinosa ha explicat la diferència entre el servei que tenien contractat abans i l’actual: “Amb la connexió que teníem abans pràcticament no es podia treballar [...]. Teníem dos ADSL de 10 megues i un mega de pujada. Anàvem, com es diu col·loquialment, a pedals. Gràcies a l’ajuda de l’Ajuntament i d’Apfutura, hem implantat un simètric de 100 megues i estem contentíssims. Jo crec que és una de les millors decisions que s’han pres a Deltalab a l’àrea d’infraestructures. Ha estat molt positiu i animo les altres empreses a participar al projecte”.

Durant l’any 2015 serà el moment de consolidar un model definitiu d’Smart PAE per a La Llana, amb l’objectiu també de poder-lo traslladar a la resta de polígons de la ciutat. 

Xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat
Gràcies a l’experiència del projecte Smart PAE, el polígon de La Llana va ser escollit l’any passat per posar en marxa una prova pilot en el marc del projecte SODALES. Es tracta d’una iniciativa europea coordinada per la Fundació i2CAT que compta amb la participació de les institucions Portugal Telecom Inovaçao, Ethernity, Networks, University of Essex i Fraunhofer Heinz-Heindrich Institut. SODALES és un projecte a tres anys (2012-2015) que, en la seva darrera fase, contempla diferents proves pilot per testejar les tecnologies desplegades. La prova pilot que es duu a terme a Rubí permetrà a les empreses participants disposar de xarxes de telecomunicacions d’alta capacitat a través de fibra òptica i tecnologies de ràdio.

Les empreses que han participat en la prova pilot de l’Smart PAE són les mateixes que es podran beneficiar de la nova tecnologia. Aquestes companyies podran gaudir de connexions de 100 Mbps simètrics, ja sigui a través de fibra òptica o radiofreqüència, sense necessitat d’invertir en noves infraestructures i a un preu molt assequible. El servei anirà a càrrec d’Apfutura, un operador de proximitat que ja ha participat en el projecte Smart PAE i que treballa específicament en aquells indrets on la cobertura de les grans companyies de telecomunicacions és escassa.