Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les accions de la Setmana Europea de Prevenció de Residus eviten que una tona i mitja d’objectes vagin a parar a la brossa La programació ha inclòs propostes com el mercat de segona mà Refira’t i diversos ecotallers en clau de Re, entre d’altres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les accions de la Setmana Europea de Prevenció de Residus eviten que una tona i mitja d’objectes vagin a parar a la brossa

La programació ha inclòs propostes com el mercat de segona mà Refira’t i diversos ecotallers en clau de Re, entre d’altres

La Gran Acció va tenir lloc a la pl. Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí).
La Gran Acció va tenir lloc a la pl. Doctor Guardiet (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí ha celebrat la Setmana Europea de Prevenció de Residus del 19 al 27 de novembre. L’Ajuntament, amb la col·laboració d’entitats i de la ciutadania, ha organitzat una programació centrada en la sensibilització sobre la necessitat de fomentar la moda circular i evitar que els objectes es converteixin en residu abans d’hora. El Consistori calcula que, gràcies a les diferents accions dutes a terme, s’ha previngut al voltant d’una tona i mitja de residus.

"Volem agrair a totes les persones i entitats que han fet novament que les activitats hagin estat un èxit. Escoles, entitats i ciutadania fan d'aquesta setmana una festa de la conscienciació", ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

El dissabte 19 de novembre, unes 2.000 persones van participar a les diferents activitats incloses a la Gran Acció, que va tenir lloc a la pl. Doctor Guardiet. En aquella jornada, 810 kg d'objectes van trobar una segona vida al mercat de segona mà Refira’t, l’equivalent a 5.200 kg de CO2 segons la calculadora ambiental de l’AERES (Associació Espanyola de Recuperadors d’Economia Social i Solidària).

Famílies de les escoles Montessori, Pau Casals, Rivo Rubeo, Schola i Vint-i-cinc de Setembre i de l’INS La Serreta, la Colla de Geganters de Rubí, l’Esplai MuBe, el Rastro Betel i l’artista local Pep Borràs van muntar paradetes on van vendre material en bon estat que ja no s’usava. Concretament, es va allargar la vida de molta roba, joguines i llibres de segona mà.

Moltes de les joguines que no es van vendre, més algunes que la ciutadania va aportar expressament per a la campanya Encara podem donar molt de joc!, s’han derivat a les comunitats circulars de les entitats ASAV i Creu Roja i de La Trocalleria. En total es van recollir 265 kg de joguines durant el Refira’t.

També destaquen els tallers infantils de reutilització tèxtil que van dur a terme Humana i Solidança, així com l’inflable per reciclar saltant de l’Agència de Residus de Catalunya.

APDIR va repartir 200 clakis entre la ciutadania per recollir l’oli de cuina usat. Durant tota la setmana també s’han distribuït 870 clakis més entre les noves famílies de P3 i l’alumnat nouvingut a les escoles de la ciutat i s’han habilitat tres nous punts de recollida.


Reparació i reutilització

Durant aquesta setmana, 120 persones s’han apropat a les ubicacions especials de La Trocalleria es mou als barris de Can Fatjó, Vint-i-cinc de Setembre, El Pinar, Ca n’Oriol i Les Torres. En total s’han previngut un total de 423 kg de residus. La ciutadania ha aportat un total de 550 articles. El 50% ha estat roba, sent també molt important el volum de joguines i llibres, que han entrat al circuit de reutilització de 2a mà en comptes de ser llençats a la brossa quan encara eren útils.

Durant les dues sessions de Dimecres Manetes al carrer s’han reparat un total de 20 aparells elèctrics que havien estat dipositats a la deixalleria com a residus, però que només necessitaven una petita reparació per seguir funcionant. Amb aquesta acció, anomenada Si ho repares, t’ho quedes, s’han previngut 40,35 Kg de RAEES (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics).


Ecotallers en clau de Re

La programació de la Setmana Europea de Prevenció de Residus incloïa diversos tallers, com ara el de confecció de compreses menstruals de tela, el de sashiko i el de compostatge casolà (un total d’11 persones s’han afegit a la xarxa de compostaires de la ciutat fruit de la realització d’aquest taller).

A les escoles, 1.532 alumnes de cicle mitjà i superior de primària han participat de l’activitat per crear farcells aromàtics amb roba reutilitzada, gràcies a la qual s’han reutilitzat 8 kg de roba. Aquest taller ha servit com a excusa perquè l’alumnat hagi descobert el greu impacte d’aquest material tan habitual i hagi après com reduir l’impacte dels residus tèxtils. A aquesta acció s’hi han sumat les escoles Vint-i-cinc de Setembre, Balmes, Ca n’Alzamora, Joan Maragall, Montessori, Montserrat, Mossèn Cinto, Ribas, Rivo Rubeo, Schola, Teresa Altet i el CEE Ca n’Oriol.

Objectius de Desenvolupament sostenible