Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les “Stolpersteine” en memòria de les víctimes rubinenques del nazisme es col·locaran el 9 d’abril L’artista alemany Gunter Demnig instal·larà les llambordes en el marc d’un acte solemne que comptarà amb l’assistència de les famílies dels homenatjats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les “Stolpersteine” en memòria de les víctimes rubinenques del nazisme es col·locaran el 9 d’abril

L’artista alemany Gunter Demnig instal·larà les llambordes en el marc d’un acte solemne que comptarà amb l’assistència de les famílies dels homenatjats

Gunter Demnig col·locant les “Stopelrsteine” en un altre municipi (foto: Karin Richert).
Gunter Demnig col·locant les “Stopelrsteine” en un altre municipi (foto: Karin Richert)

La ciutat retrà homenatge als rubinencs deportats durant el nazisme amb la col·locació, el proper 9 d’abril, d’onze Stolpersteine, una per cadascuna de les víctimes que van tenir la seva última residència al municipi. Les llambordes seran instal·lades pel seu autor, l’artista alemany Gunter Demnig, en el marc d’un acte solemne que comptarà amb l’assistència de les famílies dels homenatjats.

El projecte de les Stolpersteine va néixer als anys 90 del segle passat, quan Demnig es va interessar per commemorar artísticament els homes i dones deportats i assassinats pel nacionasocialisme. L’alemany va crear un monument exhortatori, consistent en una llamborda cúbica amb la superfície de llautó on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials. Les Stolpersteine es col·loquen a les voreres, pròximes a l’última residència de les persones homenatjades abans que les arrestessin o deportessin.

Actualment hi ha més de 60.000 llambordes d’aquest tipus distribuïdes en més de 1.800 ciutats d’una vintena de països. Totes estan creades de manera artesanal per Gunter Demnig i ell mateix s’encarrega de viatjar per les diferents poblacions per col·locar-les, dins d’un procés artístic que té com a objectiu honrar la memòria de les víctimes i evitar-ne l’oblit.

Al febrer de 2017, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar sol·licitar a l’artista alemany la creació d’aquest monument en homenatge als deportats de la ciutat. En el cas de Catalunya, l’encarregat de centralitzar aquestes peticions i comunicar-les a Demnig és el Memorial Democràtic de la Generalitat. D’acord amb la disponibilitat de l’artista, es posa data a la realització dels monuments i a l’acte d’instal·lació.

Onze deportats
Arran de l’aprovació de la moció per sol·licitar les Stolpersteine, el Museu Municipal Castell (MMUC) va fer una tasca de recerca orientada a confirmar quantes persones amb última residència a la ciutat havien estat víctimes del nazisme. Els noms que s’han pogut documentar finalment han estat onze: Enric Aragonès Campderròs, Joaquim Aragonès Campderròs, Francesc Bartroli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, Joaquim Cardona Pareras, Jesús Montroig Cuartero, Antoni Òdena Òdena, Antoni Pereña Salas, Joaquim Rusiñol Folch, Andreu Vidal Almirall i José López de Letona Angulo. Tots ells disposaran d’una Stolperstein davant de l’edifici on van viure abans de ser deportats.

L’acte que se celebrarà el dijous 9 d’abril tindrà un caràcter senzill i solemne. Tot el protagonisme serà per a l’acció artística de Demnig, concebuda com un gest de respecte cap a les víctimes i les seves famílies. El propi creador serà l’encarregat de col·locar les dues primeres Stolpersteine en memòria dels germans Enric i Joaquim Campderròs al carrer Narcís Menard ─el propi artista ha demanat que sigui així per tractar-se de dues víctimes d’una mateixa família─ i, a continuació, personal de l’Ajuntament n’instal·larà la resta en altres punts de la ciutat.

El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano, ha destacat la importància d’aquest homenatge, “que ens permetrà honrar els veïns que van patir la deportació i que, alhora, es convertirà en un punt de partida per a una interessant tasca educativa. Volem que es parli d’aquesta part de la nostra història i que els i les joves de la ciutat en siguin coneixedors”.

Gunter Demnig visitarà Espanya entre el 5 i l’11 d’abril per col·locar les Stolpersteine que ha creat per a un total de 18 municipis de la península. El mateix dia 9, l’artista instal·larà aquest monument a Sant Cugat, Ripollet i Santa Perpètua de la Mogoda.