Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcaldessa reitera la demanda històrica d’un hospital de referència a Rubí Ana María Martínez Martínez considera que la recent obertura del CUAP és una notícia agredolça, ja que segueix sense donar resposta a necessitats urgents de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'alcaldessa reitera la demanda històrica d’un hospital de referència a Rubí

Ana María Martínez Martínez considera que la recent obertura del CUAP és una notícia agredolça, ja que segueix sense donar resposta a necessitats urgents de la ciutat

L'alcaldessa ha insistit en la necessitat de recuperar el projecte de l'Hospital Vicente Ferrer (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
L'alcaldessa ha insistit en la necessitat de recuperar el projecte de l'Hospital Vicente Ferrer (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha comparegut aquest divendres per refermar la demanda de la construcció d’un hospital de referència al municipi. Segons la primera edil, mentre Rubí no disposi d’aquest equipament, notícies com la recent obertura del nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) seguiran generant “un sentiment agredolç” a la ciutat.

El CUAP ha entrat en funcionament de manera progressiva durant aquestes festes de Nadal a les instal·lacions del CAP Mútua. Es tracta d'un equipament reivindicat per Rubí des del 2016 que ajudarà a garantir una atenció sanitària continuada i urgent dins el municipi quan es tracti de problemes de salut de baixa i mitjana complexitat. El dispositiu ha aportat com a novetats l'existència d'un equip específic de professionals i de boxs per atendre urgències les 24 hores tots els dies de l'any, atenció domiciliària en horari de tancament dels CAP, i la possibilitat de diagnòstic bàsic amb química seca a banda del servei ja existent de radiologia simple.

La posada en funcionament de CUAP, però, també ha significat la supressió de l'especialitat de traumatologia i no ha resolt la demanda històrica d’un servei d’urgències pediàtriques les 24 hores els 365 dies a l’any, un fet que l’alcaldessa considera especialment greu.

No valorem negativament l’obertura del CUAP perquè és un servei important, però el que necessitem com a ciutat és que d’una vegada per totes la Generalitat es posi a treballar per tenir l’Hospital Vicente Ferrer”, ha declarat l’alcaldessa. Per a la màxima responsable municipal, “si la ciutat tingués aquest hospital de referència, el que faria el CUAP seria completar-lo. Ara estem millorant la cartera de serveis que tenia el CAP Mútua, sí, però hem perdut traumatologia i seguim sense resoldre altres necessitats urgents”.

Martínez ha evidenciat que Rubí és de les poques ciutats de Catalunya i de tot l’estat, amb aquest nivell de població, que no disposa d’un hospital de referència. Això deixa el municipi sense serveis mèdics d’internament, sense serveis quirúrgics, sense consultes externes i sense atenció d’urgències de complexitat i, per tant, obliga els rubinencs i rubinenques amb problemes de mitjana gravetat a desplaçar-se fins als equipaments hospitalaris de Terrassa. Davant d’aquesta realitat, l’alcaldessa considera indispensable que el govern català recuperi el projecte de l’Hospital Vicente Ferrer, un dispositiu que donaria cobertura a més de 200.000 persones de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal: “Fins que no traiem del calaix el projecte de 2010, considerarem que som una ciutat que no és tinguda en compte i que no es tracta amb respecte els nostres veïns i veïnes”.

L’Ajuntament ja ha sol·licitat una reunió amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per abordar aquesta demanda històrica. En paral·lel, ha traslladat al CatSalut la seva preocupació per les prestacions finals del nou CUAP. L’alcaldessa ha recordat que aconseguir uns serveis sanitaris públics i de qualitat a Rubí és una prioritat, i que en aquest sentit l’Ajuntament seguirà posant-se a disposició dels diferents col·lectius ciutadans que també els defensen, com són Rubí Sanitat i el Moviment per unes Pensions Dignes. “No hi renunciarem”, ha assegurat.

Martínez ha recordat que, en aquest apartat, hi ha altres demandes pendents de resoldre per la Generalitat, com és l’ampliació del CAP Anton de Borja i que l’Ajuntament seguirà lluitant-les: “Nosaltres ja vam modificar el PGO perquè es pogués fer, ara només cal que Salut hi posi el pressupost necessari. Cal que la població pugui ser atesa en un entorn adequat”.

Fora de l’àmbit sanitari, l’alcaldessa també ha dit que l’Ajuntament no renunciarà a altres compromisos adoptats per la Generalitat, com són la segona estació dels Ferrocarrils o els nous jutjats.