Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Rubí obté el guardó InfoParticipa en assolir el 100% dels indicadors de transparència Per primera vegada Rubí aconsegueix aquest segell atorgat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L'Ajuntament de Rubí obté el guardó InfoParticipa en assolir el 100% dels indicadors de transparència

Per primera vegada Rubí aconsegueix aquest segell atorgat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural

Un dels aspectes que es valoren per atorgar el 100% dels indicadors de transparència són els continguts del web municipal .
Un dels aspectes que es valoren per atorgar el 100% dels indicadors de transparència són els continguts del web municipal

L'Ajuntament de Rubí ha obtingut el 100% dels indicadors de transparència que serveixen per crear el Mapa InfoParticipa, la segona versió del Mapa de les bones pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya que elabora el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP). Aquest és un dels estudis que realitza aquest grup de recerca, reconegut per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i per la Generalitat de Catalunya. El Mapa InfoParticipa avalua els webs dels 947 ajuntaments de Catalunya i, des de fa dos anys, també analitza diversos webs municipals de la resta de l'Estat espanyol. Amb l’obtenció d’aquests indicadors, el consistori rubinenc ha estat distingit amb el guardó InfoParticipa.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha explicat que l’obtenció del 100% dels indicadors de transparència “va en la línia del compromís que vam adquirir a principis de mandat. El nostre objectiu és que la corporació sigui el màxim transparent possible. Aquest guardó és el resultat de la feina feta fins ara, com la creació de la Comissió Informativa Especial de Transparència, que té presidència rotatòria, o la creació del Portal de Transparència”.

Aquesta és la tercera onada de valoracions que realitza el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural ─l’any 2012 es va dur a terme una primera anàlisi dels webs dels 947 ajuntaments de Catalunya i un any després es va realitzar una nova tanda d’avaluacions, ampliant la mostra a webs d’una part dels ajuntaments de les comunitats de Madrid, Andalusia, Canàries, Aragó i Galícia i de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla─. En aquesta ocasió s’han modificat els indicadors avaluats respecte les edicions anteriors, ja que s'han tingut en compte els requeriments de la llei 19/2013 de Transparència i Bon Govern de l'Estat espanyol i de la Llei 19/2014 de Transparència i Bon Govern del Parlament de Catalunya, i s’ha ampliat encara més els webs analitzats de la resta de l’Estat.

Pel que fa als indicadors que s’han tingut en compte a l’hora d’avaluar els continguts dels webs municipals, el LPCCP n’ha formulat un total de 52, organitzats en dos grans blocs temàtics. D’una banda, Transparència de la corporació, on es demana informació sobre els representants polítics o la gestió de recursos econòmics i col·lectius; i de l’altra, Participació, que inclou la informació que s'ofereix del municipi i les eines per a la participació ciutadana, entre d’altres. Els criteris emprats per validar els indicadors han estat la informació, la temàtica i el contingut, si apareix al web municipal o si està actualitzat, així com la ubicació o espai del web on apareix, entre d’altres.

Rubí aconsegueix el 100% dels indicadors
L'Ajuntament de Rubí ha realitzat un esforç els darrers mesos per donar compliment a les diferents lleis de transparència: s’ha creat el servei de Transparència i Bon Govern, s’ha formalitzat la Comissió Informativa Especial de Transparència ─amb la participació de tots els grups municipals i amb presidència rotatòria─, s’ha incrementat la informació sobre la corporació al web municipal i s’ha creat el Portal de Transparència de Rubí, que va veure la llum a finals de desembre passat. També s'han iniciat els treballs per revisar i actualitzar els continguts dels portals ja existents de dades obertes (Open Data Rubí) i del web de Pressupostos per adequar-los a les lleis de transparència vigents.

Respecte a aquesta avaluació, Rubí ha obtingut el reconeixement per primer cop en superar el 95% dels indicadors, que és el mínim exigit per als municipis de més de 50.000 habitants. En les edicions anteriors, l'Ajuntament havia aconseguit una puntuació del 73%  l'any 2013 i del 78% el 2014.

El Consell Certificador, l’organisme encarregat de certificar els guardons que corresponen a les institucions que han assolit les puntuacions requerides per a la 3a edició del Segell Infoparticipa 2015, es va constituir el 15 de març i està presidit per Victòria Camps, filòsofa i catedràtica emèrita de la UAB. També formen part d’aquest consell Amparo Moreno (vicepresidenta, directora del LPCCP), Ferran Sancho (rector de la UAB), Miquel Buch (President de l'Associació Catalana de Municipis), Xavier Amor (president de la Federació de Municipis de Catalunya), Daniel de Alonso (director de l'Oficina Antifrau de Catalunya), Ana Villaverde (presidenta de l'Associació Comunicació Pública), Neus Bonet (degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya), Jordi Giró (president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya), Sergi Bonet (rector de la Universitat de Girona), Maria José Recoder (degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB) i Pedro Molina (secretari, membre del LPCCP).

El lliurament dels guardons Infoparticipa 2015 tindrà lloc el 20 d'abril a Barcelona, en el marc d'una jornada debat sobre transparència organitzada pel LPCCP de la UAB i l'Oficina Antifrau de Catalunya.